Jakość handlowa kawy
W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kawy (w tym głównie kawy palonej mielonej oraz kawy rozpuszczalnej). Objęto nią 35 podmiotów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 31 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 26 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 65 partii, z czego w 12 stwierdzono nieprawidłowości (18,5%). Dotyczyły one m.in.:
- braku nazwy zwyczajowej produktu (tj. określenia „kawa”);
- braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie (tj. „palona” i „mielona”);
- zastosowanie nazwy produktu oraz oznakowania wskazującego na włoskie pochodzenie wyrobu, podczas gdy kawa wyprodukowana została w Polsce z surowca pochodzącego z Wietnamu i Brazylii;
- niewłaściwego podawania informacji o dacie minimalnej trwałości;
- braku obowiązkowych informacji w języku polskim;
- nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki, stosowanie niezrozumiałych skrótów).
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl