26 maja br. w Wielichowie podczas 30. Święta Pieczarki odbył się pierwszy z dwóch pikników promocyjnych sfinansowanych z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Głównym celem Pikniku pn. „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” było zapoznanie uczestników z zaletami produktów wytworzonych z polskiego mięsa wieprzowego oraz uświadomienie potrzeby obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka. W związku z tym degustacje przygotowane w ramach imprezy oparte były właśnie na produktach z wieprzowiny. W programie Pikniku odbyły się wyżej wspomniane degustacje wraz z pokazami kulinarnymi, konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny, a także konkursy dla najmłodszych. Organizatorem wydarzenia pn. „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” była Wielkopolska Izba Rolnicza.
Wieprzowina jest bardzo smacznym i popularnym mięsem w naszym kraju. Mięso wieprzowe jest potrzebnym składnikiem diety człowieka ze względu na niepowtarzalny skład chemiczny i wysoką wartość odżywczą. Wieprzowina to bardzo dobre źródło wysokowartościowego i dobrze przyswajalnego białka, czyli głównego elementu budulcowego naszego organizmu. Mięso wieprzowe charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy B1, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Ma ona także właściwości antyoksydacyjne, przyspiesza gojenie się ran, a także wykazuje właściwości obniżające ból. Wieprzowina jest także bogatym źródłem witaminy E, która pozytywnie wpływa na skórę i jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo mięso wieprzowe jest źródłem żelaza, które jest lepiej przyswajalne, niż żelazo z produktów pochodzenia roślinnego. To tylko cześć zalet wieprzowiny, o których można było się dowiedzieć podczas Pikniku. Głównym celem wydarzenia było uświadomienie konsumentom potrzeby obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka, dlatego degustacje przygotowane zostały w oparciu o wieprzowinę i jej przetwory. Gości wydarzenia częstowano m.in.: zupą pieczarkową na żeberkach, hot dogami z farszem wieprzowo-pieczarkowym, klopsikami wieprzowymi w sosie pomidorowym z ogórkiem i papryką - to było na pokazach kulinarnych) a w degustacjach było: Forszmak myśliwski, Golonki nadziewane pieczarkami, Schabowe roladki z pieczarkami, Kotleciki po królewsku.
„Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” to również hasło konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 Kół Gospodyń Wiejskich:
- KGW Śniaty
- KGW Zielęcin
- KGW Trzcinica
- KGW Dębsko
- KGW Gradowice
Wszyscy uczestnicy stawili się ze zgłoszonymi do konkursu potrawami i zaprezentowali je przed Komisją Konkursową w składzie: Honorata Kozłowska – Burmistrz Wielichowa, Zbigniew Stajkowski – Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Witold Stodolny – Mistrz Kuchni w grillowaniu. Wśród zgłoszonych potraw były: Klopsiki w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi, Karkówka z pieczarkami, Roladki wieprzowe nadziewane farszem z pieczarek, Golonki nadziewane pieczarkami i Pieczarka z nadzieniem w zalewie.
Różnorodność konkursowych potraw jest potwierdzeniem wszechstronnego wykorzystania oraz bogatych tradycji kulinarnych związanych z mięsem wieprzowym w polskiej kuchni. Uczestnicy konkursu swoimi potrawami poczęstowali również uczestników Pikniku. Po ocenie potraw Komisja zdecydowała o przyznaniu tytułu laureata konkursu wszystkim jego uczestnikom. W związku z tym wszyscy otrzymali pamiątkowy dyplom oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe, które wręczyli: Honorata Kozłowska – Burmistrz Wielichowa, Zbigniew Stajkowski – wiceprezes WIR, Jerzy Kostrzewa – Członek Zarządu WIR oraz Grzegorz Herman – Dyrektor CK w Wielichowie.
Przez cały czas trwania Pikniku funkcjonowało stoisko informacyjne, gdzie można było wysłuchać prelekcji na temat wartości odżywczych wieprzowiny oraz zobaczyć prezentację multimedialną na temat mięsa wieprzowego. Uczestnicy imprezy promocyjnej otrzymywali również broszury informacyjne dotyczące zalet mięsa wieprzowego oraz wskazówek dotyczących jego przygotowania. Broszury zawierały także cenne dla gospodyń przepisy kulinarne na przygotowanie dań z tego gatunku mięsa.
Dla najmłodszych zorganizowano konkurs plastyczny pt. „Wesoła świnka” oraz dla nieco starszych dzieci Quiz „Smaczna wieprzowinka”. Do wygrania były m.in.: książki kucharskie dla dzieci, paletki, twisting czy też puzzle. Dorośli natomiast mogli sprawdzić swoją wiedzę z zakresu hodowli trzody chlewnej a także wypełnić ankietę dotyczącą oceny imprezy promocyjnej.
Opracowanie:
Mirosława Żurek
Katarzyna Szudra-Borowczak
Aleksander Poznański
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/