Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej

Aktualności Rolnicze

Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej W dniach 23-25 października 2019 r. w Weterynaryjnym Centrum Kształcenia Podyplomowego w Puławach odbyło się szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej zorganizowane przez Głównego Lekarza Weterynarii. Tematyka przedmiotowego kursu obejmowała zagadnienia związane z wdrażaniem i weryfikacją wymagań weterynaryjnych USA oraz Izraela w zakładach sektora mięsa czerwonego posiadających uprawnienia eksportowe [więcej...]

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieście

Informacje Prasowe

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieścieW 2018 r. średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa przypadające na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie. To wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Znacznie wzrosło spożycie cukru w analizowanym okresie (2003 r. - 2018 r.) – aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiło ono średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia tych produktów [więcej...]

Wołowina – symfonia smaków

Aktualności Rolnicze

Wołowina – symfonia smaków24 września 2019r. podczas imprezy Agro na Obcasach realizowanej wspólnie z BNP Paribas w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku Podlaska Izba Rolnicza zrealizowała projekt pn: Wołowina – symfonia smaków” sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Do Opery zjechało około 900 pań z województwa podlaskiego. Początek spotkania rozpoczęli Prezes PIR Grzegorz Leszczyński [więcej...]

Polskie specjały z lasu i z zagrody w Podstolicach

Aktualności Rolnicze

Polskie specjały z lasu i z zagrody w Podstolicach  Ostatnia z cyklu impreza pod nazwą „Polskie specjały z lasu i z zagrody – jakość i bezpieczeństwo” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego odbyła się 1 września podczas Dożynek Gminno-Powiatowych w Podstolicach. Upalna pogoda i skwar nie odstraszyła jednak odwiedzających, którzy przybyli z okolicznych miast i miasteczek, ale także i z Wągrowca, Piły, Rogoźna i Obornik. Dla gości [więcej...]

Informacja o warunkach eksportu wieprzowiny na rynek Portoryko, Guam, Marianów Północnych

Aktualności Rolnicze

Informacja o warunkach eksportu wieprzowiny na rynek Portoryko, Guam, Marianów Północnych W nawiązaniu do zainteresowania eksportem wieprzowiny na rynek Portoryko, Główny Lekarz Weterynarii informuje o warunkach eksportu ww. towarów na wskazany rynek. Portoryko jest uznawane za część Stanów Zjednoczonych, w związku z powyższym, wywóz mięsa wieprzowego i produktów z wieprzowych z Polski do Portoryko jest objęty odpowiednimi regulacjami właściwych służb USA, a także podlega restrykcjom [więcej...]

„Kaczka na talerzu”

Aktualności Rolnicze

„Kaczka na talerzu”Pod tym hasłem Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała imprezę promującą spożycie mięsa kaczego i jego przetworów. Impreza, która odbyła się 15 sierpnia br. w Wysocku Wielkim, została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Główną atrakcją imprezy były degustacje i pokazy kulinarne. Przygotowanych zostało tysiące porcji kaczki w różnym wydaniu. Była kaczka pieczona, smażona, kaczka [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »