Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego walczy o zwiększenie opłacalności produkcji mięsa wołowego. Wprowadzenie mechanizmów wsparcia dla hodowców bydła mięsnego jest kluczowym narzędziem potrzebnym do rozwoju hodowli i zwiększenia dostępności mięsa wysokiej jakości dla polskich konsumentów.

Dopiero od ok. 20 lat rozwija się w Polsce hodowla bydła mięsnego wysokiej jakości, prowadzona pod nadzorem i według zaleceń Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. W krajach europejskich o dłuższych tradycjach hodowlanych, producenci otrzymują znaczące wsparcie finansowe z budżetu danego kraju powiększone środkami Unii Europejskiej przeznaczonymi na wspólną politykę rolną. Np. we Francji dopłaty do bydła mięsnego wprowadzono już w 1966 roku. Dzięki temu, mimo wprowadzenia tam w połowie lat osiemdziesiątych limitów mlecznych, większość hodowców obroniła opłacalność swoich gospodarstw, albowiem rozpoczęła produkcję wołowiny kulinarnej. Zamiast mleka produkowano wysokiej jakości mięso. W konsekwencji, po upływie lat liczba krów hodowanych we Francji wynosi obecnie tyle samo ile wynosiła przed wprowadzeniem limitów mlecznych. Znacznie wzrósł jednak odsetek bydła mięsnego. Przed rokiem 1984 roku wynosił 30%, a obecnie stanowi połowę krów hodowanych w tym kraju. Wprowadzenie w Polsce dopłat stosowanych w innych krajach wpłynie na zwiększenie produkcji i eksportu, a w konsekwencji rozwój całej branży przetwórczej. Unia Europejska importuje rocznie około 300 tysięcy ton wołowiny. Jest to dla nas szansa na podwojenie naszego eksportu tylko na ten rynek, a przecież w zasięgu polskich eksportowe są także rynki wschodnie i południowe. Decyzja o dopłatach ma więc ważne konsekwencje dla struktury i wielkości polskiego eksportu żywności.
Trzeba jednak pamiętać, że cykl produkcyjny bydła mięsnego wymaga znacznej stabilizacji warunków ekonomicznych produkcji. Dla nowo powstających hodowli, pierwsze dochody ze sprzedaży powstają po 3-4 latach, a następne pojawiają się dopiero po kolejnym roku. Dlatego też Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego złożył wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie w latach 2014 – 2020 dopłat do mamek dla hodowców rasowego bydła mięsnego i ich krzyżówek.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego został utworzony w 1994 roku i jest jedynym pełnoprawnym reprezentantem środowiska hodowców i producentów była mięsnego. Związek jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną, zrzeszającą ponad 1000 członków. Wśród nich są hodowcy indywidualni, gospodarstwa państwowe, spółki Skarbu Państwa i prywatne oraz gospodarstwa spółdzielcze i dzierżawione.
Jednym z głównych celów organizacji jest wspieranie hodowli bydła i produkcji wołowiny w Polsce oraz dbanie o dobre imię polskiego hodowcy bydła. Związek bezpośrednio współpracuje z organizacjami powiązanymi z hodowlą bydła w kraju i zagranicą. Od 1 lipca 2002 roku PZHiPBM jest jedynym w Polsce podmiotem upoważnionym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg i oceny bydła następujących ras mięsnych: Angus Red, Angus Black, Blond d’Aquitaine, Charolaise, Galloway, Highland Cattle, Hereford, Limousine, Marchigiana, Piemontese, Salers, Siemental i Welsh Black.