Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Tatar z pstrąga z jabłkiem i ogórkiem, Krem z brokułów z grzankami i pastą feta i wiosenne pierogi z botwiną nijak nie kojarzą nam się z Wielkanocą. Żurek, biała kiełbasa, jaja to dania, które jako pierwsze przychodzą nam na myśl, gdy zbliża się ten świąteczny czas w roku... A może tak postawić na nieco więcej szaleństwa i zainspirować się nietuzinkowymi przepisami laureatów programu „Doceń polskie”?
Wielkanoc nieco mniej tradycyjna!
Nie możemy być jednak aż tak surowi względem wielkanocnych potraw, bowiem święta te cechuje niezwykle urozmaicone menu. W przeciwieństwie chociażby do Bożego Narodzenia, mamy tutaj do czynienia z wieloma ciekawymi daniami. Mimo to, ciągle jednak trudno wyobrazić sobie, aby na stole wielkanocnym zabrakło jajek, białej kiełbasy czy też żurku. Jak to jednak w życiu bywa, warto natomiast, od czasu do czasu, postawić na odważniejsze rozwiązania! Z pomocą przychodzą polscy producenci żywności: Ogródek Dziadunia, PRIMAVEGA, Green Spoon. To właśnie oni proponują nieco inne, pełne wiosennej świeżości, a przede wszystkim przepyszne dania.
Już teraz warto zaznaczyć, że każda z przedstawionych niżej propozycji zawiera produkt posiadający certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Należy także wiedzieć, że charakterystyczny znak dowodzi, iż sygnowana nim żywność została pozytywnie oceniona przez specjalistów z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu. Jury przyznaje noty w trzech kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny wyrobu.
Więcej informacji na temat przedsięwzięcia można znaleźć pod adresem www.DocenPolskie.pl, zaś przepisy kulinarne laureatów programu są zawarte w, dostępnym na blogu Programu, e-booku.
Tatar z pstrąga z jabłkiem i ogórkiem
Propozycja firmy Green Spoon
Składniki:
- 700 g wędzonego pstrąga
- 4 limonki
- koperek
- sól, pieprz różowy
- 1 jabłko
- 1 ogórek
- Zdrowy olej rzepakowy tłoczony na zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Majonez:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 ml Zdrowego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Przygotowanie:
Zaczynamy od majonezu. Żółtko, musztardę oraz sok z cytryny mieszamy trzepaczką na puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, dolewamy cienką strużką olej. Na koniec doprawiamy solą. Czas na tatar. Oddzielamy mięso pstrąga od kręgosłupa, usuwamy wszystkie ości, następnie dodajemy sok z limonki, posiekany koperek oraz zmielony różowy pieprz. Mieszamy delikatnie widelcem i doprawiamy dwiema łyżkami majonezu i solą. Kolejno obieramy ogórek, kroimy go na pół i drążymy pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Jabłko również kroimy w drobną kostkę. W takich samych proporcjach łączymy pokrojonego ogórka i jabłko. Dodajemy sok z limonki oraz łyżkę oleju rzepakowego Green Spoon.
Autor Przepisu: Chef Cogut & Wino Chef Agnieszka Syguła
Krem z brokułów z grzankami i pastą feta
Propozycja firmy PRIMAVEGA
Składniki:
- 1 brokuł Primavega (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- grzanki
- ½ op. ser feta
- ½ op. śmietana
- 1 l wywar warzywny
Przygotowanie:
Umyte wcześniej brokuły kroimy na części i przez ok. 10 min. zagotowujemy z bulionem. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zarumienienia.
Wiosenne pierogi z botwiną
Propozycja firmy Ogródek Dziadunia
Składniki ciasta:
- 2½ szklanki mąki,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 1 żółtko, 2 łyżki stołowe oleju,
- 5 łyżek stołowych Koncentratu barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT),
- 1 łyżeczka soli
Składniki farszu:
- ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki stołowe Koncentratu barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 2 duże (lub 3-4 średnie) młode buraczki z botwiny
- liście i łodygi z całego pęczka botwiny
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka stołowa masła 82%
- 200 g ricotty
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Buraki, dymkę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraki oraz dymkę, smażymy całość, pod koniec dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz cukrem. Łodygi oraz liście botwiny kroimy i dodajemy na patelnię, zalewamy gorącą wodą (aby przykryła całość). Dusimy do miękkości buraków, aż woda zupełnie odparuje. Jeśli buraki po odparowaniu wody nadal będą twarde, powtarzamy czynność jeszcze raz. Odstawiamy do ostygnięcia. Komosę wsypujemy na gęste sitko, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą oraz koncentratem, lekko solimy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zamykamy szczelnie pokrywkę i odstawiamy garnek z palnika na kolejne 5 minut. W tym czasie komosa napęcznieje. Następnie umieszczamy ją na sitku, aby pozbyć się ewentualnej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy je widelcem. Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiamy ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkowujemy je dość cienko, następnie wycinamy okręgi na pierogi. Komosę łączymy z botwiną, doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy do całości, dokładnie mieszamy. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub podsmażoną dymką.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com
* * *
Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.