Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?

Porady Rolnicze

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?  Lato w pełni. Deficyt wody daje się we znaki rolnikom. Susza dotknęła prawie całe terytorium naszego kraju. Niedostatku wody w skali makro nie da się pokonać – brakuje jej zasobów, a polskie rolnictwo nie dysponuje dostępem do rozwiniętego systemu nawodnień upraw polowych. Z raportu opublikowanego w lipcu br. przez IUNG w ramach Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej wynika, iż klęska ta dotknęła 14 z 16 województw. [więcej...]

Spotkanie z chińskimi przedsiębiorcami

Aktualności Rolnicze

Spotkanie z chińskimi przedsiębiorcami  Spotkanie z chińskimi przedsiębiorcami     Minister Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się z grupą chińskich przedsiębiorców, zaangażowanych we współpracę handlową z Polską. Spotkanie zostało zorganizowane z inicjatywy Kancelarii Prezydenta RP. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele sześciu chińskich firm, w tym dwóch reprezentujących [więcej...]

Apel Zarządu WIR do Ministra Ardanowskiego ws. trudnej sytuacji dochodowej rolników

Aktualności Rolnicze

Apel Zarządu WIR do Ministra Ardanowskiego ws. trudnej sytuacji dochodowej rolnikówSzanowny Panie Ministrze. Zwracamy się z apelem o podjęcie zdecydowanych kroków w celu poprawy sytuacji dochodowej rolników. Tegoroczna susza panująca na dużym obszarze kraju, a w szczególności na terenie województw lubuskiego i wielkopolskiego, połączona z niskimi cenami skupu zbóż, stanowią znaczące zagrożenie dla dochodów rolników i bezpieczeństwa żywnościowego państwa. Słabe [więcej...]

Omacnica prosowianka

Informacje Prasowe

Omacnica prosowianka Spodziewamy się rozciągniętego czasu wylotu motyli omacnicy prosowianki, wiąże się z tym także wydłużony czas składania jaj. W niektórych regionach były już 3 piki wylotu motyla (a więc i składania jaj) – to pewnie nie był jej ostatni wylot. Z obserwacji doradców PROCAM wynika, że w miejscu aplikacji produktu OstriniaSTOP są bardzo spowolnione wylęgi gąsienic, a także ilość złożonych jaj. Ten wynik [więcej...]

Przygotowania do siewu rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Przygotowania do siewu rzepaku ozimego  Przygotowania do uprawy rzepaku ozimego należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego stanowiska. Roślina ta wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, niezakwaszonych, o przepuszczalnym podłożu i utrzymanych w wysokiej kulturze. W związku z tym najlepiej udaje się na glebach klas I-III (kompleks pszenny bardzo dobry i dobry oraz żytni bardzo dobry), a słabiej plonuje na glebach klasy IV (kompleks żytni dobry). Natomiast jej [więcej...]

Przed zbiorem rzepaku

Porady Rolnicze

Przed zbiorem rzepaku  Lato jest okresem szczególnie wytężonej pracy dla wszystkich osób zatrudnionych w rolnictwie. Wraz z jego nadejściem rolnicy rozpoczynają przygotowania do żniw, będących końcowym etapem produkcji wielu gatunków uprawnych. Jednym z nich jest rzepak ozimy. Rzepak ozimy jest gatuniem o dosyć wysokiej opłacalności produkcji, ale jego uprawa, ze wzgledu na bardzo długi okres wegetacji, obarczona jest stosunkowo [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »