6 marca 2014 roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podpisał porozumienie o współpracy z Tureckim Związkiem Hodowców Bydła. Podpisano je podczas Polsko-Tureckiego forum Gospodarczego, które odbywało się w Stambule z udziałem Prezydentów obu krajów – Bronisława Komorowskiego oraz Abdullaha Güla.
Porozumienie dotyczy współpracy dotyczącej rozwoju hodowli bydła mięsnego w Turcji, wzajemnej wymiany doświadczeń a także kooperacji w zakresie przygotowania profesjonalnej kadry dla hodowli w Turcji we współpracy z polskimi uczelniami o profilu rolniczym. Program przewiduje również wizyty hodowców a także organizacje wspólnych projektów szkoleniowych i seminariów dla hodowców z obu krajów. Podpisane porozumienie jest rezultatem szeregu spotkań w Ministerstwie Rolnictwa w Turcji, Agencji Mięsa i Mleka, oraz Związku Hodowców Bydła, jakie miały miejsce podczas pobytu w Ankarze delegacji PZHiPBM w lutym br. . W ich trakcie omawiano także warunki wznowienia eksportu polskiego mięsa wołowego oraz zwierząt żywych na rynek turecki. Zidentyfikowano istniejące bariery oraz omówiono sposoby ich eliminacji.
Zarząd PZHiPBM podejmie, we współpracy Ministerstwem Rolnictwa działania, których celem jest ponowne otworzenie dużego rynku tureckiego dla polskich producentów.
PZHiPBM jest organizacją zrzeszającą hodowców i producentów bydła ras mięsnych w Polsce. Od 1994 roku czynnie reprezentuje ich prawa oraz interesy w kraju i za granicą. Jest jedynym w Polsce podmiotem upoważnionym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg oraz oceny wartości użytkowej ras mięsnych. Zajmuje się monitorowaniem stanu populacji bydła mięsnego, a także koordynacją i realizacją programów hodowlanych.
Związek Hodowców Bydła w Turcji zajmuje się przede wszystkim hodowlą bydła mlecznego, jednak z uwagi na wzrastający popyt na mięso wołowe, rozpoczyna pracę nad objęciem oceną wartości hodowlanej i użytkowej stad bydła mięsnego. Rozwój hodowli bydła mięsnego jest również istotnym elementem działania Tureckiego Ministerstwa Rolnictwa, co stwarza korzystne warunki do wzajemnej współpracy w ramach podpisanego przez prezesów obu związków porozumienia.
Dodatkowych informacji udziela Pani Aleksandra Wasilewska-Tietz – Dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców oraz Producentów Bydła Mięsnego.