Jakość handlowa przetworów zbożowych
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych. Objęto nią 88 producentów mąk, kasz i płatków zbożowych.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 139 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 152 partiach, z czego 20 zakwestionowano (13,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją wilgotności, stopnia rozdrobnienia, zawartości białka, błonnika i popiołu oraz obecności zanieczyszczeń.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 21 stwierdzono nieprawidłowości (12,6%). Dotyczyły one m.in.:
- niewłaściwego nazewnictwa wyrobu gotowego lub składnika;
- sugerowania szczególnych właściwości produktu poprzez podanie informacji typu „bez konserwantów” lub „100% naturalne”;
- podania w wykazie składników lub w grafice składników, które nie były stosowane w procesie produkcji;
- wskazania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl