W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, którą objęto 32 podmioty.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię (4,3%).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 50 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.
- Braku informacji o podmiocie butelkującym lub podania ich w nieprawidłowy sposób.
- Stosowania określeń odnoszących się do obszarów geograficznych niedozwolonych dla win bez ChNP lub ChOG.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars