Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Objęto nią 80 podmiotów produkujących wyroby z nadzieniem typu pierogi, pyzy, kartacze, knedle oraz zapiekanki, pizze i kanapki. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 85 partii. Z uwagi niezgodny [więcej...]

Jakość handlowa przetworów mięsnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów mięsnychW III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano [więcej...]

Jakość handlowa miodu

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa miodu Jakość handlowa miodu W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu. Objęto nią 55 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 60 partii. Z uwagi na nietypowy smak i zapach oraz niewłaściwą barwę i konsystencję zakwestionowano 4 partie (6,7%). Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejNawozy w rolnictwie ekologicznym

Aktualności Rolnicze

Nawozy w rolnictwie ekologicznym Podstawą nawożenia w rolnictwie ekologicznym jest umiejętne gospodarowanie próchnicą. Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie nie jest możliwe bez systematycznego nawożenia obornikiem, gnojówką , przyorywania nawozów zielonych i resztek pożniwnych. Zwiększenie zawartości i utrzymanie próchnicy w glebie umożliwiają także prawidłowo ułożone zmianowanie obejmujące stosowanie międzyplonów [więcej...]

Jakość handlowa piwa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa piwa Jakość handlowa piwa W III kw. 2019 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa. Objęto nią 51 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 25 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 98 partiach, z czego 11 zakwestionowano (11,2%). Stwierdzone nieprawidłowości [więcej...]

Czy miejski miód jest czysty?

Aktualności Rolnicze

Czy miejski miód jest czysty? Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Wspaniałym plonem z naszej eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu jest oczywiście miód. Miejski miód.   Kończący się już definitywnie sezon był niełatwy dla pszczół. Długie okresy upałów i suszy [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »