Solona sieja z gliniaka, smalec z dzika - wiatrem podszyty, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą - to tylko niektóre z "perełek" zebranych podczas ośmiu edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Zapraszamy do udziału w IX edycji!
Organizatorami konkursu są: Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie.
Cel konkursu
-
Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
-
Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
-
Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Uczestnicy konkursu
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich
Przedmiot konkursu
Przedmiotem konkursu są produkty i potrawy. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu co najwyżej 1 produkt w każdej z kategorii oraz co najwyżej 1 potrawę.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
-
Produkty i przetwory mięsne
-
Produkty i przetwory z ryb
-
Produkty i przetwory mleczarskie
-
Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
Podkategorie:
-
Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami
-
oraz napoje bezalkoholowe)
-
Produkty zbożowe i cukiernicze
III. Regionalne napoje alkoholowe
Potrawy
Konkurs w części „Potrawy” zostanie przeprowadzony w dwóch podkategoriach:
-
przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
-
osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Przebieg konkursu
Konkurs przebiegać będzie w III etapach:
I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu
-
uczestnicy indywidualni: przesłanie - do dnia 22.10.2014 r. - wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 89 5354843, e-mail: konkurssmaki@gmail.com, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
-
przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 22.10.2014 r. wypełnionych kart zgłoszenia produktu i /lub potrawy na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn, fax: 895219859, e-mail: bjz@warmia.mazury.pl, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
-
Komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.
II etap – finały subregionalne konkursu:
-
08.11.2014 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;
-
22.11.2014 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;
-
29.11.2014 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18;
Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii w konkursie - Produkty, którym wręczone zostaną nagrody rzeczowe. Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w konkursie - Potrawy (oddzielnie dla obu podkategorii), którym zostaną wręczone nagrody rzeczowe.
III etap – finał regionalny
-
finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 13 grudnia 2014 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Żołnierska 49.
Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II, III miejsca w każdej z podkategorii.
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza ufunduje 2 nagrody specjalne, które zostaną przyznane finalistom w kategorii „osoby fizyczne”, wybranym przez przedstawicieli Zarządu Izby.
Laureaci I miejsc w konkursie, w kategorii - Potrawy oraz 3 kategorii – Produkty otrzymają dodatkowo Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
DO POBRANIA:
REGULAMIN KONKURSU KARTA ZGŁOSZENIOWA
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl