Niedobory w stadach drobiu mięsnego można zauważyć nie tylko w gospodarstwach przygotowujących pasze we własnym zakresie, ale także w stadach wielkotowarowych, gdzie stosowane są zazwyczaj mieszanki pełnoporcjowe.
Problemy niedoborów nie dotyczą wyłącznie podstawowych składników pokarmowych, ale również, witamin oraz makro- i mikroelementów.
Zbilansowane mieszanki pełnoporcjowe, mają zaspokajać zarówno potrzeby bytowe, jak i produkcyjne poszczególnych gatunków ptaków użytkowych. Jednak w warunkach chowu intensywnego drób utrzymywany w dużym zagęszczeniu narażony jest na działanie szeregu czynników stresotwórczych zaburzających równowagę wewnątrz organizmu (homeostazę).
W takich warunkach wchłanianie i wykorzystywanie składników pokarmowych przez organizm jest często mniejsze, co może prowadzić do sytuacji niedoborowych.
Problemy zdrowotne i produkcyjne, takie jak: spadek odporności, zaburzenia układu kostnego oraz nerwowego mogą wynikać z niewystarczającego poziomu szeregu witamin w dawce.
Na przykład witamina A odpowiada za wspomaganie układu odpornościowego, nerwowego oraz prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Warto także zwrócić uwagę, że nie tylko jakość ściółki, ale także prawidłowa suplementacja mają wpływ na częstotliwość występowania stanów zapalnych podeszw. Odpowiedni poziom witaminy A i biotyny zmniejsza ryzyko wystąpienia FPD.
Na poprawę wskaźników produkcyjnych oraz jakość mięsa (poprzez zmniejszone otłuszczenie oraz zredukowany udział cholesterolu) ma wpływ odpowiedni poziom L-karnityny oraz witaminy C, która dodatkowo łagodzi skutki stresu.
Niedobory witamin z grupy B skutkują spadkiem apetytu, zahamowaniem wzrostu oraz porażeniem mięśni nóg, skrzydeł i szyi. U kurcząt brojlerów (5-6 tydzień) słabe wykorzystanie paszy, słabe opierzenie, niedokrwistość oraz zwiększona śmiertelność może być spowodowana niedoborami witaminy B12.
W przypadku stanów chorobowych, w trakcie których pobranie paszy spada, słabego wchłaniania witamin czy też niedoborów w paszy skuteczną metodą uzupełnienia może być suplementacja witaminowa w wodzie do picia. Na przykład w koncentracie witaminowym Betavit – zastosowano połączenie aż 11 witamin (A, D3, C, E, witamin z grupy B oraz L-karnityny) zapewniając w ten sposób możliwość szybkiego uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Dodatkowo odpowiedni poziom witaminy A, B2 oraz biotyny wpływa na ograniczenie rozwoju stanów zapalnych podeszw. W produkcie zastosowano połączenie witaminy C z E, co skutkuje lepszym wykorzystaniem paszy, a tym samym wyższymi parametrami produkcyjnymi. Warto zaznaczyć, że nośnik preparatu jest bezpieczny dla linii pojenia, nie pozostawia zbędnego biofilmu, a także nie pogarsza smakowitości pobieranej wody, dowiodły tego testy przeprowadzone na fermach doświadczalnych.
Edyta Styczeń