Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 52 partiach, z czego 30 zakwestionowano (57,7%). Wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek, które świadczą o jej niższej kategorii.
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 21 partii, z czego 2 zakwestionowano (9,5%). Stwierdzono zawyżoną zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (w stosunku do deklaracji w wartości odżywczej) i Delta-7-stigmastenolu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 79 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (34,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych.
- Stosowania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa z oliwek extra virgin” czy „100% oliwa z oliwek ekstra virgin z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
- Braku wskazania obowiązkowego opisu kategorii oliwy lub podania go niezgodnie z przepisami (np. „pierwsza klasa oliwy z oliwek otrzymywanej bezpośrednio z oliwek, wyłącznie w procesach mechanicznych”).
- Zastosowania sformułowania „bez dodatków i konserwantów” (sugerującego szczególne właściwości danej oliwy), podczas gdy wszystkie oliwy nie mogą zawierać takich składników.
- Braku podania w języku polskim niektórych obowiązkowych informacji (np. nazwy, kategorii oliwy, pochodzenia).
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars