Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych.
Dania gotowe
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 6 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 216 partii, z czego w 131 stwierdzono nieprawidłowości (60,6%). Dotyczyły one głównie:
- Podmiany asortymentowej, np. ser zastępowano wyrobem seropodobnym lub mieszanką sera z wyrobem seropodobnym, a sery z „Chronioną Nazwą Pochodzenia” (feta, parmezan, oscypek, gorgonzola) zastępowano innymi rodzajami serów.
- Niepodania w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi szczegółowego wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.
Składniki mleczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 12 partii. Ze względu na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (8,3%).
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach. Z uwagi na obecność tłuszczu obcego zakwestionowano 8 partii (14,8%).
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 54 partii, z czego w 3 stwierdzono nieprawidłowości (5,6%). Dotyczyły one użycia nazwy „ser mozzarella” dla wyrobu zawierającego tłuszcz obcy oraz braku podania nazwy opisowej dla produktu „okrawy typu holenderskiego” umożliwiającej poznanie jego rzeczywistego charakteru.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars