Innowacyjny miód suszony z SGGW

Aktualności Rolnicze

Innowacyjny miód suszony z SGGW Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie [więcej...]

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?

Porady Rolnicze

Jak zminimalizować skutki suszy glebowej?  Lato w pełni. Deficyt wody daje się we znaki rolnikom. Susza dotknęła prawie całe terytorium naszego kraju. Niedostatku wody w skali makro nie da się pokonać – brakuje jej zasobów, a polskie rolnictwo nie dysponuje dostępem do rozwiniętego systemu nawodnień upraw polowych. Z raportu opublikowanego w lipcu br. przez IUNG w ramach Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej wynika, iż klęska ta dotknęła 14 z 16 województw. [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejWata cukrowa o obniżonej zawartości cukru

Informacje Prasowe

Wata cukrowa o obniżonej zawartości cukru Delikatne, lekkie, lepkie i słodkie nitki waty cukrowej to smakołyk, za którym przepadają nie tylko dzieci. Niestety, radość towarzysząca jedzeniu dość szybko przechodzi w poczucie winy spowodowane spożyciem dużej liczby kalorii, w dodatku pochodzących z samego cukru, odpowiedzialnego m.in. za tycie i próchnicę. Studentki z Wydziału Nauk o Żywności SGGW wpadły na pomysł stworzenia tej słodkiej chmurki w wersji [więcej...]

Jak zwiększyć zawartość próchnicy w glebie?

Porady Rolnicze

Jak zwiększyć zawartość próchnicy w glebie?  Rozpoczęły się żniwa. Z uwagi na wysoki popyt na słomę jej cena jest dość wysoka. Rolnicy zajmujący się hodowlą zwierząt mają świadomość, iż słoma zebrana z własnego pola nie wystarczy na pokrycie potrzeb gospodarstw. Niezbędny będzie jej zakup, gdyż zabraknie i paszy i materiału do ścielenia budynków inwentarskich. Popyt na słomę najprawdopodobniej wzrośnie. Ponadto wielu producentów zbóż będzie [więcej...]

SARMIN maKSi - nowy nawóz dolistny o najwyższej zawartości krzemu i potasu na rynku

Informacje Prasowe

SARMIN maKSi - nowy nawóz dolistny o najwyższej zawartości krzemu i potasu na rynkuCIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, kontynuuje rozbudowę swojego portfolio w kategorii nawozów dolistnych. Nowy produkt w ofercie Spółki - SARMIN maKSi - jest to nawóz o bardzo wysokiej zawartości łatwo dostępnego dla roślin krzemu i potasu. Pozytywny wpływ nawozu SARMIN maKSI na rośliny uprawne, widoczny przede wszystkim w postaci wzrostu poziomu plonowania, został potwierdzony [więcej...]

Szparagi – warzywo o wielu zaletach

Porady Rolnicze

Szparagi – warzywo o wielu zaletachSzparagi zaliczane są do warzyw. Są one nie tylko przysmakiem ale też często ozdobą stołów. W Polsce zaczęły być znane w XVIII wieku, a więc za czasów Napoleona. Wzmianki o szparagach można znaleźć nawet w naszym narodowym poemacie – „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi wyróżnia nie tylko delikatny i zarazem wyrafinowany smak, ale też zawartości ważnych dla naszego zdrowia składników. [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »