Jakość handlowa soków i nektarów

Jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 55 partii. Z uwagi niezgodną z deklaracją barwę zakwestionowano 1 partię (1,8%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,4%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej (w stosunku do deklaracji producenta) zawartości substancji rozpuszczalnych, kwasowości i pH.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 82 partii, z czego w 25 stwierdzono nieprawidłowości (30,5%). Dotyczyły one m.in.:
- zamieszczenia niedozwolonych informacji odnoszących się do składu (np. „bez konserwantów, barwników, aromatów i dodatkowego cukru”);
- podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie metod wytwarzania i produkcji (np. „świeży sok jabłkowy”, „świeżo wyciśnięty”, „niepasteryzowany”);
- braku informacji o sposobie przetworzenia („pasteryzacji”) lub podania jej w nieodpowiednim miejscu (nie w nazwie produktu);
- podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

 

 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

 

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: informacji; jakości; handlowa; handlowej; dotyczyły; podania; nieprawidłowości; artykułów; jakość; zakwestionowano; soków; nektarów; soków; wprowadzających; produkcji; wytwarza;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »