W dniach 18-19 maja br. przebywała z wizytą branżową na Ziemi Lubuskiej młodzież ze szkół rolniczych w Danii. Lubuska Izba Rolnicza zaproponowała im zobaczenie gospodarstw o specjalności chów drobiu, bydła mięsnego oraz wizytę z degustacją serków kozich. Młodzież w wieku 21-23 lata pochodząca z duńskiego regionu Jutlandii i Zelandii, która zamierza związać swoją przyszłość z rolnictwem była bardzo zainteresowana – jak prowadzimy gospodarstwa, uprawę czy specjalistyczne fermy.
Dania to potęga rolnicza w hodowli głównie trzody chlewnej (3,5 mln szt. rocznie), z doskonale zorganizowanym rynkiem w formie spółdzielni, jednak nasze rolnictwo również zrobiło wrażenie na przyszłych adeptach europejskiego rolnictwa. Pod okiem szefa Bomafaru Marka Budy uczniowie zapoznali się z gospodarstwem hodowlanym z Dąbrówki o specjalizacji chów indyków, bydła mięsnego oraz fermę jeleni. Na zakończenie zjedli posiłek w Karczmie pod Koziorożcami z uwzględnieniem menu lokalnych zasobów. Młodzież interesowała się sprawami ekonomicznymi związanymi z rolnictwem, ziemią rolniczą – jej niską ceną oraz ogólnie regionem, w tym możliwościami przyjazdów na polowania.
Małgorzata Pałys przedstawiła zagadnienia związane z funkcjonowaniem branży rolnej naszego regionu oraz zaprosiła młodych Duńczyków również do pobytów turystycznych. Młodzieży podobały się zwłaszcza lubuskie leśne krajobrazy oraz nasza gościnność.
Należy zwrócić uwagę na to, że system edukacji praktycznej w Danii oraz innych państwach Skandynawii przywiązuje wielką wagę do wizyt studyjnych w nauczanej branży. Młodzież odwiedziła po południu gospodarstwo agroturystyczne z hodowlą kóz Jolanty Pazdrowskiej z Borowca, gdzie mieli okazję skosztować serków kozich własnego wyrobu. Większość uczniów pierwszy raz była w Polsce a nawet w Europie Wschodniej, wymianę doświadczeń branżowych uznano za bardzo owocną, młodzież odwiedzi jeszcze Wrocław oraz Muzeum Obóz w Oświęcimiu.
Red.
Galeria: