Postawmy na jako JAKOŚĆ

Informacje Prasowe

Postawmy na jako JAKOŚĆ  Jesienią i zimą wzrasta zapotrzebowanie na mięso i jego przetwory. Polski przemysł mięsny jest coraz szerzej doceniany w Europie i na świecie, ale branża mięsna jest niejednorodna – z jednej strony święci sukcesy i wciąż rośnie, z drugiej zaś napotyka na wiele przeszkód i zagrożeń. Organizatorzy Targów WorldFood, zapraszają producentów, eksporterów, dystrybutorów mięsa wieprzowego, [więcej...]

Unikatowa technologia CDS&Protect

Informacje Prasowe

Unikatowa technologia CDS&Protect   Efektywność produkcji zwierzęcej w Polsce z roku na rok rośnie. Przyczyniają się do tego coraz bardziej innowacje oraz nowoczesne rozwiązania żywieniowe. Wpływ na wzrost wydajności żywienia krów czy trzody chlewnej mają także nowoczesne technologie produkcji, jak np. CDS&Protect.  Technologia CDS&Protect (Cold Disc Spraying and Protect), stosowana jedynie w wytwórni premiksów De Heus w [więcej...]

Niedobory witaminowe w stadach drobiu mięsnego

Porady Rolnicze

Niedobory witaminowe w stadach drobiu mięsnego  Niedobory w stadach drobiu mięsnego można zauważyć nie tylko w gospodarstwach przygotowujących pasze we własnym zakresie, ale także w stadach wielkotowarowych, gdzie stosowane są zazwyczaj mieszanki pełnoporcjowe. Problemy niedoborów nie dotyczą wyłącznie podstawowych składników pokarmowych, ale również, witamin oraz makro- i mikroelementów. Zbilansowane mieszanki pełnoporcjowe, mają zaspokajać [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejPonad 100 noblistów zwróciło się z apelem do Greenpeace w sprawie zmiany stanowiska nt. GMO

Aktualności Rolnicze

Ponad 100 noblistów zwróciło się z apelem do Greenpeace w sprawie zmiany stanowiska nt. GMO30 czerwca 2016 r. - Ponad 100 laureatów nagrody Nobla podpisało list wzywający Greenpeace do zaprzestania sprzeciwu wobec organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO). W piśmie Greenpeace zostało poproszone o zaprzestanie w szczególności blokowania wprowadzenia genetycznie modyfikowanej odmiany ryżu (tzw. Złoty Ryż), który może zmniejszyć niedobory witaminy A powodujące ślepotę i śmierć dzieci w krajach [więcej...]

Sidła na kłusownika mleka - 25 maja przypada Dzień Mleka

Informacje Prasowe

 Sidła na kłusownika mleka - 25 maja przypada Dzień MlekaKto pamięta serial „Alternatywy 4” i ukazaną z ironią i dystansem polską rzeczywistość? A scenę, gdy docent Furman zastawia sidła na złodzieja mleka? Otóż mleczarz każdego dnia przynosił pod drzwi mieszkania butelkę z mlekiem. Od dwóch tygodni docent Furman (w którego wcielił się Wojciech Pokora) znajdował pustą butelkę – ktoś wypijał zawartość. Zorganizował więc pułapkę na „kłusownika” [więcej...]

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?

Informacje Prasowe

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?  „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – to przesłanie Hipokratesa zawarła w swoim wystąpieniu dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, prelegentka konferencji prasowej prezentującej program „Mamy kota na punkcie mleka”. Konferencja, która odbyła się 11 maja w Warszawie, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mediów. Jest to bardzo budujące, [więcej...]

Mikrogranulaty w żywieniu bydła

Porady Rolnicze

Mikrogranulaty w żywieniu bydła  Produkcja bydła mlecznego i mięsnego to najbardziej dynamicznie i najprężniej rozwijające się gałęzie produkcji zwierzęcej w Polsce. Ogromny postęp hodowlany i technologiczny bardzo poprawił rentowność hodowli. Możliwości nowoczesnej genetyki sprawiają, że bariera wydajności wciąż się podnosi. Warto jednak pamiętać, że taki potencjał wymaga nowoczesnego podejścia, zwłaszcza do żywienia. Intensywna produkcja powoduje [więcej...]

Przepis na dobry humor - Owoce i warzywa kontra stres

Informacje Prasowe

Przepis na dobry humor - Owoce i warzywa kontra stres Codziennie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety na różne dolegliwości. Na aptecznych półkach wyjątkową popularnością cieszą się specyfiki na stres. Nic dziwnego, bo w naszym życiu jest go coraz więcej. Jednak zamiast szukać antidotum u farmaceuty, lepiej odwiedzić warzywniak. Znajdziemy tam smaczną, a przede wszystkim zdrową receptę na pobudzone nerwy. W artykule przedstawiamy antystresowe menu na [więcej...]

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Aktualności Rolnicze

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogłosiło postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Polsce, Rumunii i Czechach oraz na Słowacji i Litwie trzyletnią kampanię promocyjno-informacyjną dotyczącą owocowych oraz warzywnych soków i musów pt. „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków z siedzibą [więcej...]

Polskie jabłka są najlepsze na świecie!

Informacje Prasowe

Polskie jabłka są najlepsze na świecie!  O owocowo-warzywnej diecie i kampanii Związku Sadowników RP rozmawiamy z prezesem Mirosławem Maliszewskim   Panie Prezesie, czy polskie dzieci jedzą wystarczającą ilość owoców i warzyw? Choć sytuacja się poprawia, nasze dzieci i młodzież wciąż spożywają mniej owoców i warzyw niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jesteśmy liczącym się producentem owoców i warzyw, dobrze by było, gdybyśmy [więcej...]

CZAS DOCENIĆ POLSKĄ WOŁOWINĘ – PROMOCJA

Aktualności Rolnicze

CZAS DOCENIĆ POLSKĄ WOŁOWINĘ – PROMOCJAW Polsce nie ma tradycji częstego jedzenia wołowiny a wręcz  następuje znaczny spadek jej spożycia. Obecnie wynosi ok.2,2 kg, gdzie w innych państwach Unii – aż15 kgrocznie! Popyt na wołowinę w Polsce był ograniczony, ponieważ na rynku dostępne było wyłącznie mięso z bydła ras mlecznych, nie najlepszej jakości, a dobra wołowina pochodząca z ras mięsnych była mało znana i trudno dostępna. Czas docenić polską [więcej...]

Słów kilka o twarogach

Porady Rolnicze

Słów kilka o twarogachTwaróg w polskim dziedzictwie kulinarnym jest niezastąpiony. To produkt stale obecny w naszym menu – od śniadań po kolacje   Twaróg, zwany w niektórych regionach Polski także serem białym, jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych. Znali go już starożytni Sumerowie, plemiona znad Tygrysa i Eufratu, które nauczyły się konserwować mleko w skórach cielęcych i wytrącać powstały [więcej...]

Mleczne Mikołajki

Informacje Prasowe

Mleczne Mikołajki        Wielu z nas z niecierpliwością oczekuje na 6 grudnia, który stanowi oficjalną datę rozpoczęcia świątecznego szaleństwa. Imieniny Mikołaja to niezwykły dzień obfitujący w moc prezentów dla dużych i małych.   Kot Mleczysław, główny bohater kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” przez cały 2018 rok był bardzo grzeczny i nie mógł się doczekać tego dnia. [więcej...]

12 października – światowy dzień jaja

Aktualności Rolnicze

12 października – światowy dzień jaja Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z czasem zyskała znaczenie „od początku do końca”. Już nasi przodkowie mieli świadomość niezwykłych wartości tego składnika diety. Z punktu widzenia biologicznego jest to pokarm [więcej...]

Mleczny ratunek w opalonej skórze

Informacje Prasowe

Mleczny ratunek w opalonej skórze  Wakacje bez słońca to nie wakacje! Planując urlop bierzemy pod uwagę przede wszystkim słoneczną aurę, która warunkuje wybór kierunku podróży. Podczas planowania wakacyjnej wyprawy musimy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Wielu z nas zastanawia się jak zmieścić rzeczy w 1 walizce, co ma ze sobą zabrać lub jak zabezpieczyć dom podczas nieobecności. Wśród tylu przygotowań zadbajmy również [więcej...]

Szparagi – warzywo o wielu zaletach

Porady Rolnicze

Szparagi – warzywo o wielu zaletachSzparagi zaliczane są do warzyw. Są one nie tylko przysmakiem ale też często ozdobą stołów. W Polsce zaczęły być znane w XVIII wieku, a więc za czasów Napoleona. Wzmianki o szparagach można znaleźć nawet w naszym narodowym poemacie – „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi wyróżnia nie tylko delikatny i zarazem wyrafinowany smak, ale też zawartości ważnych dla naszego zdrowia składników. [więcej...]

Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?

Informacje Prasowe

Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?  Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?   Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »