Jęczmień browarny – szczególne wymagania

Porady Rolnicze

 Jęczmień browarny – szczególne wymaganiaZiarno jęczmienia browarnego służy do produkcji słodu jęczmiennego potrzebnego w procesie fermentacji alkoholowej piwa i whisky. Na cele browarnicze można uprawiać wyłącznie odmiany browarne, które ocenia się pod względem parametrów jakościowych słodu i brzeczki oraz cech ziarna. Do wyznaczenia wartości browarnej służy ocena syntetyczna, na którą składa się pięć cech: ekstraktywność, liczba Kolbacha, siła [więcej...]

Przygotowanie pola do siewu kukurydzy

Porady Rolnicze

Przygotowanie pola do siewu kukurydzy Staranne przygotowanie pola do siewu kukurydzy jest jednym z najważniejszych elementów agrotechniki, który w dużym stopniu decyduje o wysokości osiąganych plonów. Aby stworzyć roślinom optymalne warunki do wzrostu i rozwoju oraz „uwolnić” ich wysoki potencjał plonotwórczy, należy poświęcić dużo uwagi właściwej uprawie gleby. Przygotowania do uprawy kukurydzy należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego [więcej...]

Omówienie sytuacji na rynku ziemniaka skrobiowego

Aktualności Rolnicze

Omówienie sytuacji na rynku ziemniaka skrobiowegoW dniu 18 września br. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu, doszło do spotkania plantatorów ziemniaków skrobiowych z Prezesem Wielkopolskiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Ziemniaczanego S.A. w Luboniu Waldemarem Kasperskim. Plantatorów reprezentowali Ryszard Szaroleta – Prezes Zrzeszenia Plantatorów i Producentów Ziemniaków w Luboniu przy WPPZ S.A. Luboń oraz Marek Suchora – [więcej...]

Żyto mieszańcowe

Aktualności Rolnicze

Żyto mieszańcoweZ aktualnych danych wynika, iż powierzchnia uprawy odmian mieszańcowych żyta stanowi jedynie 10% areału przeznaczonego pod zasiewy tego gatunku zboża. W Niemczech odmianami hybrydowymi obsiane jest 70% całego areału. Czy sceptycyzm polskich rolników dotyczący wyboru hybryd jest uzasadniony? Rozmowa z Panem Łukaszem Leśniakiem, producentem mleka na temat odmian mieszańcowych żyta Anna Rogowska: Proszę opowiedzieć o swojej działalności, [więcej...]

Przygotowanie do siewu rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Przygotowanie do siewu rzepaku ozimego  Rzepak ozimy jest jedną z najczęściej uprawianych roślin w Polsce i Europie. Wraz ze słonecznikiem jest najważniejszą rośliną oleistą w tym regionie. Technologia jego uprawy nie jest prosta i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem produkcyjnym wynikającym z niekorzystnym przebiegiem warunków pogodowych, jak na przykład susza w czasie wschodów czy wymarzanie roślin zimą. Właściwa i staranna agrotechnika może jednak [więcej...]

Odpowiedź resortu na stanowiska WIR

Aktualności Rolnicze

Odpowiedź resortu na stanowiska WIRDo Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej wpłynęło pismo podpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela, ustosunkowujące się do treści następujących stanowisk Walnego Zgromadzenia naszej Izby: Szacowania szkód i odszkodowań z tytułu niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, Planów budowy kopalni odkrywkowych na terenie Wielkopolski, Rozszerzenia strefy OSN, Działalności Agencji [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »