Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31 zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
- Używania określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Niewłaściwej deklaracji ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
- Braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars