Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami  Czysty start warzyw i ich rozwój bez konkurencji chwastów zapewnia uzyskanie satysfakcjonującego plonu. Ochrona powinna zagwarantować dominację roślin uprawnych, przy maksymalnym ograniczeniu rozwoju roślin niepożądanych. W uprawach warzywnych najważniejszym momentem, w którym plantacja powinna być niemalże całkowicie wolna od konkurencji chwastów, jest okres pomiędzy wschodami, a zamknięciem międzyrzędzi. [więcej...]

Dolistne dokarmianie kukurydzy

Dolistne dokarmianie kukurydzyW przypadku uprawy kukurydzy uzyskanie dobrego jakościowo i wysokiego plonu determinowane jest właściwym odżywieniem i zaopatrzeniem roślin w wodę, szczególnie w fazie 4-10 liści. Jest to okres najintensywniejszego rozwoju. Później rośliny słabiej rosną, gdyż nie do końca rozwinięty system korzeniowy pobiera niedostateczne ilości wody i składników pokarmowych. Słaby wigor może także opóźnić kwitnienie [więcej...]

SIEW istotnym elementem agrotechniki w uprawach jarych

SIEW istotnym elementem agrotechniki w uprawach jarych  Uprawy jare cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem niż ich ozime odpowiedniki. Wyjątek stanowi kukurydza, posiadająca bardzo duży udział w zasiewach czołowych ziemiopłodów w Polsce. Niskie zainteresowanie uprawami jarymi wynika głównie z niższego poziomu plonowania zbóż i rzepaków jarych w stosunku do upraw ozimych. Odpowiednie przygotowanie do uprawy roślin jarych ma znaczący wpływ na ich późniejsze [więcej...]

Wiosenne nawożenie rzepaku ozimego

Wiosenne nawożenie rzepaku ozimego  Zdecydowana większość plantacji rzepaku ozimego w Polsce przezimowała w dobrym stanie. Sprzyjały temu przede wszystkim wykształcenie odpowiedniej biomasy roślin na jesieni (stymulowanej obfitymi opadami deszczu), czyli 8-12 w pełni rozwiniętych liści oraz grubej szyjki korzeniowej, przyczyniającej się do właściwego przezimowania oraz mniejsza lub większa okrywa śnieżna, która uchroniła rośliny przed spadkami temperatur [więcej...]

Zwalczanie chwastów w kukurydzy

 Zwalczanie chwastów w kukurydzyOgólne informacje o uprawie W ostatnich dziesięcioleciach znaczenie kukurydzy znacznie wzrosło. Oprócz tradycyjnego wykorzystania ziarna w cieplejszym klimacie krajów południowych Europy, na północy kontynentu głównym czynnikiem zwiększającym powierzchnię upraw było wykorzystanie kiszonki. W ciągu ostatnich dziesięciu lat powierzchnia areału kukurydzy wzrosła w Niemczech do 2,5 miliona hektarów, [więcej...]

Strączkowe w płodozmianie

Strączkowe w płodozmianie Uprawa roślin strączkowych była dotychczas stosunkowo mało popularna. W ciągu ostatnich 25 lat nastąpiły jednak pozytywne zmiany i sukcesywny wzrost ich uprawy. W latach 1995-2009 pod uprawę roślin strączkowych przeznaczano 1-1,2% gruntów ornych. Powierzchnia zasiewów tych roślin w latach 90 ub. wieku wynosiła 140-150 tys. ha. Dwie trzecie, czyli około 100tys. ha była to uprawa roślin pastewnych, natomiast około [więcej...]

Krzem w nawożeniu

Krzem w nawożeniu  Na rynku dostępnych jest zaledwie kilka nawozów zawierających krzem, gdyż do niedawna fizjologowie roślin i specjaliści od nawożenia nie uznawali tego pierwiastka jako niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu roślinnego, mimo, iż jego procentowa zawartość w roślinach mniej więcej równa się zawartości makroelementów. Na szczęście to podejście się zmienia. Udowodniono, iż krzem nie tylko [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »