Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje badanie

Aktualności Rolnicze

Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje badanie 24 czerwca 2019 r. Komisja Europejska opublikowała wyniki ogólnoeuropejskiej kampanii na rzecz testowania produktów spożywczych, w której wykazano, że niektóre produkty, które oznaczone są w identyczny lub podobny sposób, mają jednocześnie różny skład. Od momentu wygłoszenia orędzia o stanie Unii w 2017 r. przewodniczący Komisji Jean-Claude Juncker zajmuje się kwestią podwójnej [więcej...]

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Aktualności Rolnicze

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące? Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek [więcej...]

Będzie mniej czereśni. Lepsza jakość to większy zysk

Informacje Prasowe

Będzie mniej czereśni. Lepsza jakość to większy zysk  Fale przymrozków, które tej wiosny wystąpiły podczas kwitnienia i tworzenia się zawiązków czereśni, spowodowały znaczne straty – sięgające w niektórych sadach nawet do 90% oczekiwanego plonu. Eksperci oceniają, że w tym roku na rynku będzie mniej czereśni, a cena, jaką będą mogli uzyskać plantatorzy, okaże się korzystna. Jednak, aby tak się stało, owoce powinny cechować się wysoką jakością [więcej...]

Polscy producenci twórcami wysokiej jakości żywności

Informacje Prasowe

Polscy producenci twórcami wysokiej jakości żywności    Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”   Certyfikacje produktów spożywczych odbywają się już od 2011 roku. Od tego czasu, cztery razy w roku, Loża Ekspertów przyznaje punkty zgłoszonym do oceny wyrobom spożywczym polskich producentów żywności. Nie inaczej stało się podczas XXXII audytu produktów spożywczych, organizowanego w ramach Ogólnopolskiego [więcej...]

Skuteczne rozwiązanie na chwasty w kukurydzy

Informacje Prasowe

Skuteczne rozwiązanie na chwasty w kukurydzy  Popularność kukurydzy na polskich polach zdecydowanie wzrasta. Jednocześnie rosną też wymogi, jakie producenci mleka i mięsa stawiają kukurydzy przeznaczonej na paszę. Dlatego rolnicy szukają herbicydów, które zapewnią zwalczanie chwastów obniżających i pogarszających plon, a jednocześnie będą bezpieczne dla upraw oraz korzystne ekonomicznie. Dla plantatorów kukurydzy firma INNVIGO przygotowała [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »