Jakość handlowa kawy

Jakość handlowa kawy

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kawy (w tym głównie kawy palonej mielonej oraz kawy rozpuszczalnej). Objęto nią 35 podmiotów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 31 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 26 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 65 partii, z czego w 12 stwierdzono nieprawidłowości (18,5%). Dotyczyły one m.in.:

- braku nazwy zwyczajowej produktu (tj. określenia „kawa”);

- braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie (tj. „palona” i „mielona”);

- zastosowanie nazwy produktu oraz oznakowania wskazującego na włoskie pochodzenie wyrobu, podczas gdy kawa wyprodukowana została w Polsce z surowca pochodzącego z Wietnamu i Brazylii;

- niewłaściwego podawania informacji o dacie minimalnej trwałości;

- braku obowiązkowych informacji w języku polskim;

- nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki, stosowanie niezrozumiałych skrótów).

 

 

 Źródło
 Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
 http://www.ijhar-s.gov.pl

125ml milk

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: handlowej; informacji; handlowa; stwierdzono; jakości; jakość; oznakowania; produktu; artykułów; surowca; szczególne; przetworzenie; „palona”; „mielona”); -; ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »