Polacy stają się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zwracamy uwagę na pochodzenie produktów, ich jakość i bezpieczeństwo. Większe zainteresowanie tematyką kulinariów sprawia, że produkty spożywcze zaczynają być postrzegane pod względem walorów smakowych i tego jak można wykorzystać je w domowej kuchni. Trendy te oczywiście nie umknęły uwadze producentów żywności. Na opakowaniach produktów możemy znaleźć wszelkie maści oznaczenia informujące nas o tym, że dany produkt jest zdrowy, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bezpieczny i oczywiście najwyższej jakości. Do kategorii cieszącej się dużą popularnością wśród produktów regionalnych należą wędliny.
O tym jak rozpoznać wysokiej jakości regionalnego i lokalne przetwory mięsne rozmawiamy z Izabellą Byszewską Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, realizatora projektu „Mniam - polską wieprzowinę znam” finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Czym jest system jakości Jakość Tradycja?
Dla konsumenta system Jakość Tradycja kojarzy się przede wszystkim z charakterystycznym
i rozpoznawalnym logotypem. W praktyce jest on czymś zdecydowanie więcej, a logo to tylko jego marketingowy przejaw. Po pierwsze logotyp nie daje klientowi informacji o tym, że przyznanie znaku Jakość Tradycja poprzedza bardzo szczegółowa analiza produktu. Producent musi udowodnić tradycyjne pochodzenie i metody wytwarzania produktu. Produkty posiadające zna Jakość Tradycja nie mogą zawierać GMO, muszą być wyprodukowane z naturalnych surowców. Naturalne surowce nie są tylko chwytem marketingowym. Muszą one pochodzić z gospodarstw ekologicznych lub charakteryzujących się Dobrą Praktyką Rolniczą i Dobrą Praktyką Hodowlaną
z wyłączeniem GMO. Wracając na chwilę do udokumentowania historii produktu, to musi ona sięgać 50 lat wstecz. Widać więc wyraźnie, że Jakość Tradycja to zdecydowanie więcej niż logo
i niesie ze sobą konkretne wartości, a przede wszystkim spełnia oczekiwania nowoczesnych konsumentów.
Czego może oczekiwać konsument?
Przede wszystkim przejrzystości i uczciwości. Wcześniej wspominałam o cechach jakimi charakteryzują się produkty posiadające znak Jakość Tradycja. Do tego należy dodać wyjątkowy smak i zalety kulinarne. Jednak najważniejsze jest to, że nadanie znaku Jakość Tradycja nie jest uznaniowe. Producent musi złożyć wniosek, a następnie poddać się audytowi zewnętrznej jednostki certyfikującej. Sam znak nadawany jest na okres 3 lat, więc proces sprawdzania czy producent spełnia warunku uczestnictwa w systemie trwa cały czas. To najlepsza gwarancja jakości, bezpieczeństwa i smaku.
Dlaczego warto wybierać wędliny ze znakiem Jakość Tradycja?
Poza wymienionymi przeze mnie oczywistymi zaletami w postaci naturalnego pochodzenia produktów i ich tradycyjnych metod wytwarzania, wybór wędlin ze znakiem Jakość Tradycja wspiera polskich, tak małych jak i dużych producentów. Dzięki temu konsumenci nie tylko sprawiają, że mają oni szasnę dotarcie do szerokiej grupy odbiorców, ale przyczyniają się również do zachowania tradycji kulinarnej poszczególnych regionów. Jest to szczególnie ważne, nie tylko
z powodów ekonomicznych. Produkty regionalne i lokalne posiadające znak Jakość Tradycja to część dziedzictwa kulturowego naszych regionów, ale także kraju. Są one niepowtarzalne i bardzo często związane z historia konkretnych miejsc, lokalnych społeczności. Wybierając takie produkty przyczyniamy się więc pośrednio do podtrzymywania historii, które bez tego mogą ulec zapomnieniu. Z jednej więc strony dbamy o historię, a z drugiej możemy cieszyć się smakiem
i wysoką jakością. W mojej opinii to idealne połączenie. Na koniec mogę dodać, że każdy produkt regionalny i lokalny jest lepszy niż tzw. produkty typowo komercyjne, właśnie ze względu na to, że różnią się pod względem smaku i aromatu, nie są zunifikowane i po prostu wyjątkowe. Choć znak Jakość Tradycja, automatycznie kojarzy się z historią, to wybór produktów, które go posiadają to przejaw odpowiedzialnego i bardzo nowoczesnego konsumenta.