Ogrodowe błędy. Co robimy źle przy pielęgnacji ogrodu?

Ogrodowe błędy. Co robimy źle przy pielęgnacji ogrodu? Wyższe temperatury za oknem powodują, że coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu w przydomowych ogródkach. Niestety często zdarza się, że przy jego pielęgnacji popełniamy błędy, które mogą narazić rośliny i trawnik na poważne problemy. Nieumiejętne koszenie, niewłaściwe nawożenie czy złe miejsce posadzenia roślin - to tylko niektóre grzechy, wyliczają eksperci John Deere i podpowiadają [więcej...]

Prawidłowa uprawa mieszanek międzyplonów

Prawidłowa uprawa mieszanek międzyplonów  Zadaniem mieszanek roślin poplonowych jest poprawa żyzności gleby oraz poszerzenie wąskiego płodozmianu. Ważne, by skład mieszanek był wielogatunkowy. Odpowiednio dobrany uruchamia i gromadzi składniki pokarmowe nie tylko dla samych siebie, ale i dla roślin następczych. Zapewnia wysoką aktywność mikrobiologiczną oraz podnosi zawartość próchnicy w glebie – korzystnie wpływa na środowisko glebowe – wykazuje [więcej...]

Glifosat przedżniwnie w rzepaku

Glifosat przedżniwnie w rzepaku  W ostatnim czasie w etykietach produktów zawierających glifosat uwzględnione zostały zapisy i ograniczenia w stosowaniu tej substancji czynnej wynikające z rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2016/1313 z dnia 1 sierpnia 2016 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 540/2011 w odniesieniu do warunków zatwierdzenia substancji czynnej glifosat (Dz. UE L 208 str. 1 z 2.8.2016). Jeżeli chodzi o przedżniwne [więcej...]

Pszenice mieszańcowe – aktualny stan plantacji

Pszenice mieszańcowe – aktualny stan plantacjiW naszym kraju areał uprawy pszenicy ozimej wynosi około 2 mln hektarów. To około 25% ogólnej powierzchni zasiewów zbóż. Zainteresowanie uprawą pszenicy stale rośnie. Wynika to z ogromnego znaczenia gospodarczego, wszechstronnego wykorzystania ziarna i najwyższego potencjału plonowania wśród wszystkich gatunków roślin zbożowych. Wysokie plonowanie, dobra jakość handlowa, odporność na stresy [więcej...]

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepaku

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepakuKiła kapusty to choroba wywoływana pierwotniakiem Plasmodiophora brassicae – bezwzględnym pasożytem, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez dekadę. Poraża on wiele gatunków roślin z rodziny kapustowatych: warzyw (kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa), roślin rolniczych (rzepak ozimy i jary, rzepik, gorczyca) oraz chwastów (gorczyca polna, tobołek polny, tasznik pospolity). Jest [więcej...]

Wigor – ważna cecha odmian rzepaku

Wigor – ważna cecha odmian rzepaku  Wigor roślin rzepaku jest jedną z bardziej istotnych cech decydujących o rozwoju jesiennym, przezimowaniu, wznowieniu wegetacji wiosną i w konsekwencji o wyniku produkcyjnym danej odmiany. Ma on istotny wpływ na wybór odpowiedniego terminu siewu. Odmiany o mocnym wigorze należy wysiewać w optymalnym terminie agrotechnicznym lub nieco opóźnionym. Nieduże opóźnienie terminu siewu nie ma dużego znaczenia przy [więcej...]

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami  Czysty start warzyw i ich rozwój bez konkurencji chwastów zapewnia uzyskanie satysfakcjonującego plonu. Ochrona powinna zagwarantować dominację roślin uprawnych, przy maksymalnym ograniczeniu rozwoju roślin niepożądanych. W uprawach warzywnych najważniejszym momentem, w którym plantacja powinna być niemalże całkowicie wolna od konkurencji chwastów, jest okres pomiędzy wschodami, a zamknięciem międzyrzędzi. [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »