CZAS DOCENIĆ POLSKĄ WOŁOWINĘ – PROMOCJA

W Polsce nie ma tradycji częstego jedzenia wołowiny a wręcz  następuje znaczny spadek jej spożycia. Obecnie wynosi ok.2,2 kg, gdzie w innych państwach Unii – aż15 kgrocznie! Popyt na wołowinę w Polsce był ograniczony, ponieważ na rynku dostępne było wyłącznie mięso z bydła ras mlecznych, nie najlepszej jakości, a dobra wołowina pochodząca z ras mięsnych była mało znana i trudno dostępna. Czas docenić polską wołowinę!

W dniu 4 października  br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała  na terenie dziedzińca Zamkowego w Łagowie – Piknik Wołowy, promujący mięso wołowe w ciekawych i smacznych potrawach.

Celem organizowanej promocji było zwiększenie wiedzy konsumentów na temat właściwości i walorów zdrowotnych mięsa wołowego, gdzie można było zapoznać się i skosztować dań z wołowiny. Podczas imprezy promowane były wykwintne dania przygotowane z mięsa wołowego, np. tradycyjny tatar, udziec cielęcy, gulasz wołowy, bulion wołowy z kluseczkami, wędliny, zrazy i pieczenie wołowe. Kupując mięso pamiętajmy, że najważniejsze cechy wołowiny to: barwa, marmurkowatość, delikatność czy smakowitość. A jakie powinny być te cechy opisujemy w dodatkowym artykule o jakości wołowiny. Podczas pikniku przeprowadzono konkurs plastyczny dla dzieci i edukacyjny dla dorosłych. W konkursie „Krowa w wesołej zagrodzie” – dzieci kreatywnie przedstawiły bydło różnych ras, z uwzględnieniem tak ważnego dziś dobrostanu zwierząt. Pytanie dla dorosłych w konkursie wiedzy okazały się nie zawsze proste- a pytaliśmy o to:

-Jakiej witaminy z grupy B w wołowinie jest najwięcej w porównaniu z wieprzowiną i mięsem drobiowym?  Odp.: Witaminy B12 – 1,4 mikrograma/100g mięsa.

- Jak potocznie nazywana jest choroba: gąbczasta encefalopatia bydła, która może przenosić się również na ludzi jako choroba Crotzfeldta Jacoba? Odp.: choroba szalonych krów.

- Spośród spożywanych przez ludzi gatunków mięsa, wołowina wyróżnia się wyższą zawartością składników mineralnych, jakich?. Odp.: żelazo, cynk, selen, miedź.

- Z jakiej partii mięsa wołowego przyrządza się steki wołowe? Odp. rostbef.

- Ile wynosi procentowo przyswajalność białka zawartego w mięsie wołowym? Odp. 90%.

- Do jakiego wieku zwierzęcia przyjmujemy zgodnie z wytycznymi UE, że pozyskane mięso to cielęcina? Odp. 8 m-cy. Najlepsi zawodnicy  otrzymali nagrody AGD.

Impreza sfinansowana była z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, uczestnicy otrzymali ciekawe materiały promocyjno-informacyjne. Dużą atrakcją Pikniku był występ andaluzyjskiego tańca flamenco, który charakterem pasował do konsumpcji wołowiny, gdyż w Hiszpanii średnie spożycie wynosi aż 40 kg.

Warto w tym miejscu wymienić  prężnie działającą  w Lubuskiem grupę producencką Matador w Słońsku, zajmującą się  hodowlą bydła mięsnego i obrotem mięsa wołowego: świeżym i mrożonym.  Warto by ta doskonała polska wołowina produkowana na ekologicznych połaciach słońskich łąk była konsumowana u nas, do czego gorąco zachęcamy.

M.Pałys

GALERIA:























Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/

125ml milk

DSC 1007 150x150
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ; ; mięsa; ; mięso; wołowina; wynosi; wołowego; ; wiedzy; polskĄ; wołowiny; promocji; wołowy; ; bydła; woŁowinĘ; podczas; otrzymali; witaminy; choroba;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »