Bitwa Regionów - konkurs dla KGW

Aktualności Rolnicze

Bitwa Regionów - konkurs dla KGW  Do końca marca Koła Gospodyń Wiejskich mogą zgłosić swój udział do VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Bitwa Regionów to ogólnopolski [więcej...]

Dzień Pyra w Ostrzeszowie

Aktualności Rolnicze

Dzień Pyra w Ostrzeszowie   11 października w Zespole Szkół nr 2 w Ostrzeszowie im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej odbył się Dzień Pyra. Inicjatywę tę wsparła Wielkopolska Izba Rolnicza, OSM w Kole oraz Restauracja Pawła Powroźnika "P jak Pysznie". W siedzibie głównej szkoły miało miejsce oficjalne zawarcie porozumienia o współpracy w zakresie realizowanej działalności, pomiędzy Wielkopolską Izbą Rolniczą, [więcej...]

V edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” - półfinał

Aktualności Rolnicze

V edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” - półfinał Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Więcej na stronie www.bitwaregionow.pl      Źródło  Centrum Doradztwa Rolniczego  http://cdr.gov.pl/ [więcej...]

Piknik Poznaj Dobrą Żywność – zapraszamy już w sobotę

Aktualności Rolnicze

 Piknik Poznaj Dobrą Żywność – zapraszamy już w sobotę        Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza na święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”, który odbędzie się w dniu 11 maja 2019 r. w godz. 11:00-18:00 na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Piknik Poznaj Dobra Żywność „Polska smakuje”, to święto polskiej [więcej...]

Konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich

Aktualności Rolnicze

Konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich Przed nami kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Na zgłoszenia czekamy do 31 marca br. Bitwa Regionów to ogólnopolski [więcej...]

KOWR czeka na zgłoszenia

Aktualności Rolnicze

KOWR czeka na zgłoszeniaPrzed nami kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Na zgłoszenia czekamy do 31 marca br. Bitwa Regionów to ogólnopolski [więcej...]

KOWR czeka na zgłoszenia do „Bitwy Regionów”

Aktualności Rolnicze

KOWR czeka na zgłoszenia do „Bitwy Regionów”Przed nami kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Na zgłoszenia czekamy do 31 marca br. Bitwa Regionów to ogólnopolski [więcej...]

Startuje XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”

Aktualności Rolnicze

Startuje XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces” Drożdżówka, kuch mazurski z kwiatami akacji, piernik, kruche ciasteczka, a może szarlotka?  Jakie ciasta, ciastka lub ciasteczka zdobędą uznanie jurorów w tegorocznej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”? Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Województwo Warmińsko-Mazurskie już po raz 14. zapraszają [więcej...]

Dyrektor Polskiej Izby Mleka uczestnikiem Misji Wysokiego Szczebla Komisarza Phila Hogana do Dubaju

Informacje Prasowe

Dyrektor Polskiej Izby Mleka uczestnikiem Misji Wysokiego Szczebla Komisarza Phila Hogana do Dubaju  Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka po raz kolejny została wybrana w skład delegacji biznesowej towarzyszącej Komisarzowi Hoganowi podczas Misji Wysokiego Szczebla. Dyrektor Maliszewska reprezentuje polską branżę mleczarską podczas Misji, której celem jest promocja europejskich produktów rolno-spożywczych oraz zapewnienie im większego dostępu do rynku ZEA. W przeszłości, przedstawiciele [więcej...]

Podsumowanie Konkursu „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca – kulinaria patriotyczne”

Aktualności Rolnicze

Podsumowanie Konkursu „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca – kulinaria patriotyczne”  Rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie nagród miało miejsce 25 stycznia podczas uroczystości związanych z rocznicą 100-lecia Powstania Wielkopolskiego oraz polonizacji izb rolniczych, która odbyła się w Zespole Szkół Przyrodniczych na poznańskim Golęcinie. Tematem przewodnim konkursu były Kulinaria patriotyczne. Temat ten wybrany został z uwagi na obchodzony w 2018 roku Jubileuszu 100-lecia odzyskania [więcej...]

V Kiermasz Świąteczny ,,Polska Smakuje’’

Aktualności Rolnicze

V Kiermasz Świąteczny ,,Polska Smakuje’’        Już w najbliższą środę Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zapraszają na V Kiermasz Świąteczny pod hasłem „Polska Smakuje”. Kiermasz odbędzie się w dniach 19-21 grudnia 2018 r. w godzinach 10:00-18:00, przed wejściem do MRiRW [więcej...]

Piknik Drobiowy podczas XIII Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi

Aktualności Rolnicze

Piknik Drobiowy podczas XIII Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi    Powracająca na polskie stoły królowa – gęś w ubiegłą niedzielę w Ostrzeszowie miała swoje święto podczas Pikniku Drobiowego zorganizowanego przez Wielkopolskę Izbę Rolniczą. Impreza towarzyszyła XIII Festiwalowi Pasztetników i Potraw z Gęsi. Piknik sfinansowany został ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, a jego ideą było promowanie wśród konsumentów spożycia [więcej...]

„Zielono mi”

Aktualności Rolnicze

„Zielono mi”W dniu 17 czerwca br. na terenach ogrodów Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy odbył się Festyn Ludowy i piknik pod nazwą „Zielono mi”. Festyn zorganizowali: Wielkopolska Izba Rolnicza, Powiat Gnieźnieński, Gmina Łubowo i Sołtys Dziekanowic. Inspiracją dla organizacji tej plenerowej imprezy były tzw. „Zielone Światki”– co prawda trochę spóźnione, jednak połączono je z odsłonięciem [więcej...]

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy - Pomorski

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Piknik Wieprzowy - Pomorski Wzorem lat ubiegłych, również w 2018 roku Krajowa Rada izb Rolniczych promuje mięso wieprzowe realizując zadania finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego polegające na organizacji imprez plenerowych w formie pikników, w których uczestniczy kilkadziesiąt tysięcy konsumentów. Każdy, kto odwiedzi Piknik Wieprzowy znajdzie dla siebie atrakcje. Wielkim zainteresowaniem cieszą się [więcej...]

Startuje XIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”

Aktualności Rolnicze

Startuje XIII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”  Śledzik w zalewie octowej, marynowane ryby z jeziora, a może klopsiki rybne z pstrąga? Jakie produkty, przetwory lub potrawy z ryb zdobędą uznanie jurorów w tegorocznej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”? Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Województwo Warmińsko-Mazurskie już po raz 13. zapraszają [więcej...]

Rusza XII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”

Aktualności Rolnicze

Rusza XII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”  Zapraszamy do udziału w XII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”. W tym roku szukamy unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych województwa warmińsko-mazurskiego w kategorii produkty i przetwory mięsne oraz potrawy mięsne. Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń [więcej...]

Piknik Wieprzowy w Brwinowie

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy w Brwinowie 27 sierpnia 2017 r. w Brwinowie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem Pikniku było zaprezentowanie walorów jakościowych i smakowych polskich produktów z polskiego mięsa wieprzowego. Impreza towarzyszyła obchodom Święta Ulicy Pszczelińskiej w Brwinowie. W czasie trwania Pikniku konferansjerzy, hostessy oraz obsługujący stoiska zachęcali [więcej...]

ZAPRASZAMY NA FINAŁ KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” DO ZABORU

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY NA FINAŁ KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” DO ZABORU Zapraszamy 20 sierpnia do Lubuskiego Centrum Winiarstwa na finał XVII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną na szczeblu regionalnym. Informujemy, iż finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” ,którego organizatorem na szczeblu [więcej...]

Zapraszamy na Kiermasz Wielkanocny

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Kiermasz Wielkanocny"Polska Smakuje" to hasło Kiermaszu Wielkanocnego, jaki odbędzie się w dniach 11-13 kwietnia br. w Warszawie przy ul. Wspólnej 30, w godzinach od 10:00 do 17:00. Organizatorem przedsięwzięcia jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencją Rynku Rolnego. Na stoiskach będzie można kupić wszystko co jest potrzebne na Wielkanocny stół, [więcej...]

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE NASZE DANIA REGIONALNE

Aktualności Rolnicze

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE NASZE DANIA REGIONALNEW tym roku już po raz siódmy Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. zorganizował warsztaty kulinarne pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Celem konkursu jest upowszechnianie zdrowych nawyków w odżywianiu wśród młodzieży poprzez wytwarzanie żywności metodą tradycyjną oraz promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych naszego województwa. Uczestnikami [więcej...]

PIKNIK DROBIOWY W ŻAGANIU

Aktualności Rolnicze

PIKNIK DROBIOWY W ŻAGANIUW dniu 7 października br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy  w Żaganiu. Impreza odbyła się na dziedzińcu oraz wewnątrz Pałacu Książęcego. Podczas pikniku na uczestników czekało wiele atrakcji. Przede wszystkim można było wzbogacić swoją wiedzę na temat walorów odżywczych mięsa drobiowego oraz walorów smakowych, gdyż przeprowadzona została degustacja mięs i potraw z różnych [więcej...]

Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej

Aktualności Rolnicze

Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej2 października podczas Jesiennych Targów Rolno – Ogrodniczych AGROMARSZ w Marszewie (powiat pleszewski) odbyło się podsumowanie Przeglądu Kulinarnego pt. „Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej”. W pawilonie wystawowym Centrum Edukacyjno – Wystawowego w Marszewie powstało szesnaście stoisk przygotowanych przez laureatów konkursu, na których częstowano konkursowymi potrawami.   Przegląd, [więcej...]

Zaproszenie do Zwoli

Aktualności Rolnicze

Zaproszenie do ZwoliW dniu 16 września br. w gminie Zaniemyśl w powiecie średzkim odbyło się posiedzenie działającej przy WZ WIR Komisji ds. Kobiet i Rodziny w Środowisku Wiejskim. W pierwszej części spotkania poruszono tematy związane z zapobieganiem rozprzestrzenianiu się ASF. Zgodnie wskazywano na konieczność obowiązków w zakresie odpowiedzialności za pozostałości poubojowe. Obecnie przepisy zobowiązują rolnika do przekazania do zakładu [więcej...]

ANR na wystawie Rol-Szansa 2016

Aktualności Rolnicze

ANR na wystawie Rol-Szansa 2016 W dniach 27-28 sierpnia 2016 r. na terenie Pałacu w Bykach koło Piotrkowa Trybunalskiego Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach Oddział w Piotrkowie Trybunalskim zorganizował XXV Promocyjno-Handlową Wystawę Rolniczą Rol-Szansa 2016. Uczestniczył w niej także OT Warszawa Filia w Łodzi. Agencja Nieruchomości Rolnych OT Warszawa Filia w Łodzi zorganizowała wspólne stoisko z Izbą Rolniczą [więcej...]

Zapraszamy na Piknik Zbożowy do Pasymia

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Piknik Zbożowy do Pasymia  Już w najbliższą niedzielę – 21 sierpnia br., zapraszamy na Dożynki Gminne i Piknik Zbożowy do Pasymia! W ramach Pikniku Zbożowego finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych będzie prowadzona bezpłatna degustacja produktów i potraw przygotowanych z polskich zbóż. Na najmłodszych w „kąciku kreatywnym” będą prowadzone liczne konkursy z nagrodami! [więcej...]

KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH „WARZYWA I OWOCE — NIE ZASZKODZI ZJEŚĆ!” ROZSTRZYGNIĘTY!

Aktualności Rolnicze

KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH „WARZYWA I OWOCE — NIE ZASZKODZI ZJEŚĆ!” ROZSTRZYGNIĘTY!Zakończył się organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin konkurs dla uczniów szkół podstawowych z województwa mazowieckiego. Spośród 40 nadesłanych prac jury wybrało trzy, a zwycięskie klasy ze szkół w Ciechanowie, Jabłonnie i Wydmusach uczestniczyły w warsztatach naukowych w BayLabie. Nagrody otrzymały również szkoły. Przebieg konkursu Konkurs ogłoszony w marcu przez [więcej...]

DZIEŃ KOBIET Z BIBLIOTEKĄ – II GMINNY KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”

Aktualności Rolnicze

DZIEŃ KOBIET Z BIBLIOTEKĄ – II GMINNY KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”Babki, mazurki, pasztety, żurki te wszystkie potrawy nieodmiennie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Choć do świąt pozostało jeszcze trzy tygodnie pewnie niejedna gospodyni zastanawia się już, co podać na świąteczne śniadanie i czym tym razem zaskoczyć gości i domowników. Konkurs kulinarny to świetna okazja, aby podpatrzeć co proponują inni i zaczerpnąć inspiracji. Taką okazję do podpatrywania i kosztowania [więcej...]

Dzień Żurawia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie

Aktualności Rolnicze

Dzień Żurawia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie Dnia 13 września 2015r. na terenach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie odbył się festyn przyrodniczy- Dzień Żurawia. Imprezę zorganizował Krajeński Park Krajobrazowy oraz Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych działające przy ZSCKR w Sypniewie. Festyn przyciągnął spore grono zwiedzających. Tak, jak wiosną podczas targów ogrodniczo-rolniczych swoją ofertę prezentowali sadownicy i ogrodnicy, [więcej...]

LUBUSKIE „PERŁY” TARGÓW POZNAŃSKICH

Aktualności Rolnicze

LUBUSKIE „PERŁY” TARGÓW POZNAŃSKICH Podczas wrześniowych Międzynarodowych Targów Poznańskich co roku przyznawane są nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Konkurs promuje żywność tradycyjną i regionalną, przyznając statuetki „Perły”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery takie nagrody: 1. Wojnowski leszcz i sandacz na [więcej...]

Pismo do Wojewody ws suszy

Aktualności Rolnicze

Pismo do Wojewody ws suszySz.P. Piotr Florek Wojewoda Wielkopolski Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu pragnie poinformować Pana Wojewodę o występującej w Wielkopolsce z coraz większą intensywnością tzw. suszy rolniczej. Problem dotyczy przede wszystkim centralnej i południowo-wschodniej części regionu, którego nie objęła ubiegłotygodniowa strefa przelotnych opadów deszczu. Na znacznych obszarach naszego województwa [więcej...]

Piknik Wieprzowy KRIR

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy KRIR W dniu 16 maja 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji organizowanego przez MRiRW Pikniku Poznaj Dobra Żywność, zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw. Celem organizowanej przez KRIR imprezy było zachęcenie do większego [więcej...]

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE – CZEKAMY NA FINAŁ

Aktualności Rolnicze

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE – CZEKAMY NA FINAŁOstatnią szkołą, w której odbyły się warsztaty konkursowe, był Zespół Szkół Technicznych w Świebodzinie – 5. maja zakończył się I etap zmagań. Komisja konkursowa wybrała po 1 potrawie z kategorii: mięso wieprzowe, mięso wołowe oraz ryby słodkowodne, z każdej ze szkół biorących udział w konkursie. Finał odbędzie się 27 maja, w Sulechowie. Uczniowie szkół zawodowych i techników [więcej...]

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE

Aktualności Rolnicze

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE  Kalendarz wpisów Kwiecień 2015 P W Ś C P S N « mar       1 2 3 4 5 6 7 8 [więcej...]

SMACZNE, ZDROWE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNE

Aktualności Rolnicze

SMACZNE, ZDROWE, ORYGINALNE, NASZE DANIA REGIONALNEWarsztaty kulinarne w Bobowicku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku w dniu 20 kwietnia przygotował potrawy w ramach V edycji warsztatów kulinarnych „Smaczne, zdrowe, oryginalne, nasze dania regionalne”. Dyrektor Roman Nowak przywitał licznie przybyłych zaproszonych gości. Poza komisją konkursową (składającą się z przedstawicieli ARR, LODR, UMWL oraz [więcej...]

DZIEŃ KOBIET Z BIBLIOTEKĄ

Aktualności Rolnicze

DZIEŃ KOBIET Z BIBLIOTEKĄPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, zrazy wieprzowe w sosie z wiejskim chlebem, kartacze z mięsem, pierogi ze słodką kapustą i kiełbasą, kopytka z kapustą, pierogi z białym serem, pierogi ruskie z maścią, pyzy z ziemniaków, pączki z ziemniaków, gęś pieczona. To nie menu jakiejś restauracji, tylko spis potraw zgłoszonych na I Gminny Konkurs „Nasze kulinarne korzenie”, który odbył się siódmego [więcej...]

W czasie postu można i warto jeść ślimaki

Aktualności Rolnicze

W czasie postu można i warto jeść ślimakiPrzed nami okres postu, a więc umiarkowania w jedzeniu i piciu. To czas, kiedy nie powinniśmy skupiać się zbyt mocno na walorach smakowych naszych potraw oraz odstawić produkty mięsne. Jednak ten zakaz nie obowiązuje produktów na bazie mięsa ślimaka. Ślimaki bowiem są uznawane za potrawę postną. Ten okres nie musi kojarzyć się z bezbarwnym, nijakim jedzeniem, pozbawionym produktów mięsnych. Przez te 40 dni tradycyjnego [więcej...]

Święta w wersji light - Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Informacje Prasowe

Święta w wersji light  - Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie. Przyjęło się, że w Wigilię serwujemy dwanaście dań, czyli tyle ilu było Apostołów [więcej...]

ZAPRASZAMY NA KIERMASZ ŚWIĄTECZNY KGW

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY NA KIERMASZ ŚWIĄTECZNY KGW Serdecznie zapraszamy na świąteczny kiermasz Kół Gospodyń Wiejskich, który odbędzie się w dniu 19.12.2014 od 10.00 do 15.00, w budynku  WZKiOR przy ul. Kożuchowskiej 15a, w Zielonej Górze (w holu na parterze). W ofercie Kół Gospodyń Wiejskich- swojskie pierogi, ciasta oraz inne potrawy świąteczne, ozdoby i stroiki bożonarodzeniowe. Zapraszamy do degustacji i nabycia produktów. red.   Źródło Lubuska [więcej...]

JARMARK BOŻONARODZENIOWY NA GIEŁDZIE

Aktualności Rolnicze

JARMARK BOŻONARODZENIOWY NA GIEŁDZIEZapraszamy na Jarmark Bożonarodzeniowy na giełdzie przy ul. Zjednoczenia 102, który odbędzie się 7 grudnia w godz. 10.00-14.00. W programie: o godz. 10.00 Warsztaty zdobienia pierników; o 11.15 Pokaz gotowania i lepienie uszek. Ponadto: degustacje potraw świątecznych, produktów regionalnych i tradycyjnych; występy artystyczne; konkursy dla dzieci z Mikołajem. Źródło Lubuska Izba Rolnicza http://lir.agro.pl/ [więcej...]

Zachować polską kuchnię i wielkopolskie tradycje kulinarne Wizyta Pani dr Zofii Szalczyk w Wielkopolskiej Izbie Rolniczej

Aktualności Rolnicze

Zachować polską kuchnię i wielkopolskie tradycje kulinarne Wizyta Pani dr Zofii Szalczyk w Wielkopolskiej Izbie RolniczejW dniu 16 października Pani Minister Zofia Szalczyk odwiedziła siedzibę Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Tym razem Pani Minister spotkała się z pracownikami Biura. Pani Minister rozmawiała o zachowaniu polskiej tradycji i potrzebie rozbudowy poczucia patriotyzmu kulinarnego do naszych tradycyjnych potraw.   Niestety obecnie panie są tak bardzo zabiegane, że kupują produkty wysoko przetworzone, a te z kolei niestety nie należą [więcej...]

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - to już IX edycja!

Aktualności Rolnicze

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - to już IX edycja!Solona sieja z gliniaka, smalec z dzika - wiatrem podszyty, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą - to tylko niektóre z "perełek" zebranych podczas ośmiu edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Zapraszamy [więcej...]

Jesienne obfitości w Skalmierzycach

Aktualności Rolnicze

Jesienne obfitości w SkalmierzycachPokazy kulinarne, degustacje potraw oraz występy zespołów folklorystycznych, to tylko niewielka cześć atrakcji Festiwalu "Jesienne obfitości - cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół", który odbył się 21 września w Skalmierzycach. Organizatorami przedsięwzięcia byli Stowarzyszenie Pomoc Społeczności Lokalnej PROMETEUSZ oraz Wielkopolska Izba Rolnicza. Festiwal współfinansowany [więcej...]

III edycja Dnia Kotlina - Święta Pomidora za nami...

Aktualności Rolnicze

III edycja Dnia Kotlina - Święta Pomidora za nami...30 sierpnia br Wielkopolska Izba Rolnicza uczestniczyła w obchodach "Dnia Kotlina - Święta Pomidora, które odbyło się w Kotlinie - powiat jarociński. Uroczystość zgromadziła tłumy mieszkańców Gminy Kotlin. Organizatorzy zapewnili wiele atrakcji kulturalnych, degustacje, biesiady i zabawę taneczną. Po krótkich przemówieniach Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej pan Piotr Walkowski wraz z Prezesem [więcej...]

Piknik Wieprzowy w Gołaszynie

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy w GołaszynieWielkopolska Izba Rolnicza serdecznie zaprasza na Piknik Wieprzowy, który odbędzie się 6 września na terenie Centrum Wystawienniczo Edukacyjnego Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gołaszynie. Piknik odbędzie się w ramach imprezy "Wielkopolska Wieś Zaprasza". Piknik Wieprzowy ma na celu przekonanie konsumentów o potrzebie wyboru mięs i wędlin z polskiej wieprzowiny oraz zapoznanie odwiedzających z [więcej...]

ŚWIĘTO MIODU

Aktualności Rolnicze

ŚWIĘTO MIODU Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z/s w Ochli serdecznie zaprasza do udziału w jarmarku darów od Matki Natury. Święto w swym zamierzeniu nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej, także do lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc przede wszystkim prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem. Na jeden dzień skansen zamieni się w krainę tańca, muzyki i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników [więcej...]

Nasze Dziedzictwo Kulinarne - Smaki Regionów Południowej Wielkopolski

Aktualności Rolnicze

Nasze Dziedzictwo Kulinarne - Smaki Regionów Południowej WielkopolskiWielkopolska Izba Rolnicza we współpracy z Gminnym Centrum Kultury w Dobrzycy, Urzędem Miejskim Gminy Dobrzyca, Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego oraz Gminnym Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Dobrzycy zaprasza gminy Południowej Wielkopolski do wzięcia udziału w konkursie: "NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE - SMAKI REGIONÓW POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI". Patronat [więcej...]

WARSZTATY KULINARNE SZKÓŁ ROLNICZYCH

Aktualności Rolnicze

WARSZTATY KULINARNE SZKÓŁ ROLNICZYCHBOBOWICKO Lubuska Izba Rolnicza ponownie włączyła się uczestnictwo w warsztatach kulinarnych organizowanych przez  lubuski oddział Agencji Rynku Rolnego  pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”.  Konkurs promuje kuchnię lubuską oraz najważniejsze  branże żywnościowe regionu. W konkursie weźmie udział dziesięć szkół  o profilu rolniczym i gastronomicznym z woj. lubuskiego. [więcej...]

Spotkanie w sprawie konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę z grzyba"

Aktualności Rolnicze

Spotkanie w sprawie konkursu na W dniu 18 lutego br. w siedzibie Biura Wojewódzkiego Wielkopolskiej Izby Rolniczej z inicjatywy Pana Prezesa Piotra Walkowskiego odbyło się spotkanie w sprawie konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Na spotkanie przybyli Pan Krzysztof Grabowski - Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego z asystentem, Pan Marek Beer - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego, Pan Ryszard Jaworski [więcej...]

Witaminy ukryte w kapuście

Porady Rolnicze

Witaminy ukryte w kapuścieAnna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz fi rmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki. Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. „Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama” – mówi pani Anna. Zbliża się okres świąt [więcej...]

Z regionalnymi potrawami

Aktualności Rolnicze

Z regionalnymi potrawami W Jarocinie miało miejsce oficjalne otwarcie nowej siedziby Południowej Oficyny Wydawniczej, która wydaje m.in. "Wieści Rolnicze". Uroczystość odbyła się z udziałem wielu zaproszonych gości, m.in. Marka Woźniaka, marszałka województwa wielkopolskiego i europosła Marka Siwca oraz lokalnych samorządowców i osób współpracujących z wydawnictwem. Obejrzeli oni film przedstawiający przebieg [więcej...]

Prezes KRIR wziął udział w noworocznym spotkaniu z Korpusem Dyplomatycznym w MRiRW

Aktualności Rolnicze

Prezes KRIR wziął udział w noworocznym spotkaniu z Korpusem Dyplomatycznym w MRiRW W dniu 20.01. w resorcie rolnictwa odbyło się tradycyjne, noworoczne spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym do spraw rolnych, akredytowanym w Warszawie, w którym wziął udział Prezes KRIR Wiktor Szmuleiwcz. Minister Stanisław Kalemba witając przybyłych gości podkreśli, że miniony rok był dla Polski i polskiego rolnictwa dobrym czasem. – Na forum Unii Europejskiej został zawarty kompromis w sprawie perspektywy budżetowej [więcej...]

Noworoczne spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym

Aktualności Rolnicze

Noworoczne spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym Wczoraj w resorcie rolnictwa odbyło się tradycyjne, noworoczne spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym do spraw rolnych, akredytowanym w Warszawie. Minister Stanisław Kalemba witając przybyłych gości podkreśli, że miniony rok był dla Polski i polskiego rolnictwa dobrym czasem. – Na forum Unii Europejskiej został zawarty kompromis w sprawie perspektywy budżetowej na lata 2014-2020. Nowa Wspólna [więcej...]

Gęsina polskim hitem Zielonego Tygodnia

Aktualności Rolnicze

Gęsina polskim hitem Zielonego Tygodnia Tradycyjnie już polskie wystąpienie na targach Zielony Tydzień odbywa się pod hasłem „Polska SCHMECKT!”, czyli Polska smakuje! Podczas swojej wizyty na berlińskich targach minister Stanisław Kalemba odwiedził wszystkie uczestniczące w nich polskie stoiska. Rozmawiał z wystawcami i przedstawicielami poszczególnych regionów. Uczestniczył także w wydarzeniach promocyjnych. [więcej...]

TARGI ROLNE W BERLINIE – 2014

Aktualności Rolnicze

TARGI ROLNE W BERLINIE – 2014 Od 17-26 stycznia 2014 r. trwają największe w Europie Targi Rolne w Berlinie. Jak co roku w pawilonie polskim będzie stoisko Ziemi Lubuskiej, prezentując produkty regionalne, specyfikę regionu i promując region kulinarnie. W poprzednim roku uczestniczyło prawie 1600 wystawców reprezentujących 67 krajów, liczba odwiedzających przekroczyła 407 tysięcy. Targom towarzyszyło pond 300 prelekcji i seminariów branżowych. [więcej...]

Konkurs Kulinarny NA NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ Z GRZYBA pod honorowym patronatem Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba

Aktualności Rolnicze

Konkurs Kulinarny NA NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ Z GRZYBA pod honorowym patronatem Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja GrzybaWielkopolska Izba Rolnicza oraz Poseł na Sejm RP Piotr Walkowski, Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Gospodyni", Stowarzyszenie Sołtysów Województwa Wielkopolskiego, Agencja Rynku Rolnego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zapraszają do udziału w KONKURSIE KULINARNYM NA NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ Z GRZYBA. Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, promowanie produktów żywnościowych [więcej...]

PACHNIAŁO LASEM – KONKURS DAŃ Z DZICZYZNY „ALE PASZTET”

Aktualności Rolnicze

PACHNIAŁO LASEM – KONKURS DAŃ Z DZICZYZNY „ALE PASZTET”magania konkursowe amatorów, profesjonalistów i uczniów w Kliczkowie były okazją w dniach 16-18 listopada 2013 r. do promocji darów  lasów pogranicza lubusko-dolnośląskiego. Głównym organizatorem  III Festiwalu Kulinarnego było LGD Bory Dolnośląskie z siedzibą w Iłowej,  obejmujące również powiat  żarski i żagański oraz Zamek Kliczków.  Konkurs [więcej...]

Międzynarodowe Targi World Food Ukraine 2013 r.

Aktualności Rolnicze

Międzynarodowe Targi World Food Ukraine 2013 r. Agencja Rynku Rolnego organizuje w dniach 30 października – 1 listopada 2013 r. w Kijowie stoisko informacyjno-promocyjne podczas Międzynarodowych Targów World Food Ukraine 2013. Stoisko to będzie funkcjonowało w ramach Branżowego Programu Promocji Branży Polskich Specjalności Żywnościowych, realizowanego przez ARR wspólnie z Ministerstwem Gospodarki. Na powierzchni 75 m kw. (nr F 20, hala 3) zaprezentuje swoje [więcej...]

KRESOWY ŚPIEW I POTRAWY

Aktualności Rolnicze

KRESOWY ŚPIEW I POTRAWYPo raz szósty odbyła się  19 i 20 X br.  impreza kultywująca kulturę Polaków z Kresów Wschodnich i Bukowiny. Tłumy słuchaczy przybyły na koncert pieśni kresowej w niedzielę do Sali Kolumnowej UM w Zielonej Górze.  Inicjatorami prezentacji kultury kresowej byli szefowie lubuskich organizacji  kresowych – Jan Tarnowski i Wilhelm Skibiński, przy wsparciu ówczesnego dyrektora [więcej...]

Zasmakuj w „Smakach” po raz ósmy!

Aktualności Rolnicze

Zasmakuj w „Smakach” po raz ósmy!Rusza ósma edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, którego celem jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, promowanie specyficznych dla Warmii i Mazur produktów żywnościowych oraz zachowanie ich niepowtarzalnych smaków. W konkursie mogą uczestniczyć mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: [więcej...]

Piknik Zbożowy i Dożynki Powiatowe w Małej Wsi

Aktualności Rolnicze

Piknik Zbożowy i Dożynki Powiatowe w Małej Wsi Dożynki to bardzo ważne dla rolników, wszystkich mieszkańców terenów wiejskich oraz osób i instytucji współpracujących z rolnikami, wspierających mieszkańców wsi i rolnictwo, święto połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. To czas sumowania efektów ciężkiej, rolniczej pracy, czas refleksji nad chwilami, które minęły i nadziei, którą [więcej...]

Dożynki Powiatowe w Milejewie

Aktualności Rolnicze

Dożynki Powiatowe w MilejewieW dniu 7 września w Milejewie przy pięknej, słonecznej pogodzie, odbyły się tegoroczne Dożynki Powiatu Elbląskiego. Oprócz tradycyjnej mszy świętej w intencji rolników, na dożynkowych gości czekało mnóstwo atrakcji, takich jak konkurs wieńców, konkurs potraw regionalnych, występy zespołów. W części oficjalnej dożynek przewodniczący Rady Powiatowej Warmińsko – Mazurskiej Izby Rolniczej [więcej...]

PIKNIK WIEPRZOWY W GOLICACH

Aktualności Rolnicze

PIKNIK WIEPRZOWY W GOLICACHW dniu 17 sierpnia 2013r.Lubuska Izba Rolniczazorganizowała w Golicach k/Słubic Piknik Wieprzowy, który został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Głównym celem Pikniku było promowanie i propagowanie spożycia mięsa wieprzowego, z podkreślaniem jego walorów. Licznie uczestniczący goście mieli okazję degustacji potraw z wieprzowiny, tj. dań z grilla, swojskiej kiełbasy, gulaszu [więcej...]

ZAPRASZAMY NA „FESTYM ŁOWIECKI” DO BYTNICY – 17 SIERPNIA 2013r.

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY NA „FESTYM ŁOWIECKI” DO BYTNICY – 17 SIERPNIA 2013r. Gmina Bytnica, Nadleśnictwo Bytnica oraz stowarzyszenie łowieckie z Niemiec – Jagdverband Spree-Neiβe/Cottbus e.V. zapraszają na „Festyn Łowiecki” który odbędzie się 17 sierpnia na placu rekreacyjnym w Bytnicy.  Głównymi atrakcjami imprezy będzie bogaty program artystyczny nawiązujący do tematyki łowieckiej, degustacja specjalnie przygotowanych potraw myśliwskich oraz pokazy trofeów [więcej...]

Zapraszamy na Pomorski Piknik Wieprzowy

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Pomorski Piknik Wieprzowy Serdecznie zapraszamy na Pomorski Piknik Wieprzowy, który odbędzie się podczas Jarmarku Świętego Dominika, w namiocie Województwa Pomorskiego w dniu 10 sierpnia 2013 roku, na placu przy ulicy Św.Ducha i Kościele Mariackim. W programie między innymi: degustacja potraw z mięsa wieprzowego, gry, zabawy i konkursy dla dzieci i dorosłych oraz koncert zespołu FUCUS! DO ZOBACZENIA W SOBOTĘ W GDAŃSKU! Źródło Pomorska Izba Rolnicza http://pir.home.pl [więcej...]

Zapytanie ofertowe na przeprowadzenie degustacji podczas Pikniku Polskie Ryby PDŻ 15.06.2013

Aktualności Rolnicze

Zapytanie ofertowe na przeprowadzenie degustacji podczas Pikniku Polskie Ryby PDŻ 15.06.2013 W związku z organizacją Pikniku Polskie Ryby podczas Pikniku Poznaj Dobrą Żywność organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa  i Rozwoju Wsi w dniu 15 czerwca 2013 roku w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Krajowa Rada Izb Rolniczych ogłasza zapytanie ofertowe na przygotowanie 2400 porcji degustacyjnych potraw z polskich gatunków ryb. Termin składania ofert do dnia 10 czerwca 2013 roku do godz. 11.00. Zapytanie [więcej...]

XVII Dzień Melona

Aktualności Rolnicze

XVII Dzień Melona 10 sierpnia 2012 r. na Polu Doświadczalnym „WOLICA”  odbył się XVII Dzień Melona, organizowany przez Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Katedrę Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW oraz oddział warszawski Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Uczestnicy wysłuchali informacji o pracach badawczych prowadzonych na polu doświadczalnym, o nowych odmianach melona, ogórka i pomidora [więcej...]

„Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca” – Konkurs rozstrzygnięty

Aktualności Rolnicze

„Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca” – Konkurs rozstrzygnięty9 grudnia podczas Wieczerzy Wigilijnej Środowisk Wiejskich w Turku miało miejsce podsumowanie i wręczenie nagród laureatom konkursu kulinarnego pt. „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca”.   Celem konkursu było przybliżenie wielkopolskich tradycji kulinarnych, prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi. Potrawy zgłoszone [więcej...]

XII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi

Aktualności Rolnicze

XII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z GęsiWielkie święto tradycyjnych potraw z gęsią w roli głównej odbyło się w niedzielę 17 września w Ostrzeszowie. Festiwal przyciągnął jak co roku tłumy miłośników kuchni regionalnej oraz pasjonatów zdrowego żywienia.   Gwiazdą tegorocznej edycji była polska producentka i dziennikarka telewizyjna Ewa Wachowicz, oraz Joanna Ochniak prezes Fundacji „Gastronomia na Obcasach”. Obie panie dokonały [więcej...]

TRADYCYJNY STÓŁ NAJPIĘKNIEJSZYM WIZERUNKIEM KAŻDEGO GOSPODARSTWA

Aktualności Rolnicze

TRADYCYJNY STÓŁ NAJPIĘKNIEJSZYM WIZERUNKIEM KAŻDEGO GOSPODARSTWA20 maja br. w Sulechowie odbyły się warsztaty artystyczne dla kobiet wiejskich pod nazwą „Tradycyjny stół najpiękniejszym wizerunkiem każdego gospodarstwa”. Podczas warsztatów panie zapoznały się z metodami składania serwet i stołowym savoir vivre. Poznały trendy panujące na stołach. Nauczyły się jak nakryć stół koktajlowy oraz przygotować nakrycie na niedzielną kawę ze znajomymi. Dekoracje [więcej...]

Ślimaki jako danie cateringowe? Jak najbardziej tak

Informacje Prasowe

Ślimaki jako danie cateringowe? Jak najbardziej takO tym, że dania z mięsa ślimaka świetnie nadają się na wszelkiego typu uroczystości, gdzie jest catering, przekonali się uczestnicy konferencji na temat przekopu przez Mierzeję Wiślaną, która odbyła się w Elblągu. Na tym spotkaniu goście mogli spróbować kilku potraw przygotowanych przez kucharzy z mięsa ślimaków dostarczonych przez PSH. Spróbowali i…zakochali się w ślimakach. W auli Państwowej [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »