Jednym ze sposobów zwiększenia dochodu rolników, którzy posiadają tradycyjne gospodarstwo rolne jest sprzedaż żywności jaką wyprodukują w gospodarstwie rolnym bezpośrednio konsumentom z pominięciem pośredników. Od niedawna nie było takiej możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa jednak teraz pojawiała się taka możliwość. Bezpośrednio konsumentowi można sprzedawać produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które są w stanie nieprzetworzonym i pochodzą wyłącznie z własnych upraw oraz hodowli. Taka forma sprzedaży dla drobnych producentów rolnych jest korzystną formą zbytu, ponieważ pozwala uniknąć przejęcia części zysku przez pośredników. Rolnicy sprzedają swoje produkty po cenach rynkowych zamiast oddawać surowce do skupu po niskich cenach, natomiast liczna grupa konsumentów dla których ta forma zaopatrywania się jest atrakcyjna nabywa świeżą żywność świadomego pochodzenia w korzystnej cenie. „Rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednia, produkcja marginalna, ograniczona i lokalna, rzeźnie rolnicze, a ostatnio także polski ebazarek to realne możliwości rozwoju gospodarstw, uzyskiwania dodatkowych dochodów jak również wzmocnienie gospodarczej aktynowości rolników. To także przełamanie monopolu rzeszy pośredników w skupie, przetwórstwie i handlu. Jednocześnie jest to element powrotu do tradycyjnych więzi pomiędzy rolnikiem a konsumentem. Ta odbudowa więzi społecznych jest również krokiem do lepszego zrozumienia pracy rolnika, funkcjonowania wsi i obszarów wiejskich, co w dzisiejszych czasach nabiera coraz większego znaczenia” – napisał we wstępie do broszury minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. W poniższej ulotce zebrane są wszystkie niezbędne informacje o możliwościach aktywnego funkcjonowania na rynku poprzez sprzedaż wytworzonych we własnym gospodarstwie produktów. Są tu także informacje o gwarancjach bezpieczeństwa konsumentów, a także o Kodeksie Etyki Żywnościowej.
Źródło: MRiRW
Opracowanie:
A.Poznański
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/