Co oznacza znak „Produkt polski” i kiedy można go stosować

Aktualności Rolnicze

Co oznacza znak „Produkt polski” i kiedy można go stosować Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie wpisując się w ogólnopolską kampanię informacyjną Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. „Produkt polski” promującą produkty wytworzone z polskich surowców celem, której jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „produkt polski” wśród [więcej...]

Wymagania dotyczące oznakowania miodu

Aktualności Rolnicze

Wymagania dotyczące oznakowania miodu Poniżej Informacja Warmińsko – Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotycząca wymagań oznakowania miodu   Nazwa środka spożywczego Nazwą środka spożywczego jest jego nazwa przewidziana w przepisach, w przypadku braku takiej nazwy nazwa zwyczajowa a jeśli nazwa zwyczajowa nie istnieje lub nie jest stosowana, przedstawia się nazwę opisową [więcej...]

Informacje rządowe i projekty ustaw dotyczących rolnictwa rozpatrywane na posiedzeniach Komisji Sejmowych i Senackich

Aktualności Rolnicze

Informacje rządowe i projekty ustaw dotyczących rolnictwa rozpatrywane na posiedzeniach Komisji Sejmowych i Senackich Na posiedzeniu 11 czerwca 2019 r., Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpatrzyła przedstawioną przez pana Waldemara Wojnicza dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Najwyższej Izbie Kontroli, informację o wynikach kontroli NIK przeprowadzonych w 2018 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w instytucjach podległych MRiRW, z uwzględnieniem realizacji wniosków pokontrolnych. W 2018 r. NIK opracowała i przekazała [więcej...]

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej

Aktualności Rolnicze

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej Zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności większość środków spożywczych znajdujących się w sprzedaży jest objęta obowiązkiem podawania na etykiecie informacji o wartości odżywczej, która obejmuje następujące elementy: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, [więcej...]

Uwaga pośredniczące podmioty tytoniowe

Aktualności Rolnicze

Uwaga pośredniczące podmioty tytoniowe W dniu 30 czerwca 2019 r. upływa termin składania Informacji o nabyciu surowca tytoniowego przez pośredniczące podmioty tytoniowe. Pośredniczący podmiot tytoniowy oraz podmiot reprezentujący przedsiębiorcę zagranicznego, o których mowa w art. 9b ust. 6 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2018 r. poz. 1114, z późn. zm.), zobowiązani są przekazywać do dnia 30 czerwca każdego roku kalendarzowego, [więcej...]

NIEZAMIERZONA OBECNOŚĆ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI – WYTYCZNE CZESKIE

Aktualności Rolnicze

NIEZAMIERZONA OBECNOŚĆ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI – WYTYCZNE CZESKIE Według art. 36 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.) Komisja Europejska przyjmuje akty wykonawcze w odniesieniu do dobrowolnych informacji na temat żywności dotyczących  m.in. możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »