Soja – błędy w uprawie

Obecnie soja jest jedną z podstawowych roślin uprawnych na świecie. Powierzchnia zasiewów corocznie wzrasta, również w Polsce. Niegdyś była prawie w całości wykorzystywana jako roślina spożywcza, obecnie jest podstawową paszą białkową w produkcji zwierzęcej. Plon nasion wzorca dla odmian soi w doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w 2018 r. to 37,6 dt/ha i był największy w ostatnich 3 latach, bo w 2017 r. było to 34,4 dt/ha, a dwa lata wcześniej 31,8 dt/ha.

Rolnicy często zniechęcają się po pierwszych doświadczeniach z tym gatunkiem. Czy jednak dobrze się przygotowali do jej uprawy? Jakie podstawowe błędy popełnili?

 

  1. Nieodpowiednio dobrane stanowisko pod uprawę soi.
    Soja powinna być uprawiana na glebach żyznych, utrzymanych w bardzo dobrej kulturze i o dobrych właściwościach fizycznych. Wymaga stanowisk zasobnych w wodę i składniki pokarmowe. Jest to typowa roślina gleb przewiewnych i niezlewnych. Mniej przydatne do jej uprawy są gleby ciężkie, gdyż w takich warunkach kiełkowanie i wschody roślin mogą być nierównomierne.
  2. Niedostatecznie uprawiona gleba.
    Pole pod uprawę powinno być starannie przygotowane. Wskazane jest aby orka była wykonana jesienią. Pozwoli to zgromadzić w glebie 30 % więcej wody z okresu zimy. Należy szczególnie unikać wiosennej orki, gdyż wiąże się to ze stratami 30 - 40 mm wody glebowej. Soja nie lubi zbyt zagęszczonej gleby, więc liczbę zabiegów należy ograniczyć do minimum, choć wskazany jest pełny zespół uprawek pożniwnych.
  3. Brak lub nieprawidłowe zaprawianie nasion nitraginą.
    Nasiona przed siewem należy zaprawić szczepionką bakteryjną, pamiętając o odpowiednim dobraniu rodzaju szczepionki do gatunku. W celu lepszego pokrycia nasion można dodać do preparatu niedużą ilość cukru, poprawi to lepkość zawiesiny. Preparaty bakteryjne są wrażliwe na promieniowanie słoneczne, wiec proces zaprawiania należy przeprowadzać w ciemnym pomieszczeniu.
  4. Nieprawidłowy wysiew.
    Do siewu przystępujemy, gdy temperatura gleby osiągnie 8℃ oraz gdy uwilgotnienie będzie zadowalające. Zbyt mokra gleba w połączeniu z niską temperaturą powoduje opóźnienie kiełkowania, co jest równoznaczne ze zwiększonym ryzykiem porażenia nasion przez patogeny glebowe. Siewu nie można również opóźniać. Wiąże się to ze stratami wody w glebie oraz z przesunięciem terminu zbioru, który już i tak w polskich warunkach często bywa nadmiernie opóźniony. Nasiona wysiewa się siewnikiem zbożowym na głębokość 3-4 cm. Zwiększenie tej głębokości negatywnie wpływa na jakość wschodów. Rozstaw rzędów powinien oscylować miedzy 15 a 25 cm. Optymalna obsada roślin wynosi 60-70 roślin/m2.
  5. Wałowanie.
    Zaleca się wałowanie gleby po siewie, gdyż ułatwia to późniejszy zbiór i ogranicza straty najniżej osadzonych strąków. Należy jednak pamiętać że na glebach ciężkich i silnie uwilgotnionych wałowanie może w znaczny stopniu utrudnić wschody co bezpośrednio się przełoży na spadek plonu. Decyzję o wałowaniu należy podejmować świadomie po wcześniejszej lustracji pola.
  6. Zachwaszczenie.
    Ważną kwestią w uprawie soi jest walka z zachwaszczeniem. Jest ono dużym utrudnieniem zarówno w początkowej fazie rozwoju jak i w trakcie zbioru. Newralgicznym okresem są pierwsze 3 tygodnie od siewu. W tym czasie rozwój siewek jest bardzo powolny i są szczególnie narażone na konkurencję ze strony chwastów. Silne zachwaszczenie znacznie obniża plonowanie oraz pogarsza jakość otrzymanego plonu. Ponadto utrudnia zbiór jednoetapowy, i często generuje konieczność desykacji plantacji przed zbiorem, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Zaleca się stosowanie herbicydów doglebowo po siewnie lub bezpośrednio po wschodach.
  7. Niedokładny zbiór.
    Ostatnim etapem gdzie można popełnić błędy uprawowe jest zbiór. Soja charakteryzuje się bardzo niskim osadzeniem pierwszych i zarazem najcenniejszych strąków. Zbór należy przeprowadzić starannie, aby maksymalnie ograniczyć straty najniższych strąków.

Błędy w uprawie soi są łatwe do wyeliminowania, ale podstawą jest świadomość rolnika co tak naprawdę robi źle.

 

 Źródło
 Centrum Doradztwa Rolniczego
 http://cdr.gov.pl/

1072ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: należy; błędy; uprawie; nasion; wiąże; bardzo; często; roślin; można; plonu.; jakość; pierwszych; jednak; uprawę; glebach; warunkach; glebie; wałowanie; nasiona; szczególnie;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »