W dniu 12 marca 2013 roku oficjalnie rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pod nazwą. „QMP - wołowina zawsze dobra”, promująca system certyfikacji wołowiny QMP stworzony przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Celem jest odbudowa rodzimego rynku wołowiny w Polsce. Kampania jest finansowana ze środków Unii Europejskiej, budżetu krajowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Aby poszerzyć wiedzę Polaków o tym czym jest system QMP i jak smakuje dobra, certyfikowana wołowina, przygotowano wiele działań, skierowanych do przedstawicieli handlu, restauratorów, hotelarzy; a także konsumentów - miłośników dobrego jedzenia. W planie są między innymi pokazy i warsztaty kulinarne, konferencje i spotkania branżowe, wizyty we wzorcowych gospodarstwach rolnych. W wybranych miastach Polski będą także organizowane „Dni Wołowiny QMP”.
System QMP (Quality Meat Program) jest pierwszym krajowym systemem jakości żywności, odnoszącym się do mięsa wołowego. Jego twórcy korzystali z doświadczeń innych krajów, w tym Szkocji czy Australii. System ten daje wszystkim odbiorcom gwarancję jakości kupowanej wołowiny. Przedstawicielom handlu oferuje mięso, któremu mogą zaufać klienci. Branży gastronomicznej i konsumentom – smak i kulinarny sukces. Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, czynniki zniechęcające klientów do zakupu mięsa wołowego, takie jak twardość, włóknistość, brak soczystości, dzięki standardom QMP są wyeliminowane. W praktyce system oznacza w pełni jawny, kontrolowany proces na każdym etapie produkcji mięsa. Począwszy od doboru ras, przez warunki hodowli, żywienia i uboju zwierząt, po rozbiór tusz, transport i przechowywanie mięsa. Dzięki kontroli, kupujący wołowinę oznakowaną certyfikatem QMP, może mieć pełne zaufanie do produktu. System QMP to pewność, że mięso spełnia surowe kryteria jakości, a dodatkowo jest łatwo identyfikowalne, dzięki szczegółowemu oznakowaniu.
W spotkaniu inaugurującym kampanię, w dniu 12 marca w Warszawie, uczestniczyli dziennikarze branżowych mediów z całego kraju. Na pytania dotyczące systemów jakości żywności w ogóle, w tym systemu QMP, odpowiadali między innymi Dariusz Goszczyński z MRiRW, Piotr Kondraciuk z ARR, oraz Jerzy Wierzbicki – prezes i współzałożyciel Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Pytania dziennikarzy dotyczyły także prowadzonych działań promujących polską żywność na rynkach światowych. Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka z SGGW, współautorka Systemu QMP omówiła walory kulinarne i zdrowotne mięsa wołowego, a ekspert kulinarny programu, Grzegorz Łapanowski, serwował doskonałe dania z wołowiny. Ich zdaniem wołowina QMP to odpowiedź na oczekiwania coraz bardziej świadomych konsumentów, poszukujących żywności nie tylko smacznej ale przede wszystkim bezpiecznej i sprawdzonej, pochodzącej z pewnego źródła.
Zapytany o to czy możliwy jest powrót do czasów przedwojennych, gdy wołowina gościła na każdym polskim stole nie tylko w postaci polędwicy i czy polska wołowina ma szansę zostać kiedyś porównana do argentyńskiej lub irlandzkiej, Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM odpowiada: Przykłady innych krajów pokazują, że jest to w naszym zasięgu. Często powołuję się na przypadek Australii – tam kilkanaście lat temu rynek i postrzeganie wołowiny wyglądały podobnie jak u nas. Dzięki systemowi certyfikacji mięsa udało się wprowadzić do sprzedaży produkt na tyle jakościowy, że konsumenci szybko go docenili, a zyski, w tym wpływy do budżetu państwa, są tam aktualnie liczone w milionach dolarów. Ponadto, Australia ma teraz znakomitą kulturę wołowiny, prawie porównywalną z amerykańską, gdzie przygotowanie steku to prawie celebracja. Do tego również dążymy, wiedząc, że jest i potencjał rynkowy, i potrzeba. Polacy podróżują po świecie, poznają wysokiej jakości produkty i chcą mieć dostęp do takich samych na co dzień. Dobra wołowina to odpowiedź na ich oczekiwania.
Małgorzata Sieczko
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/