W Michalczy (gm. Kłecko, powiat gnieźnieński), 22 września na polach należących do gospodarstwa Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich odbyło się impreza promocyjną tym razem skupioną wokół Buraczka. Była to czwarta tego typu impreza plenerowa organizowana w ramach projektu "Nasze regionalne bogactwo na stoły". Organizatorem wydarzenia była Wielkopolska Izba Rolnicza.
Uczestników spotkania przywitał Prezes WIR Piotr Walkowski, który podziękował Państwu Izabeli i Zbigniewowi Stajkowskim za udostępnienie miejsca i za gościnę. Prezes zaprezentował rewelację kulinarną - kompot z dyni z zakwasem buraczanym, zachęcał do większego spożywania potraw z buraczka, który oprócz walorów smakowych posiada dużo właściwości prozdrowotnych. Na poparcie swoich słów zachęcił zebranych do odwiedzenia stoisk Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały różnorodne potrawy z buraczkiem w roli głównej. Na stoiskach można było spróbować jajek z farszem buraczkowym, sakiewek z buraczka z twarożkiem chrzanowym, sałatki śledziowej z buraczkiem, lecza warzywnego, mufinek z buraka, ciasta buraczanego, zakwasu buraczanego, czy też barszczu ukraińskiego.
Podczas imprezy zorganizowano: jarmark produktów spożywczych wytworzonych w ramach grup producentów rolnych oraz punkt informacyjny dotyczący prowadzenia działalności w ramach grup producentów rolnych.
Cała impreza miała miejsce na polu buraczkowym, dlatego można było m.in. obejrzeć plantację buraczków, dowiedzieć się o nowościach co do odmian. Ciekawostką dla uczestników wydarzenia były uprawy buraczków żółtych i biało – czerwonych. Jest to nowość na polskim rynku, uczestnicy spotkania mogli nie tylko zobaczyć plantację takich odmian ale także spróbować jak smakują.
Atrakcją jaka czekała tego dnia na odwiedzających buraczane pole w Michalczy był pokaz zbioru buraczków kombajnem WM4000 do zbioru warzyw i ziemniaków, a następnie każdy mógł wykopane buraczki pozbierać do wcześniej przygotowanych woreczków i zabrać ze sobą.
Koła Gospodyń Wiejskich biorące udział w imprezie przystąpiły do konkursu kulinarnego zorganizowanego przez WIR na najbardziej różnorodną potrawę z buraczkiem, były to gospodynie z KGW Michalcza, KGW Waliszewo, KGW Modliszwo, Grupa Dla Rybna Wielkiego, Zespół Pomocniczy Przy Gospodarstwie Rolnym w Michalczy, Koło Aktywnych Kobiet przy Spółdzielni Rolniczo-Handlowej "Rolnik" w Pobiedziskach oraz Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie.
Komisja Konkursowa zgodnie przyznała, że nie sposób wybrać tylko jednego zwycięzcy konkursu gdyż wszystkie potrawy zasłużyły na wyróżnienie. Nagrody w postaci podgrzewaczy do żywności odebrali zatem wszyscy uczestnicy konkursu.
Spotkanie w Michalczy było ostatnim wydarzeniem realizowanym w ramach projektu Nasze regionalne bogactwo na stoły! Był to cykl czterech wydarzeń, które miały na celu promocją naszych rodzimych darów pola. W trakcie wcześniejszych spotkań promowane były: ogórek (18 lipca w Michalczy), pieczarka (25 lipca w Wielichowie) oraz pomidor (13 września w Rogożewie).
Zapraszamy do obejrzenia relacji video z wydarzenia "Nasze regionalne bogactwo na stoły! Buraczek!".
Pokaz zbioru buraczków część 2
Pokaz zbioru buraczków część 3
Pokaz zbioru buraczków część 4
"O buraczkach" Marcin Pawlak i Mirosław Hartwich
Tekst i Foto:
Wioletta Melcer