Trwają przygotowania do certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”

Informacje Prasowe

Trwają przygotowania do certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”  Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”   Smak, wygląd i stosunek ceny do jakości. Już od 2011 roku Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” w ten sposób ocenia specjały należące do asortymentu polskich producentów żywności. Ostatnia tegoroczna certyfikacja odbędzie się 30 października. Tego dnia jury programu pozna walory żywności, która jak sami wspominają, [więcej...]

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Mniej lnu, więcej komosy ryżowej i fistaszków- prognozy importerów tuż przed zbiorami

Informacje Prasowe

Mniej lnu, więcej komosy ryżowej i fistaszków- prognozy importerów tuż przed zbioramiPoprzedni rok nie należał do najłatwiejszych dla branży spożywczej. Panująca niemal na całym świecie susza wszystkim dała się we znaki. Mniej było ziemniaków, ziarna, a obrodziło owocami. Ten rok zdaniem importerów klaruje się podobnie. Na rynku zaczyna brakować lnu. Natomiast zbiory komosy ryżowej, nasion chia czy orzechów ziemnych zapowiadają się dobrze. Ale czy zawsze import się opłaca? O zagrożeniach związanych [więcej...]

Zaplanuj ochronę jabłek przed ordzawieniami

Informacje Prasowe

Zaplanuj ochronę jabłek przed ordzawieniami  Coraz większe oczekiwania krajowych i zagranicznych konsumentów są czynnikiem, który determinuje działania producentów rolnych. Jakość i walory smakowe są bez wątpienia istotne, ale to idealny wygląd „sprzedaje” owoce. Jak go uzyskać? Zadbać o ochronę, która ma na celu również wyeliminowanie lub zminimalizowanie defektów wizualnych, jakimi są ordzawienia. Planując tegoroczne [więcej...]

Siła tkwi w znaku „Doceń polskie”. Polscy producenci żywności świadomi korzyści z posiadania certyfikatu jakości!

Informacje Prasowe

Siła tkwi w znaku „Doceń polskie”.  Polscy producenci żywności świadomi korzyści z posiadania certyfikatu jakości!    Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” - Posiadanie znaku "Doceń polskie" daje nam satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. Dostajemy potwierdzenie z zewnątrz, od ludzi którzy zawodowo zajmują się żywnością, że wyprodukowaliśmy dobry wyrób – wyjaśnia Rafał Zdziebło reprezentujący Firmę Handlową RATOS-NATURA S.C. Polscy producenci żywności posiadają coraz większą [więcej...]

FORUM PRODUCENTÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH

Aktualności Rolnicze

FORUM PRODUCENTÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego (LCPR) jest jednostką budżetową podległą Urzędowi Marszałkowskiemu. Jego działalność opiera się na czterech głównych filarach. Pierwszym z nich jest „Wsparcie na starcie”, a więc pomoc dla osób, które dopiero chciałyby uruchomić działalność związaną z produktem regionalnym. Drugi dotyczy wspomagania wytwórców, którzy są zainteresowani [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »