Jak zapewnić dłuższą dostępność azotu w glebie?

Porady Rolnicze

Jak zapewnić dłuższą dostępność azotu w glebie?  Koniec zimy to ostatni moment na podjęcie decyzji dotyczących wyboru technologii wiosennego nawożenia ozimin i startowego planowanych upraw jarych. Ma to kluczowe znaczenie dla przyszłej kondycji plantacji, a w efekcie bezpośrednio przekłada się na wielkość i jakość plonowania. Najważniejsze z dokonywanych wyborów dotyczyć muszą nawożenia azotem. Azot jest najważniejszym pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejNawozy w rolnictwie ekologicznym

Aktualności Rolnicze

Nawozy w rolnictwie ekologicznym Podstawą nawożenia w rolnictwie ekologicznym jest umiejętne gospodarowanie próchnicą. Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie nie jest możliwe bez systematycznego nawożenia obornikiem, gnojówką , przyorywania nawozów zielonych i resztek pożniwnych. Zwiększenie zawartości i utrzymanie próchnicy w glebie umożliwiają także prawidłowo ułożone zmianowanie obejmujące stosowanie międzyplonów [więcej...]

Soja – błędy w uprawie

Porady Rolnicze

Soja – błędy w uprawie Obecnie soja jest jedną z podstawowych roślin uprawnych na świecie. Powierzchnia zasiewów corocznie wzrasta, również w Polsce. Niegdyś była prawie w całości wykorzystywana jako roślina spożywcza, obecnie jest podstawową paszą białkową w produkcji zwierzęcej. Plon nasion wzorca dla odmian soi w doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w 2018 r. to 37,6 dt/ha i był największy w ostatnich 3 [więcej...]

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?

Porady Rolnicze

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?  Lato w pełni. Deficyt wody daje się we znaki rolnikom. Susza dotknęła prawie całe terytorium naszego kraju. Niedostatku wody w skali makro nie da się pokonać – brakuje jej zasobów, a polskie rolnictwo nie dysponuje dostępem do rozwiniętego systemu nawodnień upraw polowych. Z raportu opublikowanego w lipcu br. przez IUNG w ramach Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej wynika, iż klęska ta dotknęła 14 z 16 województw. [więcej...]

Choroby grzybowe w rzepaku ozimym. Sucha zgnilizna kapustnych i zgnilizna twardzikowa

Porady Rolnicze

 Choroby grzybowe w rzepaku ozimym. Sucha zgnilizna kapustnych i zgnilizna twardzikowaWraz z ruszeniem wegetacji wiosennej rzepaku ozimego następuje wznowienie presji ze strony patogenów chorobotwórczych oraz szkodników. Nasilenie występowania poszczególnych agrofagów zależy przede wszystkim od przebiegu warunków pogodowych. Dlatego też trudno przewidzieć z wyprzedzeniem, który z nich okaże się najgroźniejszy w danym sezonie. Najgroźniejszą obecnie chorobą grzybową rzepaku [więcej...]

Wapń = jakość owoców

Porady Rolnicze

Wapń = jakość owoców   Jednym z kluczowych czynników decydujących o rozwoju sadów oraz opłacalności produkcji owoców jest ich jakość. Oczekiwania odbiorców i konsumentów docelowych stale rosną, ich zainteresowanie wzbudzają tylko produkty najwyższej jakości. Aktualnie istotny jest nie tylko wygląd owoców i ich walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych oraz brak pozostałości [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »