shiuz__750 x 100 px_1

Jakość handlowa wina

W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, którą objęto 32 podmioty.
Z lewej strony stoi butelka z czerwonym winem. Z prawej strony jest kieliszek z czerwonym winem.

 

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię (4,3%).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 50 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.
  • Braku informacji o podmiocie butelkującym lub podania ich w nieprawidłowy sposób.
  • Stosowania określeń odnoszących się do obszarów geograficznych niedozwolonych dla win bez ChNP lub ChOG.

Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars

125ml milk

1920
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: jakości; handlowej; jakość; fizykochemiczne; oznakowanie; stwierdzono; parametry; handlowa; rolno-spożywczych; artykułów; inspekcja; partii; ; nieprawidłowości; kategorii; (54; 0%).; dotyc;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »