Innowacyjny miód suszony z SGGW

Aktualności Rolnicze

Innowacyjny miód suszony z SGGW Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejWata cukrowa o obniżonej zawartości cukru

Informacje Prasowe

Wata cukrowa o obniżonej zawartości cukru Delikatne, lekkie, lepkie i słodkie nitki waty cukrowej to smakołyk, za którym przepadają nie tylko dzieci. Niestety, radość towarzysząca jedzeniu dość szybko przechodzi w poczucie winy spowodowane spożyciem dużej liczby kalorii, w dodatku pochodzących z samego cukru, odpowiedzialnego m.in. za tycie i próchnicę. Studentki z Wydziału Nauk o Żywności SGGW wpadły na pomysł stworzenia tej słodkiej chmurki w wersji [więcej...]

Odporni na jesień!

Informacje Prasowe

 Odporni na jesień!    Jesień zawita do nas podwójnie. Dlatego, że pory roku dzielimy na kalendarzowe i astronomiczne. Nie zawsze obie daty pokrywają się w tym samym terminie. Tylko jesień kalendarzowa ma stały punkt w terminarzu. W przypadku astronomicznej uzależnione jest to od Słońca, które wędruje przez tzw. punkt równonocy jesiennej. W tym roku odbędzie się to dokładnie o godzinie 3.54, dnia 23 września 2018 r. Jesień [więcej...]

Piknik owocowo-warzywny w Gnieźnie

Aktualności Rolnicze

Piknik owocowo-warzywny w GnieźnieSmaczne i soczyste, może je smakować w postaci gotowanej, pieczonej lub grillowanej. Mowa o polskich warzywach i owocach. O tym jak smakują i ile korzyści przynosi ich spożywanie mogli przekonać się uczestnicy Pikniku Owocowo-Warzywnego zorganizowanego 27 sierpnia br. przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w Gnieźnie. Impreza towarzyszyła XIX Wojewódzko–Archidiecezjalnym Dożynkom Wielkopolskim. Sfinansowany została z Funduszu [więcej...]

Składniki biostymulujące w nawozach

Porady Rolnicze

Składniki biostymulujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Głównym celem organizatorów akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych, które umożliwiają zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Informacje Prasowe

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto sięgać po wypieki, czym charakteryzują się podstawowe grupy pieczywa i na co zwracać uwagę robiąc zakupy. O zaletach pieczywa, sposobach rozpoznawania najbardziej wartościowych wypieków oraz sytuacji [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »