Jakość handlowa przetworów mięsnych

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano 5 partii (2,3%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 209 partiach, z czego 63 zakwestionowano (30,1%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. obecności niedeklarowanych składników, niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości tłuszczu) oraz danych w tabelach wartości odżywczej.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 248 partii, z czego w 93 stwierdzono nieprawidłowości (37,5%). Dotyczyły one m.in.:
- użycia nazw typu „swojska”, „domowa”, „staropolska”, „smak tradycji od pokoleń” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
- nieprecyzyjnego oznaczenia wyrobu gotowego (np. brak sposobu obróbki termicznej i stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego);
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym;
- niewłaściwego nazewnictwa użytych składników (np. podano „II wołowa” zamiast „mięso wołowe”);
- niewłaściwego podania informacji o alergenach (np. wymienienie ich jedynie poza wykazem składników);
- braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i wartości odżywczej;
- braku warunków przechowywania po otwarciu opakowania;
- nieczytelnego oznakowania (np. zbyt mały rozmiar czcionki, rozmazany tusz).

 

 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: jakości; mięsnych; handlowej; składników; jakość; skontrolowano; nieprawidłowości; dotyczyły; zakwestionowano; składników; ; dodatków; użytych; informacji; zawartości; w;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »