Singapur znosi restrykcje na polski drób

Aktualności Rolnicze

Singapur znosi restrykcje na polski drób  1 czerwca władze Singapuru zniosły restrykcje wprowadzone z uwagi na wystąpienie HPAI dla powiatów: kolskiego i konińskiego w województwie wielkopolskim; gliwickiego w województwie śląskim; kędzierzyńsko-kozielskiego w województwie opolskim; sieradzkiego, łowickiego, łódzkiego wschodniego, poddębickiego, zgierskiego w województwie łódzkim; ostródzkiego [więcej...]

Wpływ pandemii COVID-19 na rynek mięsa drobiowego

Aktualności Rolnicze

Wpływ pandemii COVID-19 na rynek mięsa drobiowegoZ powodu rozwoju w pandemii koronawirusa, zamknięciem restauracji i hoteli eksport drobiu z Polski praktycznie zamarł. Pierwsze dni epidemii w Polsce spowodowały wzrost popytu konsumenckiego, który po kilku dniach spadł do niskiego poziomu, wraz z nim krytycznie obniżyły się także ceny skupu brojlerów kurzych. Ceny żywca drobiowego spadły w Polsce o około 60 procent, przy przepełnionych chłodniach i mroźniach, wielu [więcej...]

Brak możliwości co do przyznania premii poubojowej do bydła w 2020 r.

Aktualności Rolnicze

Brak możliwości co do przyznania premii poubojowej do bydła w 2020 r. W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR z dnia 8 kwietnia 2020 r. >>> w sprawie premii poubojowej dla hodowców bydła w związku z trudną sytuacją spowodowaną pandemią Covid-19, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swojej odpowiedzi z dnia 24 kwietnia 2020 r., informuje co nastepuje: "Wsparcie do zwierząt w systemie płatności bezpośrednich możliwe jest jedynie w formie związanej z produkcją. Polska wdrożyła [więcej...]

POLSKIE MIĘSO DROBIOWE WARTE ZACHODU

Aktualności Rolnicze

POLSKIE MIĘSO DROBIOWE WARTE ZACHODU Zrzeszenie Rolników i Producentów „INDYK LUBUSKI” zaprasza na imprezę z licznymi atrakcjami promującą mięso drobiowe, która odbędzie się 6 lipca br. przy pałacu w Trzebiechowie.   Plakat imprezy      Źródło  Lubuska Izba Rolnicza  http://lir.agro.pl/ [więcej...]

Propozycja procedur związanych z ubojem z konieczności

Aktualności Rolnicze

Propozycja procedur związanych z ubojem z konieczności Zarząd KRIR, na wniosek samorządu rolniczego, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o rozważenie propozycji dotyczących procedur związanych z ubojem z konieczności sztuk, które wskutek wypadku, bądź zalegania poporodowego nie są w stanie stać o własnych silach. Każdy zakład ubojowy powinien być wyposażony w specjalistyczny transport celem przewiezienia sztuk pourazowych, które nie [więcej...]

Mięso jest bezpieczne

Aktualności Rolnicze

 Mięso jest bezpieczne  Mięso jest bezpieczne     Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali dziś, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi. Mięso zostało zabezpieczone i przebadane, nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Mięso i [więcej...]

O przyszłości polskiego eksportu

Aktualności Rolnicze

O przyszłości polskiego eksportuPodsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podsumował dzisiaj dotychczasowe wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego. Fot. Wiceminister Ryszard Zarudzki podczas Kongresu Okazją do tego był odbywający się dzisiaj VI Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego. Wiceminister poinformował, że w 2017 r. odnotowano dalszy wzrost obrotów polskiego handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi. Dynamika wzrostu wartości [więcej...]

Piknik Wieprzowy w Licheniu

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy w LicheniuSchaby, karkówki i szynki to jedne z wielu wieprzowych przysmaków, którymi częstować mogli się uczestnicy Pikniku Wieprzowego zorganizowanego w sobotę 9 września w Licheniu podczas VII Ogólnopolskiego Zjazdu Kół Gospodyń i Organizacji Kobiet z Terenów Wiejskich. Organizatorem stoiska promocyjnego mięsa wieprzowego była Wielkopolska Iza Rolnicza.   Piknik, który został sfinansowany [więcej...]

Zaproszenie do udziału w misji gospodarczej – Arabia Saudyjska i Iran

Aktualności Rolnicze

Zaproszenie do udziału w misji gospodarczej – Arabia Saudyjska i IranKomisja Europejska ogłosiła zaproszenie do udziału w misji gospodarczej wysokiego szczebla w Arabii Saudyjskiej i Iranie, która odbędzie się w dniach 7-12 listopada 2017 r. Fot. Logo europejskiej kampanii i informowania o europejskich produktach rolnych i rolno-spożywczych Delegacji przewodniczyć będzie komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan, który połączy oficjalne wizyty z odpowiednikami w Arabii Saudyjskiej [więcej...]

Resort rolnictwa w sprawie znakowania środków spożywczych

Aktualności Rolnicze

Resort rolnictwa w sprawie znakowania środków spożywczych W związku z uwagami samorządu rolniczego przekazanymi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podziękowało za aktywny udział krajowej Rady Izb Rolniczych w procesie legislacyjnym powyższego projektu rozporządzenia oraz przedstawiło wyjaśnienia, że przepis [więcej...]

„Biała kiełbasa parzona wielkopolska” z unijnym certyfikatem

Aktualności Rolnicze

„Biała kiełbasa parzona wielkopolska” z unijnym certyfikatem   Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek o przyznanie certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla „kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej”. Potwierdzenie tej decyzji ukazało się kilka dni temu w Dzienniku Urzędowym UE i teraz, zgodnie z procedurą, inne państwa członkowskie mogą składać zawiadomienia o ewentualnym sprzeciwie. Mają na to trzy miesiące, po tym czasie, jeśli nie [więcej...]

Znakowanie środków spożywczych musi być bardziej czytelne dla konsumentów

Aktualności Rolnicze

Znakowanie środków spożywczych musi być bardziej czytelne dla konsumentów W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych Zarząd KRIR w dniu 20 lutego 2017 r.przekazał swoje uwagi. Samorząd rolniczy zaproponował wprowadzić zapis, który pozwoli konsumentowi w jednoznaczny sposób odróżnić mięso świeże od poddanego [więcej...]

ARiMR publikuje listy określające kolejność przysługiwania pomocy na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów"

Aktualności Rolnicze

ARiMR publikuje listy określające kolejność przysługiwania pomocy na Grupy i organizacje producentów mogą liczyć na wsparcie z PROW 2014 - 2020. Zdj. Agroszansa Już wiadomo w jakiej kolejność przysługuje pomoc ubiegającym się o wsparcie w ramach działania "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów", które finansowane jest z budżetu PROW 2014 - 2020. 6 marca, na portalu internetowym ARiMR, opublikowane zostały listy z kolejnością przysługiwania [więcej...]

Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na Tajwan

Aktualności Rolnicze

Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na TajwanSłużby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski. Foto. Główny lekarz weterynarii Włodzimierz Skorupski podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem Decyzja została ogłoszona podczas VI konsultacji [więcej...]

Kolejne dwie podpisane umowy na realizację kampanii informacyjnych i/lub promocyjnych

Aktualności Rolnicze

Kolejne dwie podpisane umowy na realizację kampanii informacyjnych i/lub promocyjnychNa początku lutego 2016 roku zostały przez ARR podpisane dwie umowy na realizację kampanii informacyjnych i/lub promocyjnych, takich jak: „Europejski drób – w jakości siła”; „Makarony Europy”, których działania będą prowadzone na rynku Chin, Wietnamu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Ukrainy. Podmiotami, z którymi ARR zawarła umowy są: Krajowa Rada Drobiarstwa [więcej...]

Wyniki badań naukowców z WNoŻCziK w British Journal of Nutrition

Aktualności Rolnicze

Wyniki badań naukowców z WNoŻCziK w British Journal of Nutrition Nowe badania wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem. Badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, wskazują między innymi, że: mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 % więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych; [więcej...]

Wnioski wypływające z dyskusji prowadzonej w trakcie Wielkopolskiego Forum Trzodowego

Aktualności Rolnicze

Wnioski wypływające z dyskusji prowadzonej w trakcie Wielkopolskiego Forum Trzodowego Promocja polskiego mięsa wśród konsumentów Wielu dyskutantów zwracało uwagę na brak wśród polskich konsumentów „patriotyzmu konsumenckiego”. Ponadto w niedostatecznym stopniu znakowane są produkty pochodzące z polskich hodowli. Konsumenci przede wszystkim zwracają uwagę na cenę wyrobu, nie zdając sobie sprawy, że tanie produkty zawierają niewysoki udział czystego mięsa. Jakość [więcej...]

Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

Informacje Prasowe

Siła prostoty. Gęś na św. Marcina Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”   „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. [więcej...]

Sesja Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ w Genewie

Aktualności Rolnicze

Sesja Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ w Genewie W dniach 28-30 września 2015 roku w Genewie (Szwajcaria) obradowała po raz 24 Sekcja Branżowa ds. Standaryzacji Mięsa Grupy Roboczej EKG/ONZ ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP.7), w której udział wzięli zarówno przedstawiciele sektora publicznego jak i prywatnego. Polskę na sesji reprezentowali eksperci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów [więcej...]

MOM (mięso oddzielone mechanicznie) w orzecznictwie

Aktualności Rolnicze

MOM (mięso oddzielone mechanicznie) w orzecznictwieW związku z pojawiającymi się wątpliwościami w zakresie interpretacji pojęcia mięso oddzielone mechanicznie (MOM) uprzejmie informuję, iż w dniu 16.10.2014 r. Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok w sprawie C-453/13 Newby Fords, dotyczącej klasyfikacji mięsa oddzielonego i odścięgnionego produkowanego na urządzeniu typu Baader, jako wyrobu mięsnego lub mięsa oddzielonego mechanicznie. W opinii Trybunału Sprawiedliwości [więcej...]

Związek „Polskie Mięso” ogłosił postępowanie na wybór firmy, która wdroży kampanię promocyjno-informacyjną pt. „Rozsmakuj się w Europie”, skierowaną na rynki Japonii i Kanady

Aktualności Rolnicze

Związek „Polskie Mięso” ogłosił postępowanie na wybór firmy, która wdroży kampanię promocyjno-informacyjną pt. „Rozsmakuj się w Europie”, skierowaną na rynki Japonii i Kanady Związek „Polskie Mięso” z siedzibą w Warszawie ogłosił zaproszenie do składania ofert na zrealizowanie trzyletniej kampanii promocyjno-informacyjnej dot. mięsa wieprzowego, skierowanej na rynki Japonii i Kanady pt. „Rozsmakuj się w Europie”.  Treść zaproszenia dostępna jest na stronie internetowej Związku „Polskie Mięso”: www.polskie-mieso.pl Źródło Agencja Rynku [więcej...]

MINIDEGUSTACJA W PARKU KRASNALA

Aktualności Rolnicze

MINIDEGUSTACJA W PARKU KRASNALA Podczas imprezy plenerowej  „Zielone Ogrody” w Nowej Soli 9 maja 2015 r. przy Parku Krasnala  odbędzie się smaczna promocja tradycyjnych wyrobów wędliniarskich z lubuskich lokalnych masarni, zorganizowana przez Lubuską Izbę Rolniczą  w ramach projektu promocyjnego „Smaki polskie-polska tradycja” wieprzopedia.pl. W bajkowej scenerii i wiosennym klimacie można będzie spróbować  [więcej...]

W Copa-Cogeca wymiana poglądów na temat sytuacji na rynku mięsa wieprzowego

Aktualności Rolnicze

W Copa-Cogeca wymiana poglądów na temat sytuacji na rynku mięsa wieprzowego13 kwietnia 2015 r. w Sekretariacie Komitetów Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina”. Podczas tego posiedzenia omówione zostały następujące tematy: wybory Prezydencji grupy, perspektywy rynkowe-najnowsze informacje i wymiana poglądów na temat sytuacji na rynku mięsa wieprzowego oraz pasz, wymiana informacji na temat kwestii weterynaryjnych, alternatywne rynki zbytu i [więcej...]

Spotkanie przy wielkanocnym stole

Aktualności Rolnicze

Spotkanie przy wielkanocnym stoleOdsłuchaj iWebreader. Naciśnij enter aby rozpocząć odtwarzanie Minister rolnictwa Marek Sawicki uczestniczył dziś, w zorganizowanej przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, konferencji prasowej zatytułowanej „Wielkanoc. Mięsne Święta, Polska Tradycja”. Fot. Minister Marek Sawicki podczas konferencji w Polskiej Agencji Prasowej Podczas spotkania z przedstawicielami branży mięsnej oraz dziennikarzami minister [więcej...]

Podsumowanie mijającego tygodnia

Aktualności Rolnicze

Podsumowanie mijającego tygodnia Czy w minionym tygodniu wydarzyło się coś, co mogłoby zmartwić bądź szczególnie ucieszyć rolników? Sprawdźmy! 1) PROMOCJA JAGNIĘCINY Z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku podpisano porozumienie, wedle którego jagnięcina ma być promowana tak samo, jak drób czy mięso wieprzowe. Porozumienie zostało podpisane pomiędzy Wojewódzkim Związkiem Hodowców Owiec i Kóz a Unią [więcej...]

Ukraina podniosła cła na import mięsa z Polski

Aktualności Rolnicze

Ukraina podniosła cła na import mięsa z Polski Zamiast embarga - wyższy podatek. Ukraina podniosła cła na import mięsa z Polski. Nasze firmy, które były gotowe do wznowienia handlu przyznają, że sprawa mocno się teraz skomplikowała. I nie wiadomo kiedy i czy w ogóle ktoś zdecyduje się na eksport, do którego prawdopodobnie trzeba będzie dopłacać. Od blisko trzech tygodni polskie zakłady mięsne mają możliwość sprzedaży wieprzowiny na ukraiński rynek. [więcej...]

USTALENIA MINISTERSTWA WS. PRODUKCJI ROLNICZEJ

Aktualności Rolnicze

USTALENIA MINISTERSTWA WS. PRODUKCJI ROLNICZEJ Minister Rolnictwa wynegocjował ułatwienia dla producentów produktów tradycyjnych. Producenci, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia i przeznaczają swoje wyroby na polski rynek będą mogli po 1 września br. stosować dotychczasowe normy zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Minister Sawicki uzyskał w tej sprawie zapewnienie unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga. Dotyczy [więcej...]

Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja 2014

Aktualności Rolnicze

Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja 2014 W dniu 07.04.2014 r. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz wziął udział w konferencji Hodowców i Przetwórców branży Mięsnej „Drób, Wieprzowina, Wołowina na Wielkanocnym Stole” zorganizowanej w ramach kampanii „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja 2014”, która finansowana jest z Funduszy Promocji Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego oraz Mięsa Drobiowego. Konferencja [więcej...]

„COOL” mięso z konkretnego kraju

Aktualności Rolnicze

 „COOL” mięso z konkretnego kraju Unia Europejska chce wprowadzić rozszerzenie systemu oznakowania na składniki mięsne we wszystkich przetworzonych produktach - „COOL”. Nie wiadomo jednak, czy będzie to ogólna informacja o pochodzeniu mięsa: UE/ spoza UE, czy dokładne podanie państwa członkowskiego lub kraju trzeciego. Konsumenci chcą wiedzieć, jakiego pochodzenia mięso kupują. Nazwa kraju pochodzenia może jednak spowodować wzrost cen produktów [więcej...]

ASF - Ograniczenie strefy zakażonej

Aktualności Rolnicze

ASF - Ograniczenie strefy zakażonej Resort rolnictwa poinformował, że w dniu 18 marca 2014 r. odbyło się posiedzenie Stałego Komitetu ds. Zdrowia Zwierząt i Łańcucha Żywnościowego. Komisja Europejska wstępnie wyraziła zgodę na ograniczenie strefy zakażonej na terytorium Polski. Strefa zostanie ograniczona do następującego obszaru: Powiat sejneński - gminy Sejny i Giby; Powiat augustowski - gminy Płaska, Sztabin, Lipsk i Nowinka; Powiat sokólski - gminy [więcej...]

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych

Aktualności Rolnicze

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnychAgencja Rynku Rolnego ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM RADY (WE) NR 3/2008 Z DNIA 17 GRUDNIA 2007 R. ORAZ ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 501/2008 Z DNIA 5 CZERWCA 2008 R., z późn. zm.  zaprasza organizacje branżowe lub międzybranżowe do składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych   Organizacje branżowe zrzeszające producentów lub organizacje międzybranżowe zrzeszające producentów, [więcej...]

Związek „Polskie Mięso”

Aktualności Rolnicze

Związek „Polskie Mięso”  Związek „Polskie Mięso” ogłosił postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Turcji trzyletnią kampanię promocyjno-informacyjną dot. świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i przetworów spożywczych wytworzonych na bazie tych produktów pt. „Zasmakuj w Europie” Związek „Polskie Mięso” z siedzibą w Warszawie, ogłosił zaproszenie do składania [więcej...]

Konferencja „Eksport produktów rolno-spożywczych w 2013 r.”

Aktualności Rolnicze

Konferencja „Eksport produktów rolno-spożywczych w 2013 r.”W dniu 12 lutego br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby na temat eksportu produktów rolno-spożywczych w 2013 r. Podczas swojego wystąpienia Minister podkreślił znaczenie nowoczesnego systemu jakości żywności, wykorzystującego, w sposób zrównoważony, postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, [więcej...]

Gęsina polskim hitem Zielonego Tygodnia

Aktualności Rolnicze

Gęsina polskim hitem Zielonego Tygodnia Tradycyjnie już polskie wystąpienie na targach Zielony Tydzień odbywa się pod hasłem „Polska SCHMECKT!”, czyli Polska smakuje! Podczas swojej wizyty na berlińskich targach minister Stanisław Kalemba odwiedził wszystkie uczestniczące w nich polskie stoiska. Rozmawiał z wystawcami i przedstawicielami poszczególnych regionów. Uczestniczył także w wydarzeniach promocyjnych. [więcej...]

SYSTEMY SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ

Aktualności Rolnicze

SYSTEMY SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ W ślad za inicjatywami wojewódzkimi i krajowymi Izb Rolniczych dotyczących działań likwidacji barier w sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych przedstawiamy możliwości jakie istnieją  w innych państwach UE. Prace  miały postępować w kierunku udogodnień dla małych producentów, natomiast ostatnie informacje o regulacjach zabraniających wędzenia tradycyjnych wędlin przeczą tej informacji. W [więcej...]

Nowe wymagania dotyczące znakowania mięsa mielonego wynikające z Rozporządzenia nr 1169/2011

Aktualności Rolnicze

Nowe wymagania dotyczące znakowania mięsa mielonego wynikające z Rozporządzenia nr 1169/2011Informujemy, że od dnia 1 stycznia 2014 r. stosuje się część B załącznika VI w/w Rozporządzenia. Etykieta mięsa mielonego od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …”. Dodatkowo we wspomnianym załączniku podano cztery kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości [więcej...]

ĆWIERĆ WIEKU PRODUKCJI INDYKÓW NA ZIEMI LUBUSKIEJ

Aktualności Rolnicze

ĆWIERĆ WIEKU PRODUKCJI INDYKÓW NA ZIEMI LUBUSKIEJ M. Biegański Przez 25 lat produkcja indyków w regionie lubuskim była najszybciej rozwijającą się gałęzią produkcji zwierzęcej. Lubuskie jest drugim ośrodkiem w Polsce skupiając 25-30% krajowej produkcji mięsa indyczego. Branża ta stała się lubuską specjalnością, dobrze rozpoznawalną w kraju. Prowadzona  jest na wysokim poziomie europejskim – dotyczy to ubojni i przetwórni oraz ferm indyczych. Początki. W [więcej...]

Na Świętego Marcina dobra gęsina

Aktualności Rolnicze

Na Świętego Marcina dobra gęsina11 listopada w Polsce obchodzimy nie tylko Dzień Niepodległości, ale również Dzień Świętego Marcina. Jedną z dawnych tradycji w tym dniu było spożywanie pieczonej gęsi. Od kilku lat próbuje się reaktywować ten zwyczaj, dlatego z tej okazji organizuje się atrakcyjne imprezy z darmowymi poczęstunkami oraz konkursami na temat gęsi i gęsiny. Jest to doskonała forma promocji produktów lokalnych wśród mieszkańców [więcej...]

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych

Aktualności Rolnicze

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych Agencja Rynku Rolnego ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM RADY (WE) NR 3/2008 Z DNIA 17 GRUDNIA 2007 R. ORAZ ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 501/2008 Z DNIA 5 CZERWCA 2008 R., z późn. zm. zaprasza organizacje branżowe lub międzybranżowe do składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych Organizacje branżowe zrzeszające producentów lub organizacje międzybranżowe zrzeszające producentów, przetwórców [więcej...]

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych

Aktualności Rolnicze

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych Agencja Rynku Rolnego ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM RADY (WE) NR 3/2008 Z DNIA 17 GRUDNIA 2007 R. ORAZ ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 501/2008 Z DNIA 5 CZERWCA 2008 R., z późn. zm. zaprasza organizacje branżowe lub międzybranżowe do składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych Organizacje branżowe zrzeszające producentów lub organizacje międzybranżowe zrzeszające producentów, przetwórców [więcej...]

Zasady uboju z konieczności

Aktualności Rolnicze

Zasady uboju z koniecznościKrajowa Rada Izb Rolniczych otrzymała pismo poniższej treści, stanowiące odpowiedź na jej wniosek w sprawie uboju z konieczności.   Pan Wiktor Szmulewicz Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych W odpowiedzi na pismo z dnia 10 czerwca 2013 r. znak: KRIR/KP/685/2013 w sprawie problemów związanych z ubojem z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych, uprzejmie informuję, co następuje. Wymagania weterynaryjne obowiązujące [więcej...]

Czesi skontrolowali polskie mięso drobiowe

Aktualności Rolnicze

Czesi skontrolowali polskie mięso drobioweZmasowane kontrole mięsa drobiowego nie wykazały obecności w pochodzącym z Polski mięsie antybiotyków. Czeska Agencja Prasowa zamieściła dziś na swoim portalu internetowym informację o wynikach przeprowadzonych ostatnio w Czechach zmasowanych kontroli mięsa drobiowego pochodzącego m. in. z Polski. Kontrole zostały wszczęte w reakcji na reportaż jednej z polskich telewizji komercyjnych, który mógł sugerować, [więcej...]

Wołowina lepsza i trochę gorsza

Aktualności Rolnicze

Wołowina lepsza i trochę gorszaBydło ras mięsnych, w porównaniu z mlecznymi, oznacza się wysokim uzyskiem mięsa z tuszy, który może sięgać w zależności od rasy nawet blisko 80%. Udział chudego mięsa jest znacznie wyższy. Takie cenne elementy, jak polędwica czy ligawa (najbardziej wartościowe elementy kulinarne) u bydła mięsnego stanowią o wiele większe udziały, aniżeli u bydła mlecznego. Jedną z zasadniczych cech jakościowych kulinarnego [więcej...]

Zafałszowane mięso wołowe dodatkiem niedeklarowanego surowca wieprzowego

Aktualności Rolnicze

Zafałszowane mięso wołowe dodatkiem niedeklarowanego surowca wieprzowegoW ostatnim czasie mamy do czynienia z licznymi próbami nawoływania do bojkotu polskiej żywności. Kampania eliminowania polskiej żywności z rynków krajów UE, w którą zaangażowani byli wysocy urzędnicy państwowi, spowodowała niewątpliwie spadek zaufania konsumentów, zarówno w Polsce jak i w innych krajach. Nagłośnione przez media zarzuty postawione Polsce dotyczące jakości polskich produktów [więcej...]

Wystartował kolejny polski program informacyjno – promocyjny

Aktualności Rolnicze

Wystartował kolejny polski program informacyjno – promocyjny W dniu 12 lutego 2013 roku Agencja Rynku Rolnego zawarła ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej umowę na realizację kampanii informacyjno-promocyjnej pt. „Europejskie mięso - tradycja, jakość i smak”. 3 - letni program promujący świeże schłodzone lub mrożone mięso i jego przetwory, w tym świeża schłodzona lub mrożona wołowina, wieprzowina i drób wysokiej jakości, [więcej...]

Jagnięcina podhalańska kolejnym polskim chronionym oznaczeniem geograficznym

Aktualności Rolnicze

Jagnięcina podhalańska kolejnym polskim chronionym oznaczeniem geograficznym W dniu 11 października 2012 roku zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Jagnięcina podhalańska (ChOG). Jest to trzydziesty szósty polski produkt włączony do obowiązującego w Unii Europejskiej systemu chronionych nazw pochodzenia, [więcej...]

Rejestracja jagnięciny podhalańskiej jako ChOG

Aktualności Rolnicze

Rejestracja jagnięciny podhalańskiej jako ChOG 11 października 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „jagnięcina podhalańska” (ChOG). Jagnięcina podhalańska to mięso jagniąt rasy polska owca górska i cakiel podhalański, [więcej...]

Przede wszystkim jakość

Porady Rolnicze

Przede wszystkim jakośćAutorem artykułu jest Adventure Media s.c. Program Doceń polskie i system QAFP to dwa różne sposoby certyfikowania żywności. Ich wspólnym celem jest wyróżnianie produktów wysokiej jakości i promowanie ich wytwórców. W obu projektach biorą udział Zakłady Mięsne SALUS. System QAFP (Quality Assurance for Food Products), System Gwarantowanej Jakości Żywności, obejmuje normy dotyczące uboju i [więcej...]

Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniu i na użytkach zielonych

Porady Rolnicze

Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniu i na użytkach zielonych Autorem artykułu jest Grzegorz Skalmowski Zapotrzebowanie na hodowlanego ślimaka jadalnego jest tak duże, że wystarczy miejsca dla jeszcze wielu nowych hodowców. Trzeba tylko unikać ludzi niewiarygodnych (pseudo nauczycieli), którzy z hodowlą towarową i praktyką nie mają nic wspólnego!   Hodowlą może zająć się każdy, kto jest właścicielem chociaż kawałka ziemi (wielkość planowanej hodowli zależy [więcej...]

Hodowla ślimaków - konsumpcja

Aktualności Rolnicze

Hodowla ślimaków - konsumpcjaAutorem artykułu jest Grzegorz Skalmowski Ślimaki na sposób po burgundzku smakują wyśmienicie… Jestem hodowca ślimaków jadalnych od lat, goście którzy do mnie przyjeżdżają i próbują smaku ślimaków na ten właśnie sposób są zaskoczeni jego smakiem i delikatnością i jak sami mówią nigdy by nie pomyśleli, że to tak miło sm... Ślimaki na sposób po burgundzku smakują [więcej...]

Wartości odżywcze mięsa kóliczego

Porady Rolnicze

Wartości odżywcze mięsa kóliczegoAutorem artykułu jest Leszek Gacek Porównanie składu mięsa króliczego ze składem mięsa innych gatunków zwierząt. Wartości odżywcze mięsa króliczego. Leszek Antoni Gacek www.sima.of.pl W naszych przyzwyczajeniach kulinarnych istnieje szereg potraw i produktów, które nie cieszą się zbytnią popularnością, pomimo, że w innych kulturach zajmują eksponowane miejsca na stołach. Braku szerszego [więcej...]

Rusza eksport do ZEA – mięso drobiowe, wołowe, baranie i kozie

Aktualności Rolnicze

Rusza eksport do ZEA – mięso drobiowe, wołowe, baranie i kozieSłużby weterynaryjne Zjednoczonych Emiratów Arabskich 4 maja 2020 r. poinformowały Główny Inspektorat Weterynarii o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych wywożonych do tego kraju. Nowy wzór świadectwa obejmuje mięso drobiowe, wołowe, baranie i kozie. Dla polskich producentów mięsa drobiowego, wołowego, baraniego i koziego  oznacza to możliwość eksportu [więcej...]

Covid-19 a sektor drobiu i jaj

Aktualności Rolnicze

Covid-19 a sektor drobiu i jaj Mięso drobiowe i jaja to dwa główne źródła białka kupowane przez konsumentów w sprzedaży detalicznej podczas kryzysu. Niektóre segmenty ucierpiały jednak ze względu na zamknięcie pewnych rynków zbytu. Utrata kanału HoReCa wywarła duży wpływ na niektóre produkty wysokiej jakości, takie jak kaczki, przepiórki, króliki, perliczki i gęsi. Mimo że konsumenci nadal kupują brojlery [więcej...]

Wizyta delegacji Republiki Wybrzeża Kości Słoniowej

Aktualności Rolnicze

Wizyta delegacji Republiki Wybrzeża Kości SłoniowejMinister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przyjął dziś ministra zasobów zwierzęcych i rybnych Wybrzeża Kości Słoniowej Moussa Dosso. W rozmowach wziął także udział główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka. Spotkanie zostało zrealizowane z inicjatywy delegacji Republiki Wybrzeża Kości Słoniowej i miało na celu omówienie możliwości nawiązania współpracy dwustronnej [więcej...]

Zmiana świadectwa na mięso drobiowe i produkty drobiowe eksportowane do Azerbejdżanu

Aktualności Rolnicze

Zmiana świadectwa na mięso drobiowe i produkty drobiowe eksportowane do Azerbejdżanu W wyniku uzgodnień podjętych przez Głównego Lekarza Weterynarii ze stroną azerską został zmieniony wzór świadectwa weterynaryjnego dla świeżego mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Republiki Azerbejdżanu. Obecnie zapisy ww. świadectwa uwzględniają regionalizację w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), co umożliwia eksport towarów objętych [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »