Artykuł o Tematyce EkologicznejSukces projektu „Demokratyzacja bio” – dzięki grantowi Fundacji Carrefour zwiększa się asortyment produktów ekologicznych

Informacje Prasowe

Sukces projektu „Demokratyzacja bio” – dzięki grantowi Fundacji Carrefour zwiększa się asortyment produktów ekologicznychPonad 1800 ton wyprodukowanych warzyw ekologicznych, wzrost produkcji nawet o 200% oraz wprowadzenie uprawy ponad 20 nowych gatunków warzyw ekologicznych to tylko niektóre efekty ogólnopolskiego projektu „Demokratyzacja bio”, realizowanego z grantu Fundacji Carrefour. Projekt to odpowiedź na założenia planu transformacji żywieniowej i realne wsparcie dla polskich rolników oraz konsumentów oczekujących [więcej...]

Dni Warzyw PROCAM 2019 na Pomorzu pod Kwidzynem.

Informacje Prasowe

Dni Warzyw PROCAM 2019 na Pomorzu pod Kwidzynem.  11 września odbyły się Dni Warzyw PROCAM. Na spotkanie przybyli rolnicy specjalizujący się w produkcji warzyw na świeży rynek oraz dla przetwórstwa. Podczas spotkania szczegółowo omówiono uprawę marchwi, brokułów i cebuli, gdzie zastosowano programy ochrony i nawożenia autorstwa PROCAM. Wydarzeniu towarzyszyły firmy: FCA, AZELIS, BIOGEN, ICB PHARMA, BASF, BEJO, z branż nawozowych, fitofarmaceutycznych, [więcej...]

Apetyt na polskie – nowa odsłona programu 5 porcji warzyw, owoców lub soku

Informacje Prasowe

Apetyt na polskie – nowa odsłona programu 5 porcji warzyw, owoców lub soku Wystartowała IX edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Nowa edycja ma na celu pokazanie bliskości i dostępności polskich warzyw, owoców i przetworów oraz ziemniaków i grzybów, a także rozbudzenie apetytu na polskie produkty rolne. W ramach działań realizowana będzie szeroka kampania PR oraz influencer marketingu, jak również powstanie serwis [więcej...]

Jakość, skład, smak – co wkładasz do swojego koszyka?

Informacje Prasowe

Jakość, skład, smak – co wkładasz do swojego koszyka?   Wkładanie do sklepowego koszyka wszystkiego, na co przyjdzie nam ochota, bywa kuszące. Aby więc temu zapobiegać, czasem ratujemy się listą zakupów, która pozwoli bezpiecznie przebrnąć przez ścieżki prowadzące pomiędzy sklepowymi półkami. Najważniejszymi pozycjami, które na nią wpiszemy oprócz produktów, powinny być: jakość i dobry skład. Najprostszą i najbardziej [więcej...]

Kontrole na rynku owoców i warzyw

Aktualności Rolnicze

Kontrole na rynku owoców i warzyw W związku z przekazanym przez Zarząd KRIR stanowiskiem Lubelskiej Izby Rolniczej w sprawie konieczności podjęcia interwencji w sprawie niskiej ceny agrestu – resort rolnictwa poinformował, że w czerwcu 2019 r. zwrócił się do Prezesa UOKiK oraz Dyrektora Generalnego KOWR o przeprowadzenie kontroli w punktach obrotu agrestem. Dodatkowo, pisma z prośbą o kontrole na rynku owoców i warzyw, stosownie do posiadanych [więcej...]

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »