Spotkanie Zespołu ds. Trzody Chlewnej

Aktualności Rolnicze

Spotkanie Zespołu ds. Trzody ChlewnejDnia 18 stycznia 2018 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu odbyło się spotkanie Zespołu ds. Trzody Chlewnej przy WIR. Przewodniczacy Zespołu pan Grzegorz Majchrzak wyjaśnił, że postulaty wypracowane podczas spotkań Zespołu zostały zgodnie z obietnicą przedstawione Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wytłumaczył także zawirowania związane z organizacją wiecu [więcej...]

Blisko 800 uczniów przygodę z ekonomią zaczyna w szkole podstawowej

Informacje Prasowe

Blisko 800 uczniów przygodę z ekonomią zaczyna w szkole podstawowejPodczas gdy młodzież rozpoczęła zimową przerwę od nauki, uczniowie z 50 szkół z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich, postanowili efektywnie wykorzystać swój wolny czas, biorąc udział w projekcie „Ferie z ekonomią”. To dodatkowe, dobrowolne zajęcia z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, realizowane w szkołach podstawowych. Są one adresowane do uczniów klas VII i VIII, którzy chcą zdobyć – [więcej...]

Zakaz eksportu mięsa wieprzowego na rynek Malezji

Aktualności Rolnicze

Zakaz eksportu mięsa wieprzowego na rynek MalezjiW związku z ryzykiem rozprzestrzenienia się wirusa ASF oraz biorąc pod uwagę aktywność choroby w Estonii, Litwie, Łotwie, Ukrainie i krajach ościennych, służby weterynaryjne Malezji dokonały analizy tzw. akceptowalnego poziomu ryzyka i podjęły decyzję o wstrzymaniu importu mrożonego mięsa wieprzowego i żywych świń z Polski od dnia 17 stycznia 2019 r. na okres sześciu miesięcy.  Źródło  Główny [więcej...]

Spotkanie nt. „Zakwaszanie gnojowicy szansą na zmniejszenie emisji amoniaku w polskim rolnictwie”

Aktualności Rolnicze

Spotkanie nt. „Zakwaszanie gnojowicy szansą na zmniejszenie emisji amoniaku w polskim rolnictwie” W dniu 17 stycznia 2019 r. w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie nt.: „Zakwaszanie gnojowicy szansą na zmniejszenie emisji amoniaku w polskim rolnictwie” w ramach realizacji projektu Interreg Baltic Slurry Acidification. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Centrum [więcej...]

Zachwyć gości karnawałowymi przystawkami

Informacje Prasowe

Zachwyć gości karnawałowymi przystawkami  Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Z cekinami czy bez, sukienka długa czy krótka, mucha czy krawat – takie pytania zadaje sobie obecnie wielu ludzi, którzy przygotowują się do hucznych balów karnawałowych. Są także tacy, którzy imprezę tę organizują w domu, dla znajomych. Wówczas oni także stają przed dylematem; jakie przekąski bądź dania podać gościom? [więcej...]

KOWR na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie

Aktualności Rolnicze

KOWR na targach Internationale Grüne Woche w Berlinie W piątek 18 stycznia br. w Berlinie (Niemcy) rozpoczęła się 84 edycja międzynarodowych targów rolniczych Internationale Grüne Woche (IGW), zwanych popularnie „Zielonym Tygodniem”. Potrwają one do 27 stycznia br. Należą do największych światowych wystaw żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Na terenie wystawowym o powierzchni blisko 116 tys. m2 prezentowany jest bogaty zakres artykułów spożywczych m.in. [więcej...]

Eksperci ocenią żywność już 30 stycznia!

Informacje Prasowe

Eksperci ocenią żywność już 30 stycznia!  Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Dokładnie 30 stycznia odbędzie się pierwsza w tym roku atestacja żywności. W trakcie zbliżającego się audytu rodzimi producenci ubiegać będą się o certyfikaty jakości produktu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów pod przewodnictwem mistrza kuchni Mirka Drewniaka obradować będzie już po raz XXXI! Każdy z laureatów programu otrzymuje [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »