Zmiana w certyfikacji mięsa wieprzowego na rynek Czarnogóry

Aktualności Rolnicze

Zmiana w certyfikacji mięsa wieprzowego na rynek CzarnogóryNa wniosek władz weterynaryjnych Czarnogóry uzgodniony został nowy wzór świadectwa weterynaryjnego dla świeżego mięsa, w tym mięsa mielonego, pozyskanego ze świń domowych (Sus Scrofa) przeznaczonego na import do Czarnogóry (POR) oraz załącznik dotyczący ASF, który powinien  być wystawiany wraz z ww. świadectwem. Dokumenty obowiązują od 1 stycznia 2021 r., dostępne są na stronie internetowej [więcej...]

Branża mięsna w kryzysie i co dalej?

Aktualności Rolnicze

Branża mięsna w kryzysie i co dalej?W ostatnim okresie czasu uczestniczyliśmy w dwóch wydarzeniach – V Forum Rolnictwa i Agrobiznesu Top Agrar oraz Agroakademii 2020 BNP Paribas. Oba wydarzenia były poświęcone między innymi bardzo trudnej sytuacji w branży mięsnej. Patrząc na ten rynek, w każdym jego sektorze mamy do czynienia z sytuacją kryzysową. Ceny skupu trzody chlewnej notują historycznie niskie poziomy a odbiorcy ograniczają [więcej...]

Uwagi Podlaskiej Izby Rolniczej dot. wprowadzenia obowiązku podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka oraz mleka i mięsa jako składnika środków spożywczych:

Aktualności Rolnicze

Uwagi Podlaskiej Izby Rolniczej dot. wprowadzenia obowiązku podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka oraz mleka i mięsa jako składnika środków spożywczych:Z definicji środek spożywczy oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi lub, których spożycia przez ludzi można się spodziewać. Definicja obejmuje: napoje, gumę do żucia i wszelkie substancje, łącznie z wodą, świadomie dodane do żywności podczas jej wytwarzania, przygotowania lub obróbki. Propozycja oznakowania żywności [więcej...]

Odpowiedź MRiRW na postulaty Zespołu do spraw stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowego

Aktualności Rolnicze

Odpowiedź MRiRW na postulaty Zespołu do spraw stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowegoW dniu 16.11.2020r. pod Przewodnictwem Prezesa WIR Piotra Walkowskiego obradował Zespół do spraw stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowego, utworzonego w ramach Porozumienia Rolniczego. W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy odpowiedź Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na postulaty, które wypracował zespół. Pełną treść odpowiedzi mogą Państwo zobaczyć tutaj.Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/ [więcej...]

Gęsina na świętego Marcina

Aktualności Rolnicze

Gęsina na świętego Marcina Gęsina na polskich stołach w XVII-XIX wieku gościła regularnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Załamanie jej spożycia nastąpiło w XX w. Dziś co prawda Polacy spożywają zaledwie 300 g tego mięsa (w przeliczeniu na 1 mieszkańca), jednakże z każdym rokiem coraz więcej rodaków przekonuje się do walorów gęsiny. Tak niewielkie spożycie mięsa z gęsi może dziwić, zwłaszcza, [więcej...]

Zagospodarowanie tusz zwierząt prawnie chronionych

Aktualności Rolnicze

Zagospodarowanie tusz zwierząt prawnie chronionych W odpowiedzi na pismo Zarządu KRIR z dnia 18 września 2020r., przy którym przekazano wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej sprawie zmiany przepisów dotyczących zagospodarowania tusz zwierząt prawnie chronionych, sytuacji gdy był wydany na nie odstrzał i wszczęcia procesu legislacyjnego sprawie zmiany ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego i aktów wykonawczych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 19.10.2020 informuje, [więcej...]

ZNAKOWANIE NIEOPAKOWANEGO MIĘSA FLAGĄ KRAJU POCHODZENIA

Aktualności Rolnicze

ZNAKOWANIE NIEOPAKOWANEGO MIĘSA FLAGĄ KRAJU POCHODZENIA W dniu 30 września 2020 r. weszły w życie przepisy nakładające obowiązek prezentowana (na etapie sprzedaży detalicznej) flagi kraju pochodzenia w odniesieniu do nieopakowanego mięsa. W nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych wprowadzono dodatkowy wymóg prezentowania grafiki przedstawiającej [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »