shiuz__750 x 100 px_1

Jakość handlowa przetworów zbożowych

Jakość handlowa przetworów zbożowych

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych. Objęto nią 88 producentów mąk, kasz i płatków zbożowych.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 139 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 152 partiach, z czego 20 zakwestionowano (13,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją wilgotności, stopnia rozdrobnienia, zawartości białka, błonnika i popiołu oraz obecności zanieczyszczeń.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 21 stwierdzono nieprawidłowości (12,6%). Dotyczyły one m.in.:
- niewłaściwego nazewnictwa wyrobu gotowego lub składnika;
- sugerowania szczególnych właściwości produktu poprzez podanie informacji typu „bez konserwantów” lub „100% naturalne”;
- podania w wykazie składników lub w grafice składników, które nie były stosowane w procesie produkcji;
- wskazania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

 

 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: handlowa; jakości; handlowej; jakość; przetworów; zbożowych; stwierdzono; przetworów; informacji; artykułów; nieprawidłowości; dotyczyły; produktu; „bez; podanie; poprzez; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »