Polska wołowina pojedzie do Arabii Saudyjskiej

Aktualności Rolnicze

Polska wołowina pojedzie do Arabii SaudyjskiejW związku z pozytywnymi wynikami audytu prowadzonego od 30 września do 4 października br., służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej ponownie otworzyły swój rynek dla mięsa wołowego i produktów wołowych z Polski. Lista zakładów dopuszczonych do eksportu dostępna jest na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii. Przy wywozie mięsa wołowego należy stosować wzór świadectwa [więcej...]

Krótkie łańcuchy dostaw żywności – publikacja, filmy

Aktualności Rolnicze

Krótkie łańcuchy dostaw żywności – publikacja, filmy   Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych” zakończyło realizację kolejnych dwóch projektów: - opracowanie publikacji pt. „Krótkie łańcuchy dostaw – forma rozwoju lokalnych producentów żywności”. Opracowanie zawiera [więcej...]

Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej

Aktualności Rolnicze

Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej W dniach 23-25 października 2019 r. w Weterynaryjnym Centrum Kształcenia Podyplomowego w Puławach odbyło się szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej zorganizowane przez Głównego Lekarza Weterynarii. Tematyka przedmiotowego kursu obejmowała zagadnienia związane z wdrażaniem i weryfikacją wymagań weterynaryjnych USA oraz Izraela w zakładach sektora mięsa czerwonego posiadających uprawnienia eksportowe [więcej...]

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieście

Informacje Prasowe

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieścieW 2018 r. średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa przypadające na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie. To wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Znacznie wzrosło spożycie cukru w analizowanym okresie (2003 r. - 2018 r.) – aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiło ono średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia tych produktów [więcej...]

Wołowina – symfonia smaków

Aktualności Rolnicze

Wołowina – symfonia smaków24 września 2019r. podczas imprezy Agro na Obcasach realizowanej wspólnie z BNP Paribas w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku Podlaska Izba Rolnicza zrealizowała projekt pn: Wołowina – symfonia smaków” sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Do Opery zjechało około 900 pań z województwa podlaskiego. Początek spotkania rozpoczęli Prezes PIR Grzegorz Leszczyński [więcej...]

Polskie specjały z lasu i z zagrody w Podstolicach

Aktualności Rolnicze

Polskie specjały z lasu i z zagrody w Podstolicach  Ostatnia z cyklu impreza pod nazwą „Polskie specjały z lasu i z zagrody – jakość i bezpieczeństwo” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego odbyła się 1 września podczas Dożynek Gminno-Powiatowych w Podstolicach. Upalna pogoda i skwar nie odstraszyła jednak odwiedzających, którzy przybyli z okolicznych miast i miasteczek, ale także i z Wągrowca, Piły, Rogoźna i Obornik. Dla gości [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »