Zimowe zabiegi agrotechniczne w sadach

Informacje Prasowe

Zimowe zabiegi agrotechniczne w sadachNocny spadek temperatury oraz skracanie fotoperiodu to podstawowe sygnały dla rośliny, by przejść w stan zimowego spoczynku właściwego. Bardzo ważnym aspektem w przypadku roślin sadowniczych jest ich reakcja na niską temperaturę przy dużej obojętności na fotoperiod. Sam spoczynek głęboki roślin sadowniczych jest zjawiskiem bardzo złożonym, często uwarunkowanym przez szereg czynników, szczególnie fizjologicznych, gdzie [więcej...]

Jakość handlowa przetworów mięsnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów mięsnychW III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano [więcej...]

Jakość handlowa miodu

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa miodu Jakość handlowa miodu W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu. Objęto nią 55 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 60 partii. Z uwagi na nietypowy smak i zapach oraz niewłaściwą barwę i konsystencję zakwestionowano 4 partie (6,7%). Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano [więcej...]

Jakość handlowa oliwy z oliwek

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa oliwy z oliwek Jakość handlowa oliwy z oliwek W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek.  Objęto nią 3 kategorie produktów, które mogą być wprowadzone do obrotu na etapie handlu detalicznego (tj. oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwę z wytłoczyn oliwek). [więcej...]

Jakość handlowa kawy

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa kawy Jakość handlowa kawy W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kawy (w tym głównie kawy palonej mielonej oraz kawy rozpuszczalnej). Objęto nią 35 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 31 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano [więcej...]

Nowe odmiany buraka cukrowego w 2019 r.

Aktualności Rolnicze

Nowe odmiany buraka cukrowego w 2019 r. W Krajowym Rejestrze znajduje się dość długa lista odmian buraka cukrowego i ma tendencję wzrostową. W roku 2018 do Krajowego Rejestru odmian roślin rolniczych wpisano 116 odmian buraka cukrowego. Obecnie na tej liście znajduje się 129 odmian buraka cukrowego z czego 25%  to odmiany krajowe, resztę stanowią odmiany zagraniczne. W 2019 roku Centralny Ośrodek Badania odmian roślin uprawnych zarejestrował 17 nowych odmian, [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »