Relacja z konferencji - „Rośliny oleiste, postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”

Aktualności Rolnicze

Relacja z konferencji - „Rośliny oleiste, postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów” W dniach 10-11 kwietnia br. w Centrum Kongresowym Instytutu Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu odbyła się XXXIV konferencja naukowa organizowana jest przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB, Oddz. w Poznaniu oraz Zakład Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu nt. „Roślin oleistych – [więcej...]

Jak wspomagać rośliny w przezwyciężaniu stresów?

Porady Rolnicze

Jak wspomagać rośliny w przezwyciężaniu stresów?  Niestety, mimo wielkiego wysiłku, jaki wkładamy w dbałość o plantacje (dobór stanowiska, odmiany, prawidłowa agrotechnika, nawożenie, ochrona), nie jesteśmy w stanie wyeliminować stresów z jakimi podczas całego sezonu wegetacyjnego zmagają się rośliny w warunkach polowych. Ich uprawa ściśle związana jest z wieloma czynnikami zewnętrznymi, które wpływają na wzrost, rozwój i ogólną kondycję [więcej...]

Bioasekuracja – to nie tylko walka z ASF

Informacje Prasowe

Bioasekuracja – to nie tylko walka z ASFDr n. wet. Katarzyna Lasiecka – Pełnomocnik Zarządu Cedrob S.A. ds. weterynarii, wzięła udział w konferencji Związku Polskie Mięso, podczas którego wygłosiła prelekcję pt. Bioasekuracja – realne działanie, czy tylko gra słów? Wydarzenie odbyło się 27 lutego br. w Rynie. Podczas spotkania dr Katarzyna Lasiecka podkreślała znaczenie stosowania odpowiednich środków zapobiegających przedostaniu się czynników [więcej...]

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepaku

Porady Rolnicze

Kiła kapusty atakuje rośliny rzepakuKiła kapusty to choroba wywoływana pierwotniakiem Plasmodiophora brassicae – bezwzględnym pasożytem, którego zarodniki przetrwalnikowe mogą pozostawać w glebie nawet przez dekadę. Poraża on wiele gatunków roślin z rodziny kapustowatych: warzyw (kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa), roślin rolniczych (rzepak ozimy i jary, rzepik, gorczyca) oraz chwastów (gorczyca polna, tobołek polny, tasznik pospolity). Jest [więcej...]

Pszenżyto – niewykorzystany potencjał

Porady Rolnicze

Pszenżyto – niewykorzystany potencjał  Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ubiegłym roku powierzchnia uprawy pszenżyta w ogólnej powierzchni zbóż zajmowała 20%. Dla porównania, areał uprawy pszenicy – ponad 30%. Dzięki postępowi osiągniętemu w hodowli od kilku lat wysoko i stabilnie plonującym gatunkiem zbóż jest pszenżyto ozime, co potwierdzają badania COBORU, szczególnie na słabych glebach. Jednak plony [więcej...]

Fasola zwykła karłowa ARKANA, SPÓJNIA Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze sp. z o.o., Śrem

Porady Rolnicze

Fasola zwykła karłowa ARKANA, SPÓJNIA Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze sp. z o.o., ŚremOdmiana średniopóźna, zielonostrąkowa. strąki mięsiste, lekko błyszczące o gładkiej powierzchni, pozbawione włóknistości, bez przebarwień i przewężeń. Liczba strąków w 1 kg wynosi ok. 270 sztuk. Arkana jest odmianą bardzo plenną. Wyróżnia się bardzo dobrą odpornością polową na choroby. [więcej...]

Innowacyjny projekt ANWILU doceniony przez Unię Europejską

Informacje Prasowe

Innowacyjny projekt ANWILU doceniony przez Unię EuropejskąANWIL otrzymał dofinansowanie ze środków unijnych na opracowanie rozwiązania zwiększającego odporność receptury polichlorku winylu na działanie ognia. Jeśli prace badawcze - prowadzone we współpracy z Głównym Instytutem Górnictwa i Politechniką Łódzką - zakończą się sukcesem, wówczas włocławska spółka przystąpi do wdrożenia innowacyjnej technologii produkcji kompozytów ceramizujących [więcej...]

Białe lekarstwo na święta

Informacje Prasowe

Białe lekarstwo na święta  Zbliżające się święta to okres spotkań rodzinnych, przesiadywania za stołem, ale też często przejedzenia. Bo jak nie próbować tych pysznych potraw tak skrupulatnie przygotowywanych i apetycznie wyglądających? A potem jest problem z naszymi jelitami i brzuchem. Zapewne nie raz przerabialiśmy taki scenariusz przy naszych świątecznych obiadach. Cóż, od tego są święta. Ale też od tego, by czuć się dobrze. Jak [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »