BOBOWICKO
Lubuska Izba Rolnicza ponownie włączyła się uczestnictwo w warsztatach kulinarnych organizowanych przez lubuski oddział Agencji Rynku Rolnego pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Konkurs promuje kuchnię lubuską oraz najważniejsze branże żywnościowe regionu. W konkursie weźmie udział dziesięć szkół o profilu rolniczym
i gastronomicznym z woj. lubuskiego. Kategorie konkursu uwzględniały potrawy
z następujących produktów: z mięsa drobiowego, z mięsa wieprzowego oraz potrawy jarskie. W dniu 26 marca 2014 roku w Bobowicku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbyły się pierwsze warsztaty w ramach IV etapu konkursu kulinarnego. Młodzież z klasy III
w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, pod kierunkiem nauczycieli przygotowała bogaty zestaw dań wg kategorii – drób, wieprzowina i warzywa. Uczniowie przedstawiając swoje „dzieła” członkom Jury (ARR, LIR, UM, LODR) oraz gościom przedstawili skąd wzięły się pomysły na dania konkursowe, a mianowicie z kuchni babć i tradycji regionalnej. Jury oceniało smak, wygląd i związek z regionem. LIR reprezentowała dyrektor Małgorzata Pałys. Poniżej kilka przykładów potraw: kaczka nadziewana mięsem mielonym
i wątróbką z jabłkami pieczonymi z żurawiną, szaszłyki z klopsików z mięsa indyczego z sosem tatarskim, trybowane udka kurczaka zapiekane pod pierzynką z cebuli i sałatką królewską, golonka zapiekana z kapustą kwaszoną nadnotecką i dodatkiem puree z grochu, żeberka wieprzowe pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z nutą cytrynową, zrazy zawijane
z karkówki z sosem pieprzowym z dodatkiem ziemniaków z wody i buraczków zasmażanych, placki ziemniaczane z pestki dyni i słonecznika z dodatkiem wiosennym, seler pieczony
z rozmarynem w skorupce serowej oraz pierogi ziołowe z twarogiem wzbogacone suszonymi pomidorami z dodatkiem masła ziołowego. Dania były bardzo urozmaicone, młodzież kreatywnie wykorzystała bardzo wiele produktów promujących Ziemię Lubuską. Podsumowanie warsztatów odbędzie się na targach w Kalsku 1 czerwca, gdzie zostaną wręczone nagrody.
Red.
Zdjęcia z Bobowicka:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/