Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Aktualności Rolnicze

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące? Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek [więcej...]

Jak pobudzić kukurydzę?

Porady Rolnicze

Jak pobudzić kukurydzę?  Wiosna nie napawa optymizmem producentów kukurydzy. Wielkość plonowania tej rośliny już na starcie została zredukowana. To wpływ wyjątkowo niekorzystnej pogody. W tym roku na ogół przyśpieszano termin siewu kukurydzy. Impulsem do podjęcia decyzji o wcześniejszym siewie była susza. Tegoroczny kwiecień był wyjątkowy pod tym względem, padać zaczęło dopiero w trzeciej dekadzie miesiąca. Rolnicy obawiali [więcej...]

Informacje Prasowe

Dokarmianie w trakcie kłoszenia

Porady Rolnicze

Dokarmianie w trakcie kłoszenia  Stan zbóż ozimych na początku tegorocznego sezonu wegetacyjnego oceniany był dość dobrze. Ubiegłoroczne siewy około 80% rolnikom udało się przeprowadzić w optymalnym terminie. Jesienią stan wschodów oceniono na 3,8 w pięciostopniowej skali. To dobry wynik. Większość roślin prawidłowo się rozkrzewiła, a temperatura powietrza umożliwiła ich odpowiednie zahartowanie. Zimowa aura także sprzyjała oziminom, w [więcej...]

Produkt polski

Aktualności Rolnicze

Produkt polski Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, pragnie przypomnieć, że od dnia 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie (ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007)).   Ustalone zostały [więcej...]

Identyfikacja produktów wytworzonych z polskich surowców

Aktualności Rolnicze

Identyfikacja produktów wytworzonych z polskich surowców Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pragnie podkreślić, że od 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie.  (Ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych , Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007). Ustalone zostały jednolite [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »