Co trzeba wiedzieć o uprawie owoców i warzyw w szklarni?

 

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

 

Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi - to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.

Co trzeba wiedzieć o uprawie owoców i warzyw w szklarni?

Co trzeba wiedzieć o   (1)Charakterystykę upraw owoców i warzyw w szklarniach przybliżają przedstawiciele Gospodarstwa Ogrodniczego w Ryczywole S.C., które jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Firma z Ryczywołu (woj. mazowieckie) prowadzi największą w naszym kraju uprawę malin pod osłonami, oferuje ponadto truskawki, jeżyny oraz pomidory i ogórki gruntowe. W obecnej postaci gospodarstwo działa od 2008 roku, ale należące do niej szklarnie liczą sobie już ponad 30 lat. Poza sezonem gospodarstwo zatrudnia 60 osób, w czasie zbiorów liczba pracowników sięga nawet 200 osób.


- Dobre i zdrowe jedzenie jest jedną z naszych największych pasji, dlatego mamy głębokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości wobec naszych Klientów - zapewniają reprezentanci gospodarstwa z Ryczywołu. Jak uprawa wygląda w praktyce? - Dzięki kontroli wilgotności powietrza nie ma potrzeby stosowania fungicydów chroniących uprawę przed chorobami grzybowymi. Kontrola wilgotności powietrza i temperatury pozwala stworzyć najbardziej korzystne warunki nie tylko roślinom, ale także naturalnym wrogom szkodników niszczących plony w szklarni. Na przykład w walce z Przędziorkiem pomaga nam Dobroczynek szklarniowy. Optymalnymi warunkami do rozwoju samicy Dobroczynka jest temperatura w wysokości 25-30 st. Celsjusza i wilgotność powietrza powyżej 70%. Na plantacjach polowych, w otwartej przestrzeni, zapewnienie takich warunków nie jest możliwe - podkreśla Jacek Pospiszyl, reprezentujący mazowieckie gospodarstwo. W szklarni nie istnieje także problem zanieczyszczeń drogowych czy kwaśnego deszczu - pod dachem szklarni rośliny są bezpieczne.

- W szklarni optymalne ilości nawozu i wody są precyzyjnie dozowane przez urządzenie sterowane programem komputerowym. Nasza stacja meteo rejestruje warunki atmosferyczne (jak ilość energii słonecznej, wielkość opadu, prędkość wiatru itp.) i na podstawie tych parametrów zarządza systemem - wyjaśnia przedstawiciel gospodarstwa. - Z kolei równomierne rozproszenie światła pozwala zapewnić roślinom zrównoważoną temperaturę dobową. Dzięki temu liście roślin nieprzerwanie wytwarzają asymilaty i przetwarzają je w cukry gromadzone w owocach - mówi J. Pospiszyl.

To właśnie panujące w Polsce warunki atmosferyczne są tajemnicą doskonałego smaku rodzimych owoców. Uprawa malin i truskawek nie wymaga zbyt wysokich temperatur, ale dużej ilości słońca. - Umiarkowany klimat bardziej sprzyja produkcji truskawek niż upalny na południu Europy. Wysokie temperatury i słońce za dnia oraz chłodniejsze noce pozwalają truskawce gromadzić energię, dzięki czemu owoce są słodkie i soczyste. W krajach południowych truskawka zużywa tę energię na „ochłodzenie się” nocą, intensywnie transpirując wodę, to dlatego truskawki sprzedawane z importu z ciepłych krajów są co prawda wyrośnięte i intensywnie czerwone, ale niestety mało słodkie - podsumowuje Jacek Pospiszyl.

Potwierdzeniem najwyższej jakości owoców opisywanej firmy są m.in. certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT, które Loża Ekspertów przyznała Deserowej truskawce i Deserowej malinie. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się tylko żywność, która od specjalistów z branży spożywczej otrzyma maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Owoce zostały nagrodzone podczas XXIV atestacji żywności organizowanej w ramach programu „Doceń polskie”.

* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media



Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

 

944ml milk

Co trzeba wiedzieć o   (1)
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: „doceń; programu; warunki; warzyw; polskie”; jakości; trzeba; owoców; powietrza; także; dzięki; szklarni; wiedzieć; uprawie; które; intensywnie; ogólnopolskiego; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »