Przebieg warunków pogodowych podczas uprawy kukurydzy

  Sezon wegetacyjny powoli dobiega końca. W tym roku pogoda nie rozpieszczała rolników, a w niektórych regionach przysporzyła im wręcz wielu zmartwień. W warunkach klimatycznych Polski większą wiernością i stabilnością plonowania charakteryzują się uprawy ozime, z kolei uprawy jare są bardziej podatne na przebieg warunków pogodowych i ich anomalie. Sezon wegetacyjny w 2018 roku charakteryzował się rekordowo [więcej...]

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z kiszonej kapusty i zakwas buraczany są źródłem [więcej...]

Po zbiorach owoców

  Okres po zbiorach owoców to w praktyce przygotowanie drzew do spoczynku zimowego – poprawa zimotrwałości oraz zwiększenie potencjału plonotwórczego drzew na przyszły sezon. Już w tej chwili warto zastanowić się nad wyborem technologii dokarmienia roślin sadowniczych przed nadejściem zimy, by zapewnić im komfortowe warunki spoczynku i optymalne do wiosennego wznowienia wegetacji. Pamiętajmy, iż im krótszy [więcej...]

Hale rolnicze czy murowane budynki gospodarcze

Inwestycje w gospodarstwie często wiążą się z dużymi kosztami. Jednym z największych przedsięwzięć jest postawienie budynku gospodarczego. Jednak dla tradycyjnych murowanych rozwiązań jest alternatywa w postaci tańszych i szybszych w budowie hal rolniczych.   STALOWE HALE ROLNICZE CZY MUROWANE BUDYNKI GOSPODARCZE – CO WYBRAĆ? Polska wieś diametralnie się zmienia. Od kilkunastu lat obserwuje się, jak nowoczesne rolnictwo [więcej...]

Brexit. Co powinien wiedzieć przedsiębiorca

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaprezentowało broszurę pt. „Brexit. Co powinien wiedzieć przedsiębiorca”, przygotowaną przez MSZ w porozumieniu z innymi resortami, przede wszystkim z resortem przedsiębiorczości i technologii. Broszura ta przedstawia szczegółowy zakres pytań, na które powinni odpowiedzieć sobie przedsiębiorcy. Broszura ma celu wsparcie przedsiębiorców w zidentyfikowaniu [więcej...]

Bezpieczne wspomaganie warzyw i ziemniaków

    Producenci warzyw i ziemniaków każdego roku stają przed wieloma wyzwaniami. Z jednej strony muszą zapewnić uprawom optymalną ochronę, odpowiednio reagować na warunki meteorologiczne i wywoływane przez nie stresy, z drugiej – zadbać o jakość i bezpieczeństwo plonów. Konsumenci oczekują smacznych, zdrowych warzyw, firmy przetwórcze dodatkowo stawiają kryteria dotyczące ich wagi i kształtu oraz [więcej...]

Dokarmianie plantacji rzepaku

Prawie w całej Polsce rzepak ozimy został już posiany. Pogoda w tym roku sprzyjała rolnikom, większości z nich udało się dotrzymać terminowów agrotechnicznych związanych z tą czynnością. Rozczarowanie producentów rzepaku jednak jest duże. Już drugi rok z rzędu uzyskiwane plony są zdecydowanie niższe niż oczekiwano. W tym roku susza dała się we znaki wszystkim uprawom. Rzepak też mocno ucierpiał. Z wyników [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »