shiuz__750 x 100 px_1

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 78 podmiotów działających na początkowych etapach łańcucha dystrybucji.

Skontrolowano 501 partii, w tym głównie krajowych jabłek i warzyw korzeniowych oraz gatunków pochodzących z innych krajów (np. owoców cytrusowych, kiwi, pomidorów i papryki).

Cechy fizyczne
Wymagań określonych w normach handlowych nie spełniały 3 partie (0,6%). Niezgodności dotyczyły wielkości i deklarowanej klasy jakości, uszkodzeń i wad, nadmiernego zawilgocenia oraz objawów pleśni.

Znakowanie
Zakwestionowano oznakowanie 65 partii (13,0%). Ponadto w przypadku 28 partii (5,6%) stwierdzono nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących. Kontrolowane partie kwestionowano przede wszystkim ze względu na całkowity brak oznakowania.

 

 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: świeżych; warzyw; jakości; handlowej; jakość; owoców; partie; artykułów; handlowa; partii; owoców; nadmiernego; pleśni. znakowanie zakwestionowano; objawów; zawilgocenia;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »