W ostatnim tygodniu tj. 6-7.11.2024 w Warszawie w Hotelu Sound Garden, odbyła się konferencja nt. Produkcja ekologiczna szansą dla młodych rolników organizowana przez CDR O/Radom we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konferencję otworzył sekretarz stanu z MRiRW Stefan Krajewski, który tak rozpoczął swoją wypowiedz - ”To jest dla nas, dla ministerstwa, bardzo ważny obszar, bardzo ważny temat, wszystko co się wiąże z produkcją ekologiczną, co ma wpływ na klimat, poszanowanie klimatu, środowisko, ograniczenie stosowania nawozów sztucznych, zastępowanie chemizacji - biologizacją”, ”Mam nadzieje, że wśród nas są przyszli rolnicy, którzy będą przejmować gospodarstwa i przekuwać teorie w praktykę” oraz dyrektor z CDR/O Radom Henryk Skórnicki - dyrektor opowiedział takimi słowami o rolnictwie ekologicznym - „Kluczem w rozwoju ekologicznym jest wiedza, to jest produkcja w oparciu o naturalne warunki pod chmurką bez dostępu do syntetycznych środków produkcji, rolnicy musza posiadać większe umiejętności i wiedze w tym zakresie czynić masę obserwacji, aby produkować ekologicznie, a produkcja jest dużo trudniejsza niż w systemie rolnictwa konwencjonalnego.”
W kolejnych wystąpieniach przedstawiciele wyższych uczelni zaprezentowali ofertę kształcenia w zakresie rolnictwa ekologicznego na swoich uczelniach.
„Rolnictwo ekologiczne jako szansa i wyzwanie w kontekście rozwoju zrównoważonego” był tematem konferencji opracowanym przez prof. dr. hab. Władysławę Łuczkę z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jak powiedziała pani prof. - ”To niezwykły postęp, że jesteśmy prosumentami czyli, że producent jest zarówno konsumentem, że te funkcje się pokrywają prof. uważa również, że „Dużą rolę odgrywa rozmowa z rolnikami aby zmniejszyć zużycie pestycydów, aby to gospodarstwo było jak najbardziej ekologiczne”.
Uczestnicy panelu dyskusyjnego zgodnie stwierdzili, że nie można się zatrzymywać, trzeba dostosowywać praktyki do rozwoju i czasu, modernizować gospodarstwo, trzeba być kreatywnym, innowacyjnym, cały czas poszerzać swoją wiedzę. Jako korzyści płynące z gospodarstwa ekologicznego uczestnicy wymienili: spokój, odpowiedzialność za to co się robi, szansa na biznes, korzyści środowiskowe.
Podczas wykładu pt. ”Rolnictwo 4.0 w ekologii produkcji żywności” dr inż. Jacek Skudlarski – ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, przedstawił nowe technologie w zastosowaniu w rolnictwie ekologicznym - „Zmiany klimatyczne, susza, powódź ruchy zwierzęce i klimatyczne wymuszają zastosowanie różnych technologii”. Maja one ułatwiać produkcje oraz prace w rolnictwie ekologicznym.
W drugim dniu konferencji omawiano temat certyfikacji, systemów kontroli i certyfikacji oraz zasady procesu certyfikacji w gospodarstwie ekologicznym.
„Każda partia produktów importowanych jest kontrolowana i certyfikowana, poddawana systemowi kontroli ”Po co są te przepisy?. Przepisy unijne określają standard produkcyjny co ułatwia swobodny przepływ produktów” – powiedziała dr inż. Urszula Sołtysiak - ekspert rolnictwa ekologicznego, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Działań Rolno - Środowiskowo - Klimatycznych CDR/O Radom - Darek Pomykała omówił założenia autorskiej aplikacji „Cyfrowy Asystent Rolnika Ekologicznego”.
Pierwszego dnia konferencji 06.11.2024 o godz. 13.00 odbyła się IV już edycja krajowego konkursu pt. ”Test wiedzy o rolnictwie ekologicznym”. Konferencje i Konkurs zorganizowano w ramach operacji własnej Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem konkursu jest zwiększenie poziomu wiedzy uczniów szkół rolno-spożywczych na temat rolnictwa ekologicznego oraz żywności ekologicznej. Istotne jest również kształtowanie właściwych postaw wśród młodzieży wobec środowiska przyrodniczego. Uświadamianie im problematyki ekologii w aspekcie ekologicznego systemu gospodarowania. Kluczowym celem jest popularyzacja jakości żywności ekologicznej.
Wyniki ogłoszono następnego dnia konferencji 07.11.2024. Nagrodami były puchary i dyplomy oraz nagrody pieniężne w formie czeków ufundowane przez CDR w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Nagrody zostały wręczone przez sekretarza stanu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Adama Nowaka, z-cę Dyrektora z Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności - Jana Golbę oraz Dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom Henryka Skórnickiego.
Po przeprowadzeniu II etapu dla laureatów zgłoszonych do etapu krajowego przyznano nagrody następującym osobom:
Miejsce 1. Fułek Marek
Zespól Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Opatówku
Miejsce 2. Kraczek Krzysztof
Zespół Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie
Miejsce 3. Możdzeń Jarosław
Zespół Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Wyróżnienie 1. Szczepaniak Kacper
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
Wyróżnienie 2.Myslinski Mateusz
Zespól Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy
W konkursie w pierwszym etapie brało udział 753 uczniów z 69 szkół. Do drugiego etapu zakwalifikowało się 65 uczniów z 65 szkół. Test zawierał 50 pytań.
Dyrektor CDR/O Radom pochwalił wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego - „Z opinii komisji sprawdzającej testy wynika, że przygotowania uczestników są coraz lepsze świadczą o tym wyniki i rezultaty otrzymane na testach”.
Konferencja była nie tylko źródłem cennej wiedzy ale także miejscem inspiracji dla przyszłych i obecnych rolników ekologicznych.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/