W lipcu, w kalendarzu wydarzeń w Biskupcu Pomorskim tradycyjnie już gości Święto Gęsi. Na tegoroczne, jubileuszowe, organizatorzy zaplanowali moc atrakcji dla młodszych i starszych, ale przede wszystkim zapraszają na pokazy gotowania i degustacje przepysznych dań z gęsiny.
Gęsinę podano!
Wielu smakołyków z gęsiny będzie można spróbować podczas XV Święta Gęsi, które odbędzie się 15 lipca br. tradycyjnie już w Biskupcu Pomorskim. Oprócz pokazów kulinarnych, w których z gęsiną będzie zmagał się nawet Pan Gustaw Marek Brzezin Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, organizatorzy zapraszają wszystkich na doznania artystyczne. Animacje dla dzieci, występy grupy tanecznej, muzyków, stand-upera umilą to coroczne spotkanie mieszkańców Biskupca, gości z dalszych okolic, hodowców i koneserów smaku - słowem wszystkich miłośników zdrowej i dobrej gęsiny! Organizatorem Święta Gęsi jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Gęsina – zdrowe mięso
Hodowla gęsiny w Polsce jest sektorem bardzo rozwijającym się. Rośnie produkcja, ale co ważne coraz bardziej przekonują się do niej konsumenci. Kiedy rozpoczynaliśmy organizację Święta Gęsi 15 lat temu, spożycie gęsiny w Polsce na 1 osobę wynosiło zaledwie 17 gramów. Teraz wynosi ponad 200. Na pewno jest to sukces i wymierny skutek promocji gęsiny, jednego z zadań, na które w codziennym działaniu kładziemy nacisk – podsumowuje Krystyna Ziejewska Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi.
Początki nie były łatwe
Mięso, szczególnie z gęsi owsianej, to polski hit eksportowy. Zachwycają się nim nasi zachodni sąsiedzi. Ze względu na rodzimą produkcję ważne jest jednak to, aby to Polacy częściej sięgali po gęsinę. Działania promocyjne, jak choćby organizacja Święta Gęsi, podejmowane przez hodowców gęsi zrzeszonych w Iławskim Stowarzyszeniu Producentów Gęsi, ukierunkowane były na obaleniu mitów, które funkcjonowały. Gęsina była postrzegana jako mięso tłuste, twarde.
Tłuszcz tak, ale tylko ten najzdrowszy
Sami dietetycy często podkreślają zdrowotne zalety gęsiny. Jej mięso zawiera dużo białka, składników mineralnych oraz witaminy A, z grupy B i E oraz wbrew pozorom niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Znajdują się w nim także kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.
Gęsina nie tylko na danie główne
Często gospodynie kojarzyły mięso z gęsi, jako twarde, trudne w obróbce, nadające się jako danie główne. Nasze Święto obala i ten mit. Gęsina jest doskonała do przygotowania przystawek, np. sałatki z wędzonym półgęskiem. Wystarczy raz spróbować przygotować pieczoną gęś, aby przekonać się, że nie jest to skomplikowane – radzi Krystyna Ziejewska. Trzeba poświęcić temu 3 godziny, ale efekt kulinarny zachwyci kubki smakowe domowników czy gości.
Program XV Święta Gęsi 15 lipca br. w Biskupcu k/Iławy
14.00 – uroczyste rozpoczęcia Święta Gęsi
14:30 – rozpoczęcie konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z gęsiny
14:45 – pokaz kulinarny „Gotowanie z Marszałkiem” oraz degustacja potraw z gęsiny dla publiczności
15:00 – występ zespołu BABSZTYL
16:00 – występ Pawła Adamejtisa półfinalisty 9. edycji programu „Mam talent”
16:30 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego
17:00 – występ Pawła Adamejtisa
17:30 – Gra w gęś oraz animacje dla dzieci
18:30 – pokaz kulinarny „Pod Przykrywką”
19:00 – występ Pawła Reszeli Stand-Up Comedy
20:00 – występ zespołu PROJEKT HUBAS
21:00 – występ zespołu MASTERS
22:30 – zabawa pod chmurką
24:00 – zakończenie
Imprezy towarzyszące: występy grupy tanecznej z Olsztyńskiej Szkoły Cherrleaders Soltare, koncert muzyki kameralnej Pro Musica Antiqua, gry i zabawy dla dzieci, wesołe miasteczko z trampolinami, alejka handlowa, wystawa rolnicza.
Współorganizatorzy:
Urząd Gminy w Biskupcu Pomorskim oraz samorząd województwa warmińsko-mazurskiego