Identyfikacja produktów wytworzonych z polskich surowców

Aktualności Rolnicze

Identyfikacja produktów wytworzonych z polskich surowców Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pragnie podkreślić, że od 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie.  (Ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych , Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007). Ustalone zostały jednolite [więcej...]

Przygotowanie pola do siewu kukurydzy

Porady Rolnicze

Przygotowanie pola do siewu kukurydzyOdpowiednie przygotowanie pola do siewu jest podstawowym zabiegiem agrotechnicznym w uprawie kukurydzy oraz innych gatunków rolniczych. Prawidłowa struktura gleby oraz optymalna dostępność składników pokarmowych przyczyniają się do szybkich i wyrównanych wschodów roślin, przez co zwiększają się szansę na uzyskanie zadowalających plonów. Przygotowania do uprawy kukurydzy należy rozpocząć od wyboru [więcej...]

Uzgodnienie wzoru świadectwa weterynaryjnego dla dodatków paszowych, premiksów oraz pasz niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do Gruzjii

Aktualności Rolnicze

Uzgodnienie wzoru świadectwa weterynaryjnego dla dodatków paszowych, premiksów oraz pasz niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do GruzjiiW dn. 12 lutego 2019 r. służby weterynaryjne Polski  oraz  Gruzji uzgodniły wzór świadectwa weterynaryjnego dla dodatków paszowych, premiksów oraz pasz niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do Gruzji . Wzór świadectwa dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.W dn. 12 lutego 2019 r. służby [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejZ myślą o przyszłych pokoleniach

Informacje Prasowe

Z myślą o przyszłych pokoleniach    Pierwsza połowa XX wieku była epoką dynamicznego zastępowania siły ludzi i zwierząt maszynami rolniczymi. Druga połowa to intensywny rozwój chemii – pestycydów i nawozów sztucznych. Na szczęście przełom wieku okazał się punktem zwrotnym – zahamowaniem uprzemysławiania rolnictwa. Teraz produkcja żywności musi być przyjazna środowisku naturalnemu. Rolnictwo jest jedną z istotniejszych [więcej...]

Susza a gleba

Porady Rolnicze

Susza a gleba  Trwa zima. Dla rolników i ogrodników to spokojniejsza pora. Tradycyjnie to czas podsumowań, analiz i podejmowania decyzji dotyczących sposobu prowadzenia upraw. W minionym sezonie prawie wszyscy producenci rolni borykali się ze skutkami suszy. Deficyty opadów występowały w całym kraju. Niedoborom wody towarzyszyła bardzo wysoka temperatura. Rok 2018 był wyjątkowo suchy i ciepły. Te niekorzystne warunki pogodowe [więcej...]

„Porozmawiajmy o mleku”- podsumowanie projektu

Informacje Prasowe

 „Porozmawiajmy o mleku”- podsumowanie projektu  Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który polega na edukacji poszczególnych grup społeczeństwa np. kobiet [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »