Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczychW II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (w tym wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów dla dzieci i młodzieży). Objęto nią 72 producentów.   Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 50 partii (w tym 35 partii wyrobów ciastkarskich [więcej...]

Wyniki kontroli jakości ziemniaków i warzyw

Aktualności Rolnicze

Wyniki kontroli jakości ziemniaków i warzywZgodnie z wcześniejszymi zaleceniami zostały zintensyfikowane działania kontrolne na rynku owoców i warzyw, w tym także ziemniaków. Z ich wynikami zapoznało się wczoraj kierownictwo resortu rolnictwa. Fot. Kolaż - warzywa pod kontrolą Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Kontrole przeprowadzono w 38 podmiotach, gdzie skontrolowano 95 partii świeżych owoców, warzyw i ziemniaków. Zakwestionowano [więcej...]

Stanowisko IJHARS w sprawie negatywnych doniesień z Czech na temat jakości jaj pochodzących z Polski.

Aktualności Rolnicze

Stanowisko IJHARS w sprawie negatywnych doniesień z Czech na temat jakości jaj pochodzących z Polski. W lipcu 2016 r. Główny Lekarz Weterynarii przekazał do GIJHARS informację czeskich służb weterynaryjnych o nieprawidłowościach w oznakowaniu jaj pochodzących z Polski. Na tej podstawie IJHARS rozpoczęła czynności kontrolne w podmiocie wskazanym przez czeskie służby jako producent kwestionowanej partii jaj. Kontrola prowadzona przez IJHARS ma na celu zweryfikowanie zarzutów postawionych przez stronę czeską. IJHARS [więcej...]

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2014 r

Aktualności Rolnicze

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2014 rI. Cel kontroli W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: przetworów rybnych, w tym: ryb mrożonych, marynat rybnych, konserw rybnych, przetworów mięsnych, w tym: pasztetów i kiełbas ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas białych, oliwy z oliwek, jaj, przetworów warzywnych, w tym: konserw [więcej...]

Sprostowanie do artykuł zamieszczonego w „Fakcie” dnia 16.05.2012 roku „Wciskają nam fałszywy drób”

Aktualności Rolnicze

Sprostowanie do artykuł zamieszczonego w „Fakcie” dnia 16.05.2012 roku „Wciskają nam fałszywy drób” Szanowny Panie Redaktorze! Na łamach „Faktu” z dnia 16.05.2012 roku ukazał się artykuł Pana Tomasza Nowocińskiego „Wciskają nam fałszowany drób”. Działając na podstawie art. 31 pkt. 1 ustawy z 26 stycznia 1984 roku Prawo prasowe (Dz. U. nr 5, poz. 24, ze zm.) w związku z art. 20 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. [więcej...]

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw

Aktualności Rolnicze

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.  I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie:  jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, sałaty oraz śliwek, wiśni, czereśni, malin, [więcej...]

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej soków i nektarów

Aktualności Rolnicze

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej soków i nektarów Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie oraz Warszawie przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej soków i nektarów. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów, głównie soku [więcej...]

OŚWIADCZENIE Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego

Aktualności Rolnicze

OŚWIADCZENIE Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego W związku z toczącym się procesem legislacyjnym projektu zmian w ustawie o ochronie zwierząt, zgłoszonym przez posłów Prawa i Sprawiedliwości, jako minister odpowiadający za sprawy polskiego rolnictwa, przekazałem kierownictwu naszej partii oraz parlamentarzystom PiS, którzy odpowiadają za sprawy rolnictwa,  zestaw moich uwag i opinii. Jest to mój głos w wewnętrznej debacie, dotyczącej skutków [więcej...]

Jakość handlowa ziemniaków

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa ziemniakówW II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziemniaków, którą objęto 60 podmiotów.   Wymagania jakościowe W zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi, określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej [więcej...]

Jakość handlowa wina

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa winaW II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, którą objęto 32 podmioty.   Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano w [więcej...]

Jakość handlowa jaj

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa jajW marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.   Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 125 partii. Z uwagi na uszkodzenia skorup (przekraczające dopuszczalną tolerancję 5%) zakwestionowano 2 partie (1,6%). Klasy [więcej...]

Ocena jakości materiału siewnego w 2019 i jego znaczenie w uprawie

Aktualności Rolnicze

Ocena jakości materiału siewnego w 2019 i jego znaczenie w uprawieJak informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, oceny laboratoryjnej materiału siewnego w Polsce dokonują laboratoria urzędowe wojewódzkich inspektoratów ochrony roślin i nasiennictwa oraz nadzorowane przez wojewódzkich inspektorów akredytowane laboratoria przedsiębiorców nasiennych. W 2019 r. akredytacji udzielono trzem nowym laboratoriom w efekcie czego na koniec roku w Polsce działało [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »