Artykuł o Tematyce EkologicznejZdrowa gleba – to korzyści dla rolników i środowiska

Aktualności Rolnicze

Zdrowa gleba – to korzyści dla rolników i środowiskaProblem zakwaszenia gleb w Polsce istnieje od wielu lat. Kwaśna gleba nie dość, że nie jest wstanie zatrzymać składników pokarmowych i „przekazać” ich roślinom, to jeszcze przyczynia się do pogorszenia warunków klimatycznych, bo nie jest w stanie związać i zatrzymać węgla, który wpływa na klimat. Gleba to także jeden z ważnych czynników wpływających na klimat. Kiedy [więcej...]

Jakość handlowa przetworów mięsnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów mięsnychW II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (głównie kiełbas), którą objęto 128 producentów. Cechy organoleptyczneW zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczneParametry fizykochemiczne skontrolowano w 198 partiach, z czego 49 zakwestionowano [więcej...]

Projekt NEFERTITI – filmy dot. innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie

Aktualności Rolnicze

Projekt NEFERTITI – filmy dot. innowacyjnych rozwiązań w rolnictwieW ramach projektu „NEFERTITI - Sieć europejskich gospodarstw demonstracyjnych - wymiana wiedzy i innowacji przez demonstracje” ( https://nefertiti-h2020.eu/ ) powstała seria filmów instruktażowych w zakresie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie. Filmy dostępne są z polskimi napisami. Do obejrzenia, m.in. doświadczenie z robotem polowym Farmdroid FD20: Siew i rzędowe odchwaszczanie buraków cukrowych, Nowe [więcej...]

System znakowania żywności na opakowaniach

Aktualności Rolnicze

System znakowania żywności na opakowaniach W dniu 16 października 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przedstawienie stanowiska resortu rolnictwa w sprawie systemów znakowania żywności FOP (Front-of-Pack) w Europie. Fundamentalna zasada zdrowej lub niezdrowej diety, a nie złego lub dobrego jedzenia, powszechnie uznawana przez naukę o żywieniu, wyjaśnia, dlaczego podejmowanie walki z otyłością i chorobami niezakaźnymi poprzez [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywa Jakość handlowa pieczywa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W [więcej...]

Rewolucja na rynku nawozów mikroelementowych

Informacje Prasowe

Rewolucja na rynku nawozów mikroelementowych  Warunki pogodowe uniemożliwiają efektywne przeprowadzanie części zabiegów odżywiania roślin w dedykowanych fazach rozwojowych. To efekt suszy. Niestety, niekorzystna aura, w tym bardzo wysoka temepratura ogranicza możliwość stosowania dolistnego dokarmiania tradycyjnymi nawozami. Mamy do czynienia z coraz gorszymi warunkami do ich aplikacji, krótkimi oknami zabiegowymi, a wymagania nowych, wysokoplennych odmian pod względem [więcej...]

20 października – Europejski Dzień Seniora

Informacje Prasowe

20 października – Europejski Dzień SenioraZbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20 października, przypominamy podstawowe [więcej...]

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Aktualności Rolnicze

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące? Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek [więcej...]

Informacje Prasowe

Susza a gleba

Porady Rolnicze

Susza a gleba  Trwa zima. Dla rolników i ogrodników to spokojniejsza pora. Tradycyjnie to czas podsumowań, analiz i podejmowania decyzji dotyczących sposobu prowadzenia upraw. W minionym sezonie prawie wszyscy producenci rolni borykali się ze skutkami suszy. Deficyty opadów występowały w całym kraju. Niedoborom wody towarzyszyła bardzo wysoka temperatura. Rok 2018 był wyjątkowo suchy i ciepły. Te niekorzystne warunki pogodowe [więcej...]

Zdrowe i radosne mleczne wakacje!

Informacje Prasowe

Zdrowe i radosne mleczne wakacje!  Na ten dzień czekają wszyscy uczniowie. 23 czerwca odbierają świadectwa i rozpoczynają upragnione wakacje. To czas radości i zabawy od rana do wieczora. Trzeba jednak uważa , by nic jej nie popsuło, bo w wakacje dzieci narażone są na mnóstwo niebezpieczeństw. Dlatego należy zadbać o to, żeby we wrześniu zdrowe, wypoczęte i szczęśliwe wróciły do szkoły. W trosce o zdrowie dzieci w czasie letniego wypoczynku [więcej...]

Jesień decyduje o plonie ozimin

Porady Rolnicze

Jesień decyduje o plonie ozimin  Jesienne nawożenie rzepaku decyduje o przygotowaniu do zimy i rozwoju generatywnym roślin. Ale nie tylko. Rzepak jesienią przygotowuje się do wydania określonego plonu nasion. Jako rolnicy mamy wówczas realny wpływ na sukces bądź niepowodzenie w tej uprawie. Dobrze rozwinięty rzepak to taki, w którym szyjka korzeniowa jest gruba (min.1,5-2 cm średnicy), a co za tym idzie zgromadzona jest w niej odpowiednia ilość cukrów [więcej...]

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu

Porady Rolnicze

Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu  Jakość warzyw po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji. W czasie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze rodzimych „nowalijek”, warzywa po przechowaniu uzyskują satysfakcjonujące ceny, a czasami potrafią zadecydować o rachunku ekonomicznym całego sezonu. Na jakość przechowalniczą mają wpływ czynniki pośrednie i bezpośrednie. Do bezpośrednich należą: temperatura panująca [więcej...]

Nowe trendy w dolistnym dokarmianiu zbóż ozimych

Porady Rolnicze

Nowe trendy w dolistnym dokarmianiu zbóż ozimychTegoroczna aura w naszym kraju okazała się na tyle łagodna, że większość ozimin przetrwała okres spoczynku zimowego w doskonałej kondycji. Wegetacja rozpoczęła się w większości regionów Polski właściwie jeszcze przed kalendarzowym nadejściem wiosny. W związku z długą i ciepłą jesienią oraz wczesną wiosną, zagrożenie związane ze zwiększoną presją chorób grzybowych, powinno zwrócić szczególną [więcej...]

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!

Informacje Prasowe

Jesz mało chleba? Sprawdź dlaczego warto to zmienić!Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada. Z tego tekstu dowiesz się dlaczego warto sięgać po wypieki, czym charakteryzują się podstawowe grupy pieczywa i na co zwracać uwagę robiąc zakupy. O zaletach pieczywa, sposobach rozpoznawania najbardziej wartościowych wypieków oraz sytuacji [więcej...]

Racjonalna gospodarka nawozami

Porady Rolnicze

Racjonalna gospodarka nawozami Nawożenie jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych, a jednocześnie jest zabiegiem wysoce kosztochłonnym.  Dlatego też nawozy muszą być stosowane umiejętnie. Aplikacja  nawozów w potrzebnej ilości,  we właściwym czasie i w odpowiedni sposób  zapewnia ich dobre wykorzystanie przez rośliny, co decyduje o wysokiej efektywności  i opłacalności nawożenia. Wysoki [więcej...]

Dokarmianie sadów przed kwitnieniem

Porady Rolnicze

Dokarmianie sadów przed kwitnieniemO wielkości plonów i jakości owoców decyduje między innymi potencjał wynikający z jakości pąków kwiatowych. Proces ich różnicowania i formowania w przypadku drzew ziarnkowych zaczyna się w naszym klimacie pod koniec czerwca lub na początku lipca i trwa aż do kwitnienia. Wiosna jest więc ostatnim momentem, kiedy możemy poprawić kondycję pąków /również całego drzewa/ i w ten sposób [więcej...]

Integrowane nawożenie truskawek

Porady Rolnicze

Integrowane nawożenie truskawekWedług definicji Integrowana Produkcja jest to produkcja wysokiej jakości między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi. Zasady Integrowanej Produkcji nie tylko obejmują Integrowaną Ochronę, ale również integrowane podejście do nawożenia roślin. [więcej...]

IV edycja TSW. Warzywnictwo – coraz ważniejszy segment rynku agro

Aktualności Rolnicze

IV edycja TSW. Warzywnictwo – coraz ważniejszy segment rynku agro20 lutego zakończyły się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Warszawie. Jest to dwudniowa impreza wystawiennicza, aktualnie największa tego typu w kraju. Tegoroczna edycja odbyła się pod patronatem najważniejszych organizacji ogrodniczych: Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenia Producentów Pomidorów [więcej...]

Nowy rozdział w nawożeniu upraw rozpoczęty

Porady Rolnicze

Nowy rozdział w nawożeniu upraw rozpoczętyRok 2014 już od samego początku jest przełomowy dla producentów rolnych, z uwagi na fakt wprowadzenia obowiązku stosowania integrowanej ochrony roślin oraz z uwagi na nowe kierunki wytyczone przez Komisję Europejską, zgodnie z którymi należy redukować stosowanie nawożenia mineralnego, które przyczynia się do degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego. W świetle tego, rolnicy powinni świadomie wybierać [więcej...]

Zagrożenia spowodowane przez warunki pogodowe

Porady Rolnicze

Zagrożenia spowodowane przez warunki pogodoweWarunki pogodowe wpływają w decydującym stopniu na powodzenie uprawy. Jak pokazuje historia przyroda nie zawsze funduje roślinom optymalny czas spoczynku zimowego. Ubiegłoroczna pogoda także nas nie rozpieszczała, w okresie siewów rzepaku mieliśmy do czynienia z niedoborem wilgoci, co wpływało na przedłużenie się okresu wschodów. Później wilgotna długa jesień, która pomogła się przygotować do przezimowania [więcej...]

Droga inwestycja, która szybko się zwraca

Porady Rolnicze

Droga inwestycja, która szybko się zwracaWiększe przyrosty trzody chlewnej, wykorzystanie tanich, ale pełnowartościowych produktów odpadowych i zaoszczędzenie na paszy zbożowej - to zalety żywienia płynnego. Rolnicy Grzegorz i Eugeniusz Lis z Pierstnicy koło Milicza (powiat milicki) system skarmiania płynnego stosują od dwóch lat. Zdecydowali się na niego przed budową chlewni. - Zastanawialiśmy się czy dalej skarmiać na sucho czy na mokro. Objechaliśmy [więcej...]

Porady Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczychW II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (w tym wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów dla dzieci i młodzieży). Objęto nią 72 producentów.   Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 50 partii (w tym 35 partii wyrobów ciastkarskich [więcej...]

Jakość handlowa przetworów warzywnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów warzywnychW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych (kiszonek, marynat, warzyw konserwowych i chrzanu). Objęto nią 64 podmioty (w tym 5 prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego). Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 107 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak i obecność [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »