Po żniwach wzmocnij biologiczną aktywność gleby

Porady Rolnicze

Po żniwach wzmocnij biologiczną aktywność glebyTrzy lata temu zakończył się innowacyjny i nagradzany wieloma wyróżnieniami projekt badawczy pt.: „Nowa generacja biopreparatów poprawiających właściwości gleby na bazie aktywnych mikroorganizmów”. Inicjatywa ta realizowana była w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka i zakończyła się pełnym sukcesem. W jej efekcie powstał chroniony międzynarodowym zgłoszeniem patentowym biopreparat oparty [więcej...]

Dzieciaki Mleczaki – udane wakacje

Informacje Prasowe

Dzieciaki Mleczaki – udane wakacjeWakacje to czas relaksu, aktywnego wypoczynku, ale przede wszystkim okres wolny od obowiązków szkolnych. Jednak nie zapominajmy o prawidłowej diecie i aktywności fizycznej. Dieta powinna być bogata w nabiał, np. w takie produkty jak jogurty, kefiry, maślanki, ser twarogowy oraz żółty to jedne z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Mleko i jego produkty to bogactwo składników odżywczych. Znakomite [więcej...]

Szparagi – warzywo o wielu zaletach

Porady Rolnicze

Szparagi – warzywo o wielu zaletachSzparagi zaliczane są do warzyw. Są one nie tylko przysmakiem ale też często ozdobą stołów. W Polsce zaczęły być znane w XVIII wieku, a więc za czasów Napoleona. Wzmianki o szparagach można znaleźć nawet w naszym narodowym poemacie – „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi wyróżnia nie tylko delikatny i zarazem wyrafinowany smak, ale też zawartości ważnych dla naszego zdrowia składników. [więcej...]

Zdrowa gleba – priorytet każdego producenta

Porady Rolnicze

Zdrowa gleba – priorytet każdego producenta  Gleba jest podstawowym warsztatem pracy producentów rolnych. Od jej kondycji zależy efektywność każdej uprawy. Jeżeli jest nieprawidłowo zarządzana ulega stopniowej degradacji, która ma negatywny wpływ na produkcję roślinną. Priorytetem rolników i ogrodników powinna być dbałość o stan gleb, którymi dysponują. Należy nie tylko w prawidłowy i zrównoważony sposób odżywiać plantację, [więcej...]

Dokarmianie kukurydzy fosforem i cynkiem

Informacje Prasowe

Dokarmianie kukurydzy fosforem i cynkiem  Efektywne nawożenie zaspokaja potrzeby pokarmowe roślin w zakresie wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów na poziomie umożliwiającym pełne wykorzystanie potencjału plonotwórczego w danych warunkach uprawowych. Z podstawowych składników odżywczych kukurydza najsilniej pobiera potas, a następnie azot oraz fosfor, wapń i magnez. Ważne jest też właściwe zbilansowanie składników drugoplanowych [więcej...]

Nawożenie kukurydzy

Porady Rolnicze

Nawożenie kukurydzy  Kukurydza ze względu na wysoki potencjał plonowania pobiera duże ilości składników pokarmowych i wody z gleby, dlatego jej nawożenie musi być właściwie zbilansowane. Prawidłowe nawożenie, oprócz bezpośredniego wpływu na wysokość plonu, ma również wpływ na jego jakość oraz odporność roślin na stresy środowiskowe. Wraz z plonem 1 t ziarna oraz odpowiednią ilością słomy kukurydza przeciętnie [więcej...]

Dokarmianie roślin tytanem

Porady Rolnicze

Dokarmianie roślin tytanem  Tytan to pierwiastek dość często występujący w glebie. Największe jego ilości znajdują się w popiołach pochodzenia wulkanicznego. Jednak pomimo powszechnego występowania, często jest niedostępny dla roślin. W naszej strefie klimatycznej zawartość tytanu w glebie nie przekracza 1%. Największe ilości tego pierwiastka występują w rędzinach i glebach ilastych. Najmniej tytanu, około 0,05% odnajdziemy w glebach torfowych. [więcej...]

Środki ochrony roślin i nawozy

Informacje Prasowe

Środki ochrony roślin i nawozyPomimo usilnych starań stan roślin w twoim ogrodzie pozostawia wiele do życzenia? Rozwiązaniem problemu mogą okazać się nawozy i środki ochrony roślin.   Piękny i zadbany ogród stanowi prawdziwą ozdobę dosłownie każdego domu. Niemniej jednak każdy amator ogrodnictwa doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że w praktyce uzyskanie pożądanego efektu wymaga sporej ilości pracy. Zdarza się jednak, że pomimo naszych starań [więcej...]

Wytyczne dotyczące znakowania alergenami

Aktualności Rolnicze

Wytyczne dotyczące znakowania alergenami Na stronie Komisji Europejskiej opublikowano zawiadomienie dotyczące podawania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr  1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Szczególną uwagę należy zwrócić na część dotyczącą [więcej...]

Zdrowe i radosne mleczne wakacje!

Informacje Prasowe

Zdrowe i radosne mleczne wakacje!  Na ten dzień czekają wszyscy uczniowie. 23 czerwca odbierają świadectwa i rozpoczynają upragnione wakacje. To czas radości i zabawy od rana do wieczora. Trzeba jednak uważa , by nic jej nie popsuło, bo w wakacje dzieci narażone są na mnóstwo niebezpieczeństw. Dlatego należy zadbać o to, żeby we wrześniu zdrowe, wypoczęte i szczęśliwe wróciły do szkoły. W trosce o zdrowie dzieci w czasie letniego wypoczynku [więcej...]

Raport Komisji Europejskiej w sprawie znakowania napojów alkoholowych

Aktualności Rolnicze

Raport Komisji Europejskiej w sprawie znakowania napojów alkoholowych13 marca 2017 roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych. Zgodnie z art. 16 ust. 4 rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w przypadku napojów o zawartości alkoholu powyżej  1,2% obj., podawanie wykazu [więcej...]

Raport Komisji Europejskiej w sprawie znakowania napojów alkoholowych

Aktualności Rolnicze

Raport Komisji Europejskiej w sprawie znakowania napojów alkoholowych13 marca 2017 roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych. Zgodnie z art. 16 ust. 4 rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w przypadku napojów o zawartości alkoholu powyżej  1,2% obj., podawanie wykazu [więcej...]

Listy określające kolejność przysługiwania pomocy rolnikom, którzy ponieśli straty spowodowane klęskami żywiołowych opublikowane

Aktualności Rolnicze

Listy określające kolejność przysługiwania pomocy rolnikom, którzy ponieśli straty spowodowane klęskami żywiołowych opublikowane Rolnicy mogą otrzymać z PROW 2014 - 2020 wsparcie na odtworzenie zniszczonych przez klęski żywiołowe składników gospodarstwa. Zdjęcie Artur Kubat ARiMR opublikowała listy określające kolejność przysługiwania pomocy rolnikom poszkodowanym w wyniku klęsk żywiołowych. Wnioski o taką pomoc finansowaną z PROW 2014 - 2020 rolnicy mogli składać od 27 grudnia 2016 r. do 25 stycznia 2017 r. Wnioski został poddane ocenie [więcej...]

Zakończyło się przyjmowanie wniosków od rolników, którzy ponieśli straty spowodowane klęskami żywiołowymi

Aktualności Rolnicze

Zakończyło się przyjmowanie wniosków od rolników, którzy ponieśli straty spowodowane klęskami żywiołowymi Rolnicy mogą otrzymać wsparcie na odtworzenie zniszczonych przez klęski żywiołowe składników gospodarstwa. Zdjęcie Artur Kubat Od 27 grudnia 2016 r. do 25 stycznia 2017 r. rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane klęskami żywiołowymi, mogli składać w ARiMR wnioski o przyznanie wsparcia na odtworzenie zniszczonych składników gospodarstwa. Było to wsparcie na operacje typu "Inwestycje odtwarzające [więcej...]

Międzyplony – poprawa struktury gleby

Porady Rolnicze

Międzyplony – poprawa struktury gleby  Dla producentów rolnych gleba jest podstawowym warsztatem pracy. Jest największym kapitałem rolnictwa. Nie służy i nie sprzyja jedynie zaspakajaniu potrzeb pokarmowych roślin uprawnych – jej stan warunkuje efektywność produkcji. Gleba, która jest nieodpowiednio zarządzana ulega degradacji. Obowiązkiem każdego rolnika powinna być troska i dbanie o jej naturalny potencjał plonotwórczy. Utrzymanie i poprawa [więcej...]

DLACZEGO NIE POWINNO SIĘ SPALAĆ SŁOMY

Porady Rolnicze

 DLACZEGO NIE POWINNO SIĘ SPALAĆ SŁOMYZagospodarowanie resztek pożniwnych i poprawienie struktury gleby Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzybów. Na górze, wierzchniej warstwie są bakterie tlenowe a w głębszej warstwie bakterie beztlenowe, kiedy odwracamy pługiem glebę przykrywając masę organiczną obie grupy bakterii niszczymy – [więcej...]

Nawóz wieloskładnikowy Barter SA ze znakiem jakości Q

Informacje Prasowe

Nawóz wieloskładnikowy Barter SA ze znakiem jakości Q  Nawóz wieloskładnikowy NPK z Grupy Nawozowej PIAST otrzymał znak jakości „Q” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. - Zależy nam, by dostarczać rolnikom nawozy z najwyższej półki, dlatego wystąpiliśmy do PCBC o przeprowadzenie badań, potwierdzających wysokie parametry naszego produktu– mówi Grzegorz Dworakowski z białostockiej firmy Barter SA, właściciela grupy PIAST. - Charakteryzuje [więcej...]

Pij tylko mleko…

Informacje Prasowe

 Pij tylko mleko…„Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat” – śpiewał Andrzej Zaucha. I chociaż tekst piosenki autorstwa Grażyny Orlińskiej pochodzi z 1985 roku, to wciąż jest aktualny. Bo, jak przypominamy sobie, podstawowym napojem w naszym dzieciństwie było mleko. O co więc chodzi z tym mlekiem? Mleko to bogactwo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ten [więcej...]

Ferma 2016

Aktualności Rolnicze

Ferma 201621 lutego zakończyły się trzydniowe targi Ferma 2016. Po raz drugi zorganizowane zostały w Łodzi. Są to największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce. Podczas imprezy ponad 250 wystawców z kraju i zagranicy przedstawiło bogatą ofertę skierowaną do hodowców. Zaprezentowano innowacje stosowane w chowie i hodowli zwierząt, pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty [więcej...]

„OCET JABŁKOWO – MIODOWY” NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH

Aktualności Rolnicze

„OCET JABŁKOWO – MIODOWY” NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH 19 stycznia br. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano „Ocet jabłkowo-miodowy”. Jest to 44 produkt przynależny do Województwa Lubuskiego. Wniosek został złożony do urzędu marszałkowskiego Przez Pana Jana Wróblewskiego – Pasieka „Debora” ze Szprotawy. W Województwie  Lubuskim ze względu na złożoną, bogatą historię [więcej...]

Samoocena i ocena ryzyka przez rolników w odniesieniu do strat składników odżywczych oraz niskokosztowych środków zaradczych

Aktualności Rolnicze

Samoocena i ocena ryzyka przez rolników w odniesieniu do strat składników odżywczych oraz niskokosztowych środków zaradczych Projekt „Samoocena i ocena ryzyka przez rolników w odniesieniu do strat składników odżywczych oraz niskokosztowych środków zaradczych” rozpoczął się w 2013 roku, a zakończy w 2016 r.  Projekt finansowany jest przez szwedzką fundację BalticSea 2020. Partnerami projektu są: Szwedzki Uniwersytet Rolniczy w Uppsali, Instytut Technologiczno- Przyrodniczy w Falentach, Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział [więcej...]

Aminokwasy występujące w nawozach

Porady Rolnicze

Aminokwasy występujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Przed tegorocznymi wakacjami ruszył program pilotażowy akcji edukacyjnej Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Przez trzy miesiące organizatorzy kampanii przekazywali rolnikom i ogrodnikom informacje na temat rozwiązań umożliwiających maksymalne ograniczenie stosowania mineralnego nawożenia przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Jak zbudować spółdzielnię o globalnym znaczeniu?

Informacje Prasowe

Jak zbudować spółdzielnię o globalnym znaczeniu? - opowie Dyrektor ds. polityki i wsparcia na Europe, Rosję i MEA Fonterra Co-operative Group Limited Fonterra Co-operative Group Limited jest największą firmą w Nowej Zelandii o globalnym zasięgu odpowiedzialną za około 30% światowego eksportu przetworów mlecznych. dr Francis Reid – dyrektor ds. polityki i wsparcia na Europę, Rosję i MEA na przykładzie Fonterry omówi strategię działania tak prężnie działającej [więcej...]

Składniki biostymulujące w nawozach

Porady Rolnicze

Składniki biostymulujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Głównym celem organizatorów akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych, które umożliwiają zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Jesień decyduje o plonie ozimin

Porady Rolnicze

Jesień decyduje o plonie ozimin  Jesienne nawożenie rzepaku decyduje o przygotowaniu do zimy i rozwoju generatywnym roślin. Ale nie tylko. Rzepak jesienią przygotowuje się do wydania określonego plonu nasion. Jako rolnicy mamy wówczas realny wpływ na sukces bądź niepowodzenie w tej uprawie. Dobrze rozwinięty rzepak to taki, w którym szyjka korzeniowa jest gruba (min.1,5-2 cm średnicy), a co za tym idzie zgromadzona jest w niej odpowiednia ilość cukrów [więcej...]

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu

Porady Rolnicze

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu  Jakość warzyw po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji. W czasie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze rodzimych „nowalijek”, warzywa po przechowaniu uzyskują satysfakcjonujące ceny, a czasami potrafią zadecydować o rachunku ekonomicznym całego sezonu. Na jakość przechowalniczą mają wpływ czynniki pośrednie i bezpośrednie. Do bezpośrednich należą: temperatura panująca [więcej...]

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH

Porady Rolnicze

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich i jakościowo dobrych plonów. [więcej...]

Nawożenie ultrazlokalizowane rzepaku teraz dużo łatwiejsze!

Porady Rolnicze

Nawożenie ultrazlokalizowane rzepaku teraz dużo łatwiejsze!  Rzepak ozimy to bardzo wymagająca uprawa o stosunkowo dużych potrzebach pokarmowych i to już na starcie. Zaraz po wysianiu potrzebuje azotu, fosforu, potasu oraz wapnia i siarki. Dlatego stanowisko pod tę uprawę powinno być dosyć zasobne w składniki pokarmowe. Rzepakowi zdecydowanie potrzeba nawożenia startowego. Ważny jest też odczyn gleby (pH powyżej 6) dla właściwego pobierania składników pokarmowych. Wapń jest też [więcej...]

Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało!

Porady Rolnicze

Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało!1 czerwca 2015 roku ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Jest to kampania edukacyjna poświęcona ogólnym trendom dotyczącym efektywnego nawożenia upraw, która nawiązuje do nowych wytyczonych Komisji Europejskiej. Nawożenie jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych, a jednocześnie jest zabiegiem wysoce kosztochłonnym. Dlatego też [więcej...]

Wapnowanie to nie tylko regulacja odczynu gleby

Porady Rolnicze

Wapnowanie to nie tylko regulacja odczynu gleby  Pierwiastki występujące w roślinach w ilościach powyżej 0,1% suchej masy określane są jako makroelementy. Zalicza się do nich między innymi wapń, który jest podstawowym składnikiem pokarmowym roślin. Wapń należy także do kluczowych czynników produkcji, które w głównym stopniu decydują o poziomie plonowania roślin. Ale zaopatrzenie roślin w wapń ma istotne znaczenie nie tylko dla wielkości plonów, [więcej...]

Trzeba zapewnić rzepakowi mikroelementy

Porady Rolnicze

Trzeba zapewnić rzepakowi mikroelementyZimowa aura okazała się po raz kolejny wyjątkowo łaskawa i rzepaki przetrwały ostatnią zimę w wyjątkowo dobrej kondycji. Cóż jednak z tego, jeśli jesień, a potem wczesna wiosna w większości kraju były wyjątkowo suche? Rośliny nie miały wystarczającego dostępu do wody, nie były w stanie prawidłowo pobierać składników pokarmowych z gleby. A prawidłowe odżywienie roślin w tych okresach jest warunkiem optymalnego [więcej...]

Nowe trendy w dolistnym dokarmianiu zbóż ozimych

Porady Rolnicze

Nowe trendy w dolistnym dokarmianiu zbóż ozimychTegoroczna aura w naszym kraju okazała się na tyle łagodna, że większość ozimin przetrwała okres spoczynku zimowego w doskonałej kondycji. Wegetacja rozpoczęła się w większości regionów Polski właściwie jeszcze przed kalendarzowym nadejściem wiosny. W związku z długą i ciepłą jesienią oraz wczesną wiosną, zagrożenie związane ze zwiększoną presją chorób grzybowych, powinno zwrócić szczególną [więcej...]

Efektywne odżywianie zbóż jarych

Porady Rolnicze

Efektywne odżywianie zbóż jarych„Najsłabsza ozimina plonuje lepiej niż najlepsza jarka” – to powiedzenie pokutuje wśród plantatorów zbóż nie od dziś. Widać to dobrze w strukturze zasiewów, gdzie zboża ozime królują od lat. Słabsze plonowanie jarych form pszenicy, jęczmienia czy pszenżyta wynika głównie z krótszego okresu rozwoju tych roślin i większego narażenia na okresowe niedobory wody. Tworzą [więcej...]

Produkcja pasz objętościowych na TUZ-ach

Porady Rolnicze

Produkcja pasz objętościowych na TUZ-achSezon wiosennych prac polowych coraz bliżej. Wielu hodowców bydła będzie zakładało nowe lub podsiewało istniejące Trwałe Użytki Zielone. Prawidłowe i skuteczne wykonanie tych prac jest niezwykle ważne, gdyż będzie wpływało na plony zielonek przez następne trzy, cztery a nawet i więcej lat. Bardzo drobne nasiona trzeba nie tylko umiejętnie wysiewać, ale przede wszystkim skutecznie zaopatrzyć w składniki pokarmowe, a to okazuje [więcej...]

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Informacje Prasowe

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto sięgać po wypieki, czym charakteryzują się podstawowe grupy pieczywa i na co zwracać uwagę robiąc zakupy. O zaletach pieczywa, sposobach rozpoznawania najbardziej wartościowych wypieków oraz sytuacji [więcej...]

Autorski program nawożenia truskawek

Porady Rolnicze

Autorski program nawożenia truskawekDecydującym czynnikiem wpływającym na prawidłowe zaopatrzenie truskawek w składniki pokarmowe jest faktyczne zapotrzebowanie tych roślin na substancje odżywcze, które wynika z warunków uprawy i zapowiadającego się plonu. W celu przygotowania optymalnego programu nawożenia istotna jest również wiedza na temat potrzeb pokarmowych truskawek. Orientacyjnie średnie wykorzystanie azotu kształtuje się na poziomie 50-60%, [więcej...]

Nowe kompleksowe spojrzenie na odżywianie porzeczki czarnej

Porady Rolnicze

Nowe kompleksowe spojrzenie na odżywianie porzeczki czarnej   Od wielu lat Polska jest największym producentem owoców porzeczki czarnej na świecie. Według danych IBA – Międzynarodowego Stowarzyszenia Porzeczki Czarnej (ang. – International Blackcurrant Association) średnie zbiory owoców tego gatunku w naszym kraju kształtują się na poziomie około 100 tys. ton., co stanowi blisko 53% produkcji globalnej. Powierzchnia plantacji towarowych porzeczki czarnej w Polsce to [więcej...]

Oszczędna gospodarka fosforem

Porady Rolnicze

Oszczędna gospodarka fosforem  Jak efektywnie gospodarować fosforem bez uszczerbku dla efektywności stosowania i środowiska naturalnego Komisja Europejska podejmuje od lat działania, które mają przyczynić się do zredukowania stosowania nawożenia mineralnego. Inicjatywa ta ma na celu ograniczenie degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego, w tym zwłaszcza wód. Rekomendowane są nawozy, które sprzyjają wzrostowi produktywności [więcej...]

Startowe nawożenie kukurydzy

Porady Rolnicze

Startowe nawożenie kukurydzy  Nie od dzisiaj wiadomo, że szybki start oraz wyrównane wschody w uprawie kukurydzy są podstawą do osiągnięcia wysokich i dobrej jakości plonów. Odpowiednio wyrównana obsada i szybkie wschody są kluczem do sukcesu. W uprawie kukurydzy zależy nam na jednej dużej wypełnionej w pełni kolbie na każdej roślinie. Jednorodny łan to także gwarancja odpowiedniej wilgotności podczas zbioru. Odpowiednie nawożenie [więcej...]

Skuteczne nawożenie użytków zielonych

Porady Rolnicze

Skuteczne nawożenie użytków zielonychW dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie hodowlę bydła mlecznego bez produkcji wysokiej jakości pasz objętościowych. Trwałe użytki zielone oraz trawy i ich mieszanki z motylkowatymi uprawiane na gruntach ornych to bardzo cenne źródło składników pokarmowych dla bydła. Dostarczają one zarówno białka, jak i energii, połączonych z niezbędnym dla przeżuwaczy włóknem. Kiszonki z traw, a właściwie mieszanek [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejProdukty nieekologiczne na sklepowych półkach!

Aktualności Rolnicze

Produkty nieekologiczne na sklepowych półkach!    W wyniku kontroli przeprowadzonej  przez Inspekcję Handlową okazało się, że 22 % towarów ekologicznych nie spełnia określonych wymogów. Przedsiębiorcy wprowadzający na rynek taką "ekożywność", muszą liczyć się z karą od 1 tys. zł do nawet 10 proc. całkowitych przychodów. Wartość rynku produktów ekologicznych wynosi ponad 700 mln zł. W żywności tej, co najmniej [więcej...]

Na zdrowie!

Informacje Prasowe

Na zdrowie!   Produkty pełnoziarniste w codziennej diecie Polaków zaleca mgr inż. Katarzyna Janiszewska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych, spośród których co najmniej połowa powinna być pełnoziarnista. Pełnoziarnistość oznacza, że ziarno podczas przetwarzania nie zostało pozbawione [więcej...]

Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego  Rzepak ozimy należy do upraw intensywnych – żeby wydał wysoki plon potrzebuje właściwej agrotechniki (ważny jest zwłaszcza termin siewu) i nawożenia. Oczywiście bardzo istotny jest przy tym wybór dobrej odmiany rzepaku, o określonych parametrach użytkowych. Rzepak jest rośliną, która pobiera znaczne ilości składników pokarmowych z gleby. Z plonem 1 t nasion i odpowiednią masą słomy pobierane jest [więcej...]

Jesienne dokarmianie rzepaku

Porady Rolnicze

Jesienne dokarmianie rzepakuPodstawowym celem plantatorów rzepaku jest zwiększenie wydajności upraw – uzyskanie wysokich plonów o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Niestety, nawet restrykcyjne przestrzeganie prawidłowych zasad agrotechnicznych nie zawsze jest działaniem wystarczającym, zapewniającym sukces produkcji. Jednym z podstawowych czynników w tej uprawie, które determinują wysokość przyszłych plonów, jest terminowe [więcej...]

Mikroelementy w uprawie marchwi

Porady Rolnicze

Mikroelementy w uprawie marchwi Mikroelementy w uprawie marchwi są istotnym elementem w produkcji dobrej jakości tego warzywa. Do niedawna jeszcze zaniedbywano ten aspekt nawożenia lub traktowano go z mniejszą wagą w stosunku do nawożenia NPK. Badania i praktyka w ogrodnictwie pokazują, że nawożenie mikroskładnikami jest równie ważne, co nawożenie makroskładnikami – a dokładniej mówi o tym między innymi prawo minimum Liebiga – pierwiastek [więcej...]

IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczka Czarna

Aktualności Rolnicze

IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczka Czarna Na początku czerwca 2014 roku w Białowieży odbyła się IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczka Czarna. Spotkanie odbyło się po raz pierwszy w naszym kraju. Organizatorem wydarzenia było Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) oraz Międzynarodowe Stowarzyszenie Czarnej Porzeczki (IBA –International Blackcurrant Association). Honorowym patronem imprezy było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczna [więcej...]

Racjonalna gospodarka nawozami

Porady Rolnicze

Racjonalna gospodarka nawozami Nawożenie jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych, a jednocześnie jest zabiegiem wysoce kosztochłonnym.  Dlatego też nawozy muszą być stosowane umiejętnie. Aplikacja  nawozów w potrzebnej ilości,  we właściwym czasie i w odpowiedni sposób  zapewnia ich dobre wykorzystanie przez rośliny, co decyduje o wysokiej efektywności  i opłacalności nawożenia. Wysoki [więcej...]

Wiosna w zbożach

Porady Rolnicze

Wiosna w zbożachW Polsce powierzchnia uprawy zbóż wynosi około 8 mln ha, czyli ponad 70% ogólnej struktury zasiewów, z czego około 2 mln ha zajmuje pszenica. Jej forma ozima jest w Polsce i w Europie podstawowym surowcem w przemyśle młynarsko-piekarniczym i ma strategiczne znaczenie dla gospodarki żywnościowej. Pszenica ozima jest rośliną o dość dużych wymaganiach glebowych. Jej uprawa wskazana jest na glebach o uregulowanym pH oraz [więcej...]

Dokarmianie sadów przed kwitnieniem

Porady Rolnicze

Dokarmianie sadów przed kwitnieniemO wielkości plonów i jakości owoców decyduje między innymi potencjał wynikający z jakości pąków kwiatowych. Proces ich różnicowania i formowania w przypadku drzew ziarnkowych zaczyna się w naszym klimacie pod koniec czerwca lub na początku lipca i trwa aż do kwitnienia. Wiosna jest więc ostatnim momentem, kiedy możemy poprawić kondycję pąków /również całego drzewa/ i w ten sposób [więcej...]

Integrowane nawożenie truskawek

Porady Rolnicze

Integrowane nawożenie truskawekWedług definicji Integrowana Produkcja jest to produkcja wysokiej jakości między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi. Zasady Integrowanej Produkcji nie tylko obejmują Integrowaną Ochronę, ale również integrowane podejście do nawożenia roślin. [więcej...]

Udany start rzepaku

Porady Rolnicze

Udany start rzepakuWedług danych GUS, w 2013 roku ogólna powierzchnia zasiewów rzepaku i rzepiku wynosiła w Polsce około 923 tys. ha, z czego ogromną większość stanowił rzepak ozimy. Jest on obecnie zdecydowanie najchętniej uprawianą rośliną oleistą w Polsce. Wynika to między innymi z szerokiego zastosowania nasion rzepaku w przemyśle. Są one świetnym surowcem do produkcji oleju spożywczego. Poza tym znajdują zastosowanie jako dodatek [więcej...]

Trawa w trawie – chwastnica w kukurydzy

Porady Rolnicze

Trawa w trawie – chwastnica w kukurydzyChwasty jednoliścienne w uprawie kukurydzy stanowią prawdziwe wyzwanie dla plantatorów. Trudno je zwalczyć. Kukurydza we wczesnej fazie wzrostu jest wyjątkowo wrażliwa na konkurencyjne oddziaływanie chwastów. Na plantacjach masowo zachwaszczonych, na których nie przeprowadzono prawidłowo zabiegów herbicydowych, może dojść do całkowitego zagłuszenia uprawy i znacznej utraty plonu. Spośród chwastów [więcej...]

Nowy rozdział w nawożeniu upraw rozpoczęty

Porady Rolnicze

Nowy rozdział w nawożeniu upraw rozpoczętyRok 2014 już od samego początku jest przełomowy dla producentów rolnych, z uwagi na fakt wprowadzenia obowiązku stosowania integrowanej ochrony roślin oraz z uwagi na nowe kierunki wytyczone przez Komisję Europejską, zgodnie z którymi należy redukować stosowanie nawożenia mineralnego, które przyczynia się do degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego. W świetle tego, rolnicy powinni świadomie wybierać [więcej...]

Zagrożenia spowodowane przez warunki pogodowe

Porady Rolnicze

Zagrożenia spowodowane przez warunki pogodoweWarunki pogodowe wpływają w decydującym stopniu na powodzenie uprawy. Jak pokazuje historia przyroda nie zawsze funduje roślinom optymalny czas spoczynku zimowego. Ubiegłoroczna pogoda także nas nie rozpieszczała, w okresie siewów rzepaku mieliśmy do czynienia z niedoborem wilgoci, co wpływało na przedłużenie się okresu wschodów. Później wilgotna długa jesień, która pomogła się przygotować do przezimowania [więcej...]

Biostymulacja plonu

Porady Rolnicze

Biostymulacja plonu31 stycznia 2014 roku w Poznaniu, podczas Targów Polagra Agro-Premiery odbyło się spotkanie prasowe poświęcone biotechnologii morskiej i biostymulacji plonu. Organizatorzy przedstawili możliwości wykorzystania alg w rolnictwie i ogrodnictwie.   Firmy produkujące preparaty oparte o filtraty z alg mają do dyspozycji nowoczesne laboratoria zajmujące się morską biotechnologią oraz wysokozaawansowane technologie produkcji. Wytwarzają [więcej...]

Nawozy azotowe o kontrolowanym uwalnianiu składników

Porady Rolnicze

Nawozy azotowe o kontrolowanym uwalnianiu składnikówNajważniejszym składnikiem pokarmowym w odżywianiu roślin jest azot, który decyduje o wielkości i jakości plonu. Jest najbardziej plonotwórczym składnikiem pokarmowym. Azot jest niezbędnym elementem syntezy białka, czyli podstawowego budulca roślin. Wpływa na intensywny wzrost i rozwój roślin – zwiększa ich biomasę oraz plon nasion. Bez nawożenia azotowego nie jest możliwe uzyskanie wysokiego plonu dobrej [więcej...]

Racjonalizacja nawożenia

Informacje Prasowe

Racjonalizacja nawożenia W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w rolnictwie na całym świecie masowo stosowano środki ochrony roślin i nawozy mineralne, co przyczyniło się do nadmiernej degradacji środowiska naturalnego. Jest to efektem pogoni za wysokimi plonami o jak najwyższej jakości. Niestety nadmierna chemizacja rolnictwa ma swoje odbicie w negatywnym oddziaływaniu na środowisko naturalne i zdrowie człowieka – pojawiła się groźba wyniszczenia organizmów [więcej...]

„Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?”

Aktualności Rolnicze

„Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?”20 listopada 2013 r. na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w budynku nr 32 (zielony przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, Aula II),  odbędzie się prelekcja Wszechnicy Żywieniowej, którą wygłosi dr inż. Ewelina Hallmann z Zakładu Żywności Ekologicznej. Podczas wykładu poświęconego warzywom, omówione zostaną tym razem warzywa kapustne i cebulowe, a także ziemniaki. Rola warzyw, w zachowaniu ogólnie [więcej...]

Kolej na Wielkopolskie Smaki

Aktualności Rolnicze

Kolej na Wielkopolskie Smaki Na terenie Starych Koszar w Poznaniu przedstawiciele partnerów projektu „Kolej na Wielkopolskie Smaki” („Głosu Wielkopolskiego”, TV Wielkopolskiej, Radia Emaus, Kolei Wielkopolskich, Agencji Rynku Rolnego, Kulinarnego Poznania oraz LGD „Gościnna Wielkopolska”) podpisali list intencyjny. Projekt ma na celu prowadzenie skoordynowanych działań służących promocji turystyki kulinarnej i turystyki [więcej...]

Zanim wysiejesz wapno

Porady Rolnicze

Zanim wysiejesz wapnoChociaż o wapnowaniu gleb powiedziano już niemal wszystko, to jednak w praktyce są problemy ze skutecznością tego zabiegu. Rolnicy najczęściej skarżą się, że wysiane wapno nie podnosi odczynu, a więc nie działa. Aby uniknąć tego rodzaju problemów, wapnowanie trzeba dobrze zaplanować. Stosowanie nawozów wapniowych ma inny charakter niż stosowanie nawozów mineralnych, gdyż są one tylko w niewielkim stopniu źródłem [więcej...]

Najpierw zbadaj

Porady Rolnicze

Najpierw zbadajZabieg wapnowania należy stosować przede wszystkim na gruntach kwaśnych. Podstawowym wskaźnikiem określającym potrzeby wapnowania jest odczyn gleby. Na tej podstawie można stwierdzić, jaka jest kwasowość wymienna oraz ile wynosi zawartość glinu ruchomego, manganu i składników szkodliwych dla roślin. Celem wapnowania jest „unieruchomienie” tych składników. – Zabieg odkwasza glebę. Ma to wpływ na jej [więcej...]

Kiedy więcej paszy treściwej?

Porady Rolnicze

Kiedy więcej paszy treściwej?Nowoczesna hodowla bydła cechuje się gwałtownym wzrostem wydajności oraz coraz większym potencjałem genetycznym krów. Tradycyjne żywienie nie wystarcza. Dopasowanie dawek pokarmowych zależy przede wszystkim od wydajności i stanu fi zjologicznego zwierząt. Okres fizjologiczny (laktacja, zasuszenie), poziom wydajności, system utrzymania, wielkość stada i rodzaj podawanych pasz warunkują możliwość stosowania różnych systemów [więcej...]

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych

Aktualności Rolnicze

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych W terminie od 28 listopada do 9 grudnia 2011 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem, ze szczególnym uwzględnieniem pierogów. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, głównie wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem, również mrożonych wyrobów [więcej...]

Międzyplony. Nie tylko w uprawie warzyw

Porady Rolnicze

Międzyplony. Nie tylko w uprawie warzywPriorytetem produkcji zarówno rolniczej, jak i ogrodniczej jest osiąganie jak najwyższych plonów o odpowiedniej jakości konsumpcyjnej, przetwórczej i przechowalniczej. Bardzo wiele czynników decyduje o powodzeniu uprawy, a jednym z ważniejszych jest gleba. Jej przydatność określana jest wieloma parametrami, które wpływają na żyzność, czyli naturalną zdolność do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin. Nabywcy [więcej...]

Dolistne dokarmianie kukurydzy

Porady Rolnicze

Dolistne dokarmianie kukurydzyW przypadku uprawy kukurydzy uzyskanie dobrego jakościowo i wysokiego plonu determinowane jest właściwym odżywieniem i zaopatrzeniem roślin w wodę, szczególnie w fazie 4-10 liści. Jest to okres najintensywniejszego rozwoju. Później rośliny słabiej rosną, gdyż nie do końca rozwinięty system korzeniowy pobiera niedostateczne ilości wody i składników pokarmowych. Słaby wigor może także opóźnić kwitnienie [więcej...]

Przygotowania do siewu kukurydzy

Porady Rolnicze

Przygotowania do siewu kukurydzy  Wraz ze zbliżającą się wiosną, jak co roku rozpoczyna się nowy sezon prac polowych w rolnictwie, wśród których na szczególną uwagę zasługują przygotowania do siewu i sadzenia roślin jarych. Przygotowania do uprawy kukurydzy, podobnie jak każdego innego gatunku rośliny uprawnej, powinno się rozpocząć od wyboru odpowiedniego stanowiska. Kukurydza nie najlepiej toleruje gleby ciężkie, podmokłe i zimne [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »