Jakość handlowa przetworów warzywnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów warzywnychW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych (kiszonek, marynat, warzyw konserwowych i chrzanu). Objęto nią 64 podmioty (w tym 5 prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego). Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 107 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak i obecność [więcej...]

Jakość handlowa tłuszczów do smarowania

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa tłuszczów do smarowaniaW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej tłuszczów do smarowania. Objęto nią 18 producentów miksów tłuszczowych, tłuszczów do smarowania X% i margaryn. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii. Z uwagi na niewłaściwą konsystencję zakwestionowano 3 partie (10,7%). Parametry [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywaW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W zakresie cech [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywa Jakość handlowa pieczywa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W [więcej...]

Czy miejski miód jest czysty?

Aktualności Rolnicze

Czy miejski miód jest czysty? Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Wspaniałym plonem z naszej eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu jest oczywiście miód. Miejski miód.   Kończący się już definitywnie sezon był niełatwy dla pszczół. Długie okresy upałów i suszy [więcej...]

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Aktualności Rolnicze

Innowacyjny miód suszony z SGGW Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie [więcej...]

Generowanie jakości owoców

Porady Rolnicze

Generowanie jakości owoców  Znaczna część konsumentów rezygnuje z zakupu owoców niskiej jakości. Ich świadomość oraz duża konkurencja obligują sadowników do dostarczania smacznych, zdrowych i atrakcyjnych wizualnie owoców. Priorytetem w produkcji jest nie tylko osiągnięcie wysokiego plonu (ten cel nie zawsze gwarantuje rentowność), ale plonu o wysokiej jakości handlowej. Jabłka wysokiej jakości charakteryzuje specyficzny [więcej...]

Krzemo wspiera kondycję upraw

Informacje Prasowe

Krzemo wspiera kondycję upraw  Coraz większym zainteresowaniem badaczy, agrotechników i rolników cieszą się produkty zawierające krzem, pierwiastek o dobroczynnym wpływie na uprawy. Żeby w pełni wykorzystać jego potencjał, warto sięgnąć po preparat z kwasem ortokrzemowym, który jest łatwo przyswajany i szybko asymilowany przez rośliny. Tak działa Krzemo, nawóz od INNVIGO – a jego skuteczność została dowiedziona w licznych [więcej...]

Wyzwania dla hodowców rzepaku – odmiany typu HOLL

Porady Rolnicze

Wyzwania dla hodowców rzepaku – odmiany typu HOLLProdukcja rzepaku w skali całego świata w ciągu ostatnich trzydziestu lat zwiększyła się czterokrotnie. Generalnie tempo wzrostu produkcji roślin oleistych jest szybkie, ale w przypadku rzepaku szczególnie. Jego produkcja szybciej wzrasta nawet niż produkcja soi czy słonecznika. Wynika to ze wzrostu zapotrzebowania na oleje roślinne, co jest spowodowane zarówno wzrostem demograficznym, jak i zmianami w nawykach żywieniowych, [więcej...]

Embargo na import polskich owoców i warzyw do Rosji jest jedynie kwestią czasu.

Aktualności Rolnicze

Embargo na import polskich owoców i warzyw do Rosji jest jedynie kwestią czasu.Sytuacja polityczna na Ukrainie może odbić się na działalności polskich producentów owoców i warzyw. Przedwczoraj rosyjska agencja ITAR-TASS poinformowała, że Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) chce nałożyć embargo na import owoców i warzyw z Polski. Powodem tej decyzji ma być niezadowalający poziom bezpieczeństwa produktów, które zdaniem rosyjskiej [więcej...]

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Objęto nią 80 podmiotów produkujących wyroby z nadzieniem typu pierogi, pyzy, kartacze, knedle oraz zapiekanki, pizze i kanapki. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 85 partii. Z uwagi niezgodny [więcej...]

Jakość handlowa przetworów mięsnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów mięsnychW III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »