
Ogórkowy chłodnik ze szczypiorkiem
Składniki:
-
400 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka kefiru, 5 ogórków gruntowych, 1 ząbek czosnku,
1 pęczek koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy;
Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Chłodnik z botwiny z dodatkiem rzodkiewki
Składniki:
-
pęczek botwinki z buraczkami, 5 rzodkiewek, 1 szklanka kefiru, nie cała szklanka wody, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, sól, szczypta pieprzu i cukru;
Przygotowanie: Botwinkę myjemy. Listki i łodyżki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, międzyczasie dodając soli i cukru. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy szczypiorek, wrzucamy go do kefiru i dodajemy do botwinki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
Chłodnik arbuzowy z serem fetą
Składniki:
-
½ dojrzałego arbuza, sok z cytryny, 100 g sera feta, świeża bazylia, sól;
Przygotowanie: Arbuza kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Następnie polewamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i całość blendujemy na gładką masę. Przed podanie posypujemy fetą i listkami bazylii.
Chłodnik z owocami lata
Składniki:
-
0,5l kefiru, 150 g jogurtu greckiego, garść malin i borówek, świeża mięta, sok z limonki, cukier (opcjonalnie);
Przygotowanie: Owoce myjemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy kefir, jogurt i cukier (opcjonalnie). Następnie polewamy sokiem z limonki. Chłodnik dekorujemy listkami miętą.
Kampania „Mamy kota na punkcie mleka” jest realizowana dzięki Polskiej Izbie Mleka oraz Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Sfinansowana jest z Funduszu Promocji Mleka.
Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka
kampania@izbamleka.pl
kampania@izbamleka.pl