W 2018 roku zaplanowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencje odbyły się już w Toruniu, Warszawie, Łomży. Tym razem gościliśmy w Uzdrowisku Wojciech w Lądku Zdrój. Spotkania 17 i 18 sierpnia poświęcone były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.
O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka
i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
Czy zatem mleko jest potrzebne w diecie?
Na te pytanie staraliśmy się wspólnie odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ale mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki.
Z upływem lat nasz organizm pracuje coraz wolniej. Niestety te zmiany wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy. Znacznie zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej jest więc trawić pokarm. Więc jeśli nie dostosujemy naszej diety
do tych nowych warunków, grożą nam dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
ale też ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych.
Wychodząc naprzeciw tym problemom, Polska Izba Mleka organizuje cykliczne i nowe przedsięwzięcia mające na celu edukację oraz promocję mleka i produktów mlecznych, zarówno wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.
Ilość pytań podczas spotkania jak również po jego zakończeniu wskazuje na bardzo duże zainteresowanie tym tematem. Uczestnicy wychodzili z przekonaniem że warto jest sięgać
po produkty mleczne a jednocześnie obalone zostały stereotypy mówiące, iż spożywanie mleka nie jest potrzebne osobom dorosłym.
Działanie Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.