BOBOWICKO
Lubuska Izba Rolnicza ponownie włączyła się uczestnictwo w warsztatach kulinarnych organizowanych przez lubuski oddział Agencji Rynku Rolnego pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Konkurs promuje kuchnię lubuską oraz najważniejsze branże żywnościowe regionu. W konkursie weźmie udział dziesięć szkół o profilu rolniczym
i gastronomicznym z woj. lubuskiego. Kategorie konkursu uwzględniały potrawy
z następujących produktów: z mięsa drobiowego, z mięsa wieprzowego oraz potrawy jarskie. W dniu 26 marca 2014 roku w Bobowicku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbyły się pierwsze warsztaty w ramach IV etapu konkursu kulinarnego. Młodzież z klasy III
w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, pod kierunkiem nauczycieli przygotowała bogaty zestaw dań wg kategorii – drób, wieprzowina i warzywa. Uczniowie przedstawiając swoje „dzieła” członkom Jury (ARR, LIR, UM, LODR) oraz gościom przedstawili skąd wzięły się pomysły na dania konkursowe, a mianowicie z kuchni babć i tradycji regionalnej. Jury oceniało smak, wygląd i związek z regionem. LIR reprezentowała dyrektor Małgorzata Pałys. Poniżej kilka przykładów potraw: kaczka nadziewana mięsem mielonym
i wątróbką z jabłkami pieczonymi z żurawiną, szaszłyki z klopsików z mięsa indyczego z sosem tatarskim, trybowane udka kurczaka zapiekane pod pierzynką z cebuli i sałatką królewską, golonka zapiekana z kapustą kwaszoną nadnotecką i dodatkiem puree z grochu, żeberka wieprzowe pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z nutą cytrynową, zrazy zawijane
z karkówki z sosem pieprzowym z dodatkiem ziemniaków z wody i buraczków zasmażanych, placki ziemniaczane z pestki dyni i słonecznika z dodatkiem wiosennym, seler pieczony
z rozmarynem w skorupce serowej oraz pierogi ziołowe z twarogiem wzbogacone suszonymi pomidorami z dodatkiem masła ziołowego. Dania były bardzo urozmaicone, młodzież kreatywnie wykorzystała bardzo wiele produktów promujących Ziemię Lubuską. Podsumowanie warsztatów odbędzie się na targach w Kalsku 1 czerwca, gdzie zostaną wręczone nagrody.
HENRYKÓW
Już po raz czwarty mogliśmy gościć na warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie. Członków jury oraz zaproszonych gości powitał dyrektor placówki Zbigniew Hałabura, dziękując jednocześnie uczniom za zangażowanie w przygotowaniu dań konkyrsowych w kategoriach: danie z wieprzowiny, danie z drobiu i danie jarskie. Degustacje potraw poprzedziły prelekcje: „Wpływ kwasów tłuszczowych trans (TFA) na zdrowie”, którą wygłosiła Anna Gbyl – Kwiatkowska, dietetyk, specjalista żywienia oraz „Konserwanty stosowane w wędlinach i ich wpływ na organizm człowieka” wygłoszona przez Przemysława Grabowskiego, lekarza weterynarii., a także występ wokalny jednej z uczennic szkoły. Pyszne dania przygotowane przez uczniów przypadły do gustu komisji, a wybór tej najlepszej nie był łatwy. Ostateczne wyniki ogłoszone zostaną podczas Targów Rolniczych w Kalsku 1 czerwca br. Oczywiście życzymy uczniom ZSCKR z Henrykowa, wzorem lat porzednich, czołowej lokaty, choć w tym roku, jak wspomniała Barbara Białek z Agencji Rynku Rolnego z Gorzowa Wlkp., konkurencja jest większa niż w zeszłym roku, gdyż startuje 10 szkół. Zaprezentowane podczas konkursu potrawy można zobaczyć w galerii zdjęć poniżej.
Red.
ŚWIEBODZIN
Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie był kolejnym miejscem warsztatów kulinarnych, które odbyły się 10 kwietnia. Uczniowie klas z profilu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali rozmaite dania w trzech kategoriach: potraw wieprzowych, drobiowych oraz jarskich. Estetyka podania, jak również dodatkowe elementy ozdobne potraw sprawiły, iż przygotowane potrawy były dobrze wyeksponowane. Jury, w składzie przedstawicieli LODR, UMWL, ARR oraz LIR, po degustacji wszystkich straw, niemalże jednogłośnie wybrali po jednej potrawie z każdej z trzech kategorii. Jako potrawę wieprzową wytypowano zupę gulaszową po lubusku; w kategorii potrawa drobiowa zatriumfowały kostki drobiowe z sosem Cumberland (z czarnej porzeczki); wyróżnione danie jarskie to rolada szpinakowa. Każda potrawa oceniona została po uwzględnieniu jej walorów smakowych, wyglądu oraz powiązania z tradycją lokalną. Warto jednak nadmienić, iż pozostałe potrawy również zasługują na pochwałę. Wśród pozostałych dań znalazły się: galareta wieprzowa, kurczak nadziewany, rolada serowa, szynka drobiowa w galarecie, bigos lubuski, gróle ziemniaczane, sakiewki z pieczarkami, rulony drobiowe, pierogi pieczone z kolorowymi dipami.
Katarzyna Frąckowiak
Zdjęcia z warsztatów:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/