Czy kukurydza nadrobi wiosenne straty?

  Niekorzystne warunki pogodowe na początku sezonu wegetacyjnego zredukowały wielkość plonowania kukurydzy. Susza w połączeniu z niską temperaturą i lokalnymi przymrozkami zahamowały już na starcie rozwój roślin. Na przełomie maja i czerwca opóźnienie w rozwoju, w porównaniu z poprzednimi latami, szacowano na trzy tygodnie. Na szczęście pogoda radykalnie się zmieniła. Zrobiło się ciepło i słonecznie. [więcej...]

Mądry wybór – dobry plon, czyli co warto wiedzieć o cechach mieszańców rzepaku ozimego

Maj i czerwiec to już tradycyjnie czas spotkań polowych przedstawicieli firm nasiennych z producentami rzepaku ozimego. To dobry moment, by móc porównać poszczególne odmiany, zobaczyć jak prezentują się na polu. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wysokości plonowania, na który wpływ ma rolnik, jest wybór odpowiedniej do uprawy odmiany. Spotkania polowe mają na celu ułatwienie producentom [więcej...]

Jak pobudzić kukurydzę?

  Wiosna nie napawa optymizmem producentów kukurydzy. Wielkość plonowania tej rośliny już na starcie została zredukowana. To wpływ wyjątkowo niekorzystnej pogody. W tym roku na ogół przyśpieszano termin siewu kukurydzy. Impulsem do podjęcia decyzji o wcześniejszym siewie była susza. Tegoroczny kwiecień był wyjątkowy pod tym względem, padać zaczęło dopiero w trzeciej dekadzie miesiąca. Rolnicy obawiali [więcej...]

Choroby grzybowe w rzepaku ozimym Czerń krzyżowych, szara pleśń i kiła kapusty

  Bez względu na to, która choroba okaże się najgroźniejsza w danym sezonie wegetacyjnym, przestrzeganie zasad prawidłowej agrotechniki oraz zwalczanie szkodników z pewnością pomogą ograniczyć ich negatywne skutki, a w przypadku niektórych z nich, jak na przykład kiły kapusty, można dodatkowo wybrać do uprawy odmiany odporne lub tolerancyjne na tę chorobę. Ważną z punktu widzenia znaczenia gospodarczego [więcej...]

Dokarmianie w trakcie kłoszenia

  Stan zbóż ozimych na początku tegorocznego sezonu wegetacyjnego oceniany był dość dobrze. Ubiegłoroczne siewy około 80% rolnikom udało się przeprowadzić w optymalnym terminie. Jesienią stan wschodów oceniono na 3,8 w pięciostopniowej skali. To dobry wynik. Większość roślin prawidłowo się rozkrzewiła, a temperatura powietrza umożliwiła ich odpowiednie zahartowanie. Zimowa aura także sprzyjała oziminom, w [więcej...]

Choroby grzybowe w rzepaku ozimym. Sucha zgnilizna kapustnych i zgnilizna twardzikowa

Wraz z ruszeniem wegetacji wiosennej rzepaku ozimego następuje wznowienie presji ze strony patogenów chorobotwórczych oraz szkodników. Nasilenie występowania poszczególnych agrofagów zależy przede wszystkim od przebiegu warunków pogodowych. Dlatego też trudno przewidzieć z wyprzedzeniem, który z nich okaże się najgroźniejszy w danym sezonie. Najgroźniejszą obecnie chorobą grzybową rzepaku [więcej...]

Warzywa kapustne – dobry start

Efektywne wykorzystanie potencjału biologicznego warzyw kapustnych wymaga od ich producentów fachowej wiedzy z zakresu specyficznych wymagań uprawowych tych roślin. O wielkości plonu i jego jakości decyduje wiele czynników, zarówno takich, na które plantator ma znikomy wpływ lub w przypadku przebiegu pogody – wpływu żadnego nie ma i takie, którymi może sprawnie zarządzać. Wielu dysfunkcjom i nieprawidłowościom [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »