26 maja br. w Wolicy k. Kalisza odbyła się prawdziwa kulinarna uczta, w której główną atrakcją była kaczka. Imprezę promocyjną pn. „Kaczka na talerzu” zorganizowała Wielkopolska Izba Rolnicza, a sfinansowana została z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Uczestników imprezy częstowano rosołem z kaczki z makaronem domowej roboty, gulaszem z kaszą, kaczoburgerami, pasztetem z kaczki oraz kaczkami pieczonym. Do kaczek podawano surówki, buraczki, ogórki oraz pieczywo.
W ramach wydarzenia odbyły się także pokazy kulinarne, które prowadził zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej Przemysław Jędrzejczak z restauracji „Familijna” z Żerkowa. W ramach pokazów przygotowana została czernina z kaczki, kaczka pieczona faszerowana i kaczka w pomarańczach. Kucharz szczegółowo omówił poszczególne etapy przygotowania potraw oraz kulinarne sztuczki, które ułatwiają przygotowanie potraw z kaczki. W ramach pokazów szef kuchni zademonstrował również sposób na tzw. luzowanie kaczki. W trakcie pokazów wskazywano także na walory smakowe i odżywcze kaczek.
Ważnym elementem realizacji zadania „Kaczka na talerzu” był Konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaczki, który miał na celu ukazanie tradycji kulinarnych oraz umiejętności i pasji uczestników. Do Konkursu zgłosiło się 7 Kół Gospodyń Wiejskich z następującymi potrawami: kaczka nadziewana farszem z podrobów, kaczka faszerowana rożnymi rodzajami mięs ze słodkim dodatkiem, zupa z kaczki pod nazwą „zupa teściowej”, kaczka pieczona w glazurze miodowej, kaczka w sosie własnym z pyzami i kapusta zasmażaną, kaczka z modrą kapusta i kopytkami, pampuchy z szarpanym wolno duszonym mięsem z kaczki.
Komisja konkursowa w składzie: Mieczysław Łuczak Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Jolanta Nawrocka Członek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych i Delegat WZ WIR do KRIR, Mariusz Szyszkiewicz Wójt Gminy Godziesze Wielkie oraz Janusz Wojtaszek Sołtys Wolicy oceniali smak potrawy, kunszt wykonania oraz podania potrawy, nawiązanie do tradycji kuchni wielkopolskiej oraz wykorzystanie produktów lokalnych. Laureatami konkursu zostały równorzędnie:
- KGW „Woliczanki”
- KGW w Dzięciołach
- KGW w Górach Złotnickich
- KGW w Pieczyskach „Olbinianki”
- KGW w Rajsku
Komisją konkursowa w towarzystwie Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego wręczyła zwycięzcom konkursu pamiątkowe dyplomy oraz profesjonalne termosy do żywności ufundowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
KGW w Pawłówku oraz KGW w Sobiesękach Trzecich „Okupniczanki” za udział w konkursie również otrzymały nagrody rzeczowe ufundowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
Wydarzeniu towarzyszyły konkursy plastyczne i zręcznościowe dla dzieci nawiązujące tematycznie do kaczki. Za udział w konkursie można było zdobyć cenne nagrody m.in. książki kucharskie dla dzieci, paletki, twisting, gry planszowe oraz puzzle.
Podczas wydarzenia uczestnicy byli informowani o tym, że mięso kacze uważane jest za najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Charakteryzuje się także wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu jest niezwykle lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Stanowi źródło żelaza, fosforu, potasu oraz witamin z grupy A, B i E. Dla odwiedzających zostały przygotowane broszury informacyjne o walorach mięsa z kaczki oraz ciekawe przepisy na potrawy z kaczki.
W ramach imprezy „Kaczka na talerzu” odbył się także występ Wacława Masłyka z zespołem Żubrosie. Ponadto można było także wysłuchać występu zespołu ludowego Korzeniewianki.
"Kaczka na talerzu" okazała się niezwykle udanym wydarzeniem, które połączyło pasjonatów gotowania, lokalną społeczność oraz miłośników dobrej kuchni w celebracji tradycji i kulinarnych smaków.
Opracowanie:
Katarzyna Grzelak
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/