Jesień to okres przejściowy, w którym bardzo łatwo o przeziębienia. Organizm musi się odzwyczaić od letnich, ciepłych nocy, a przyzwyczaić do chłodniejszych poranków i mniejszej ilości słońca. Warto więc pomóc sobie i w trosce o własne zdrowie i samopoczucie, uzupełnić codzienną dietę w wartościowe składniki odżywcze, w tym antyoksydanty, które w szczególny sposób wspierają budowanie odporności.
[1] Zalecane dzienne spożycie /RDI – Reference Daily Intake/ witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi średnio 80 mg.
[2] Normy Żywienia Nowelizacja IŻŻ 2012.
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648
Gdzie szukać witaminy C?
Czego dowiemy się z oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych?
-
źródło witaminy C
-
witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
[4] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
Joanna Maciejewicz
Junior Account Executive PR Hub