Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Przygotowywane na zimno i bez gotowania, najlepiej smakują na bazie fermentowanych produktów mlecznych. Takie chodniki będą najbardziej pożywne. Dzięki wysokiej zawartości białka na długo przynoszą uczucie sytości. Ponadto dostarczają organizmowi wiele witamin A, D, E, K oraz z grupy B i minerałów jak: wapń, cynk, magnez. Chodnik poleca się na II śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do obiadu czy deser. Śmiało możemy pozwolić sobie na podwójną porcję, ponieważ należą do dań niskokalorycznych. Sprawdźcie nasze propozycje.
Ogórkowy chłodnik ze szczypiorkiem
Składniki:
-
400 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka kefiru, 5 ogórków gruntowych, 1 ząbek czosnku,
1 pęczek koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy;
Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Chłodnik z botwiny z dodatkiem rzodkiewki
Składniki:
-
pęczek botwinki z buraczkami, 5 rzodkiewek, 1 szklanka kefiru, nie cała szklanka wody, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, sól, szczypta pieprzu i cukru;
Przygotowanie: Botwinkę myjemy. Listki i łodyżki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, międzyczasie dodając soli i cukru. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy szczypiorek, wrzucamy go do kefiru i dodajemy do botwinki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
Chłodnik arbuzowy z serem fetą
Składniki:
-
½ dojrzałego arbuza, sok z cytryny, 100 g sera feta, świeża bazylia, sól;
Przygotowanie: Arbuza kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Następnie polewamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i całość blendujemy na gładką masę. Przed podanie posypujemy fetą i listkami bazylii.
Chłodnik z owocami lata
Składniki:
-
0,5l kefiru, 150 g jogurtu greckiego, garść malin i borówek, świeża mięta, sok z limonki, cukier (opcjonalnie);
Przygotowanie: Owoce myjemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy kefir, jogurt i cukier (opcjonalnie). Następnie polewamy sokiem z limonki. Chłodnik dekorujemy listkami miętą.
Kampania „Mamy kota na punkcie mleka” jest realizowana dzięki Polskiej Izbie Mleka oraz Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Sfinansowana jest z Funduszu Promocji Mleka.
Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka
kampania@izbamleka.pl
kampania@izbamleka.pl