Rogal świętomarciński to przysmak, który tak jak tradycyjna gęsina, od razu kojarzy nam się z 11 listopada. To chyba najpopularniejszy kulinarny symbol Poznania, w tutejszych cukierniach rogale dostępne są przez cały rok, jednak to właśnie w okolicach Święta Niepodległości ich spożycie znacznie wzrasta.
Certyfikowany rogal świętomarciński wypiekany jest tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane w podkowę) i charakterystyczne nadzienie. Na stronie internetowej Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu widnieje lista 91 wytwórców, którzy obecnie mają prawo do wytwarzania tradycyjnego rogala świętomarcińskiego. O stosowne certyfikaty wytwórcy rogali mogą ubiegać się od 2008 roku, czyli od momentu wpisania rogali świętomarcińskich do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych Unii Europejskiej. Tym samym od 2008 roku rogal świętomarcińśki jest oficjalnie regionalnym specjałem wytwarzanym według oryginalnego przepisu i z lokalnych surowców, a certyfikowani wytwórcy mogą posługiwać się odpowiednim oznaczeniem, potwierdzającym jego jakość oraz pochodzenie (więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-regionalne-i-tradycyjne1).
Historia świętomarcińskich rogali liczy ponad 150 lat. W świadomości mieszkańców Poznania, ale także turystów wyrób ten związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi 11 listopada. Na stronie Cechu czytamy, że „tradycja obchodzenia dnia Św. Marcina sięga XVI wieku i jest związana z uroczystym zakończeniem prac polowych w danym roku, które umownie obchodzono właśnie w tym dniu. Dzień Św. Marcina od wieków obchodzony był w Poznaniu szczególnie ze względu na fakt, że jedynymi z głównych miejsc Poznania są kościół pod wezwaniem Św. Marcina (…) oraz ulica Św. Marcin stanowiąca pozostałość po starej osadzie o nazwie Św. Marcin, która została włączona do Poznania pod koniec XVIII w. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu był Józef Melzer cukiernik w piekarni, który namówił swego pracodawcę do wypieku rogali i rozdanie ich ubogim mieszkańcom Poznania”. I tak od tego czasu, co roku poznańscy cukiernicy na 11 listopada przygotowują ten wyjątkowy smakołyk, po który z czasem zaczęli sięgać nie tylko mieszkańcy, ale również turyści.
Świetomarciński rogal zrobiony jest z ciasta drożdżowego oraz nadzienia, do przygotowania którego używa się białego maku, rodzynków, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych oraz aromatu migdałowego. Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami, wpływają na ostateczny, wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala - czytamy na stronie internetowej Cechu.
Jak podaje Portal Samorządowy w tym roku poznańskie cukiernie wyprodukują zdecydowanie mniej rogali. Ze względu na koronawirusa spożycie rogali może być nawet o kilkadziesiąt procent mniejsze niż w latach ubiegłych. Z uwagi na pandemie nie odbędą się imprezy związane z imieninami ulicy Św. Marcin, którym towarzyszyły kiermasze rogali. Zamknięte są centra handlowe i restauracje, także zamówienia od indywidualnych klientów są dużo mniejsze, chociaż niektóre z poznańskich cukierni oferuje dowóz rogali do klientów.
Opracowanie Katarzyna Strzyż
Źródła:
http://www.cechcukiernikowipiekarzy.pl/lista-cukierni-z-certyfikatem.html
https://www.portalsamorzadowy.pl/prawo-i-finanse/poznan-przez-koronawirusa-mniejsza-produkcja-rogali-swietomarcinskich,228997.html
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/